A Magas-Tátráról gyönyörű színezett képeslapok láttak napvilágot Trianon előtt, és ez az 1915-ben megjelent kiadás is pazar képet fest a régi Magyarország legmagasabb hegységéről. Egy az egyben olyan ez a lap, mint egy festmény, ám az erre vándorlót ténylegesen ilyen színkavalkád fogadja a valóságban is nyaranta. Képünkön magyar magashegységi idill: a Zöld-tó felé, a bővizű patak mellett egy kiránduló pár rója az ösvényt a sziklák között a kutyáikkal. Talán a Magyarországi Kárpát Egyesület itteni menedékházába készülnek...
Ősturisták a Magas-Tátrában
Egy az egyben olyan ez a lap, mint egy festmény, ám az erre vándorlót ténylegesen ilyen színkavalkád fogadja a valóságban is nyaranta.

E szépséges felvidéki felvétel megjelentetését a híres budapesti képeslapkiadó cégnek, a Divald és Monostorynak köszönhetjük. A páros az 1910-es években több tátrai képeslapot adott ki idehaza, mint bárki más. Bőven volt témájuk a térségben, hiszen csak a Zöld-tóhoz hasonló tengerszemből mintegy száz található a hatalmas tátrai bércek között.

E lapra viszont már nem került sem bélyeg, sem szép Szent Koronás postai bélyegző, csak katonai pecsétek sorjáznak a hátlapján. Ezek igazolják, hogy a tátraszéplaki „Vörös Kereszt Hadi Kórház” egyik gondozottja adta fel a levelezőlapot egy bizonyos Ditikének „katonai ápolási ügyben.”
A számtalan kézcsókot küldő gavallér 1918. április 28-án irányította Lőcsére a küldeményt. Majd napra pontosan fél évre rá bejelentették Prágában Csehszlovákia megalakulását. Ahogy a románok és a szerbek, úgy a csehek is elindultak ezután, hogy jóval a békekonferencia előtt megszállják az igényelt magyarországi területeket. Ezután vált Lőcséből Levoča és a Magas-Tátrából Vysoké Tatry az új európai földabroszokon.
Az Időutazás a magyar múltba cikksorozatunk 29. része a Debreceni Nagyerdő régmúltjába röpíti az olvasót.
A sorozat további epizódjait ITT tekintheti meg.
Borítókép: 106 esztendővel ezelőtt adták ki ezt a meseszerű tátrai képeslapot Budapesten (Balázs D. Attila gyűjteménye)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Kiderült, ki lesz Gyurcsány Ferenc utódja

Mindent bevet a DVSC: Dzsudzsáknak két helyen kell egyszerre lennie

Kitálalt társa a Házasság első látásra Maricájáról, ezért tűnt el a reality sztárja?

Ausztria pénzügyminisztere bejelentette a súlyos megszorításokat, ez nagyon fog fájni: leáll a vasútfejlesztés, lemondtak a környezetvédelemről, befagyasztják a családi pótlékot

Megcsalás, anyagi gondok, csalódás – ennek a 3 csillagjegynek nagyon nehéz nyara lesz

Botrány Hadházyék tüntetésén: telibe köpte egy demonstráló a HírTV kameráját + videó

Eladták a lakást egy 89 éves nő feje fölül Óbudán, csak kis híján sikerült megúszni a tragédiát + fotók

A DVSC óriási bejelentést tett a Paks elleni meccsre

Egy nagyváradi magyar üzenete a gazembernek

Zarándok Péter története

Lendvai Ildikó mindent bevallott, ebbe még Magyar Péter is belepirult

Kubatov Gábor újra felhozta a börtönt, Bognár György reakciója olaj a tűzre
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.