Szapora, szabálytalan pulzus? Ilyen okai lehetnek

A szapora, szabálytalan pulzus úgy mutatkozik meg az érintettnél, hogy erős, zakatoló, „rendetlenkedő" szívdobogást észlel. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arra hívta fel a figyelmet, hogy mind a hirtelen kiugrások, mind a lassan, fokozatosan egyre magasabb pulzusértékek okát fontos kivizsgálni – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 22. 12:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen okai lehetnek a hirtelen kialakuló szapora pulzusnak?

A percenkénti szívverések számát számos – fizikai és pszichés – tényező befolyásolja, de minden esetben az agyunk küld parancsot a szívnek, hogy keményebb munkára van szüksége. 

Ilyenkor megnövekszik a szívverések száma, érzékelhetően kialakul a szapora pulzus, az erős szívdobogásérzés, de megjelenhet a mellkasi fájdalom vagy akár a repkedő érzés is a mellkasban.

Ez a jelenség természetes, ártatlan okok miatt is kialakulhat. Elsődlegesen ilyen a fizikai aktivitás, a mozgás. Minél intenzívebben mozgunk, annál gyorsabban kell pumpálnia a szívnek ahhoz, hogy ki tudja elégíteni a megnövekedett oxigén- és tápanyagszükségletet. Ugyancsak gyors pulzus alakulhat ki pszichés stressz hatására, és ez a pozitív stresszhelyzetekre, például nagy örömre is igaz. A magas hőmérséklet és páratartalom miatt a szervezetnek szintén plusz munkát kell végeznie, hogy hűtse magát. Ugyancsak megemelheti a szívverések számát a hirtelen testhelyzetváltozás, és bizonyos hormonális változások is, mint például várandósság, menopauza. Aki drogokat fogyaszt, például kokaint vagy ecstasyt, ugyancsak számíthat a gyorsan bekövetkező erős szívdobogásra, de bizonyos gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatása. Ezért a kivizsgálás előtt érdemes átgondolni, használunk-e asztmára elrendelt inhalátort, az orrnyálkaduzzanatot csökkentő spray-t vagy cseppet, esetleg fogyókúrás terméket.

 – Sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor nemcsak gyorsnak, de szabálytalannak is érzik a pulzusukat. Ilyenkor mindenképpen utána kell járni, nem alakult-e ki a pitvarfibrilláció, ami szabálytalan és gyenge szívverést eredményez, amely lehet gyors, de akár lassú is. A pitvarfibrilláció kialakulását gyengeség, fáradtság, szédülés, esetleg eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, félelemérzet kísérheti. Ez a probléma sokszor csak átmenetileg jelentkezik, de a kivizsgálás ebben az esetben is fontos, ugyanis kockázatot jelent más, súlyos betegségek szempontjából – ismerteti Sztancsik doktornő.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.