időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Kiderült, hogy a szívben is ketyeg egy belső óra

2021.10.22. 11:31 2021.10.22. 15:47
Kiderült, hogy a szívben is ketyeg egy belső óra

A szívünknek is megvan a saját napi ritmusa. A szívizomsejtek ionáramai cirkadián ritmust követnek, ami előre alkalmazkodik a nappali nagyobb megterheléshez és az éjszakai pihenéshez – olvasható az Origó cikkében.

Az új eredmények rávilágítanak arra, miként segítik a cirkadián – vagyis napszakokat követő – ritmusok a szívizomsejteket abban, hogy a szív funkcióját a napi aktivitáshoz igazítsák, és megmagyarázhatják, miért hajlamosabbak a szívbetegségre az éjszakai műszakban dolgozók.

A tudósok első alkalommal mutattak rá arra, hogy a szívizomsejtek a nátrium- és káliumionok sejten belüli szintjének befolyásolásával saját cirkadián ritmust alakítanak ki.

A futásról gyógytornász szemmel

A futás egy remek sport és egyben a legjobb kardió mozgás is, érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan kerüljük el a sérüléseket.

A nátrium- és káliumionok sejten kívüli és sejten belüli koncentrációja közötti különbség teszi lehetővé annak az elektromos impulzusnak a kialakulását, amely a szívizomsejtek összehúzódásához, így a szívverés fenntartásához szükséges. A sejten belüli ionkoncentrációkat mindeddig meglehetősen állandónak gondoltuk,

Ám a kutatók most azt találták, hogy a szívizomsejtek valójában a napszakok váltakozásával finoman változtatják belső ionszintjeiket.

A változások összehangoltan történnek aktivitásunk napi ingadozásával, így támogatják a gyorsabb szívverést akkor, amikor testünk nagyobb igénybevételnek van kitéve.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels