időjárás 17°C Nándor 2021. October 19.
logo

Szenzációs felfedezés: rejtett bolygókra bukkantak a kutatók

2021.10.12. 15:27 2021.10.12. 15:41
Szenzációs felfedezés: rejtett bolygókra bukkantak a kutatók

Rejtett bolygókra bukkantak rádióhullámok használatával ausztrál kutatók. A Queenslandi Egyetem (UQ) egyik csillagásza észlelt csillagoktól érkező, váratlan rádióhullámokat, amelyek korábban ismeretlen bolygók létezésére utalnak.

A kutatócsoport a LOFAR (Low Frequency Aray) hollandiai központú rádióteleszkóp-hálózat segítségével tette a felfedezést. Ez a világ legnagyobb ilyen teleszkópja, amely mintegy háromszázezer négyzetméteres területet képes lefedni.

A felfedezés fontos lépés a rádiócsillagászat számára, galaxisszerte új planéták felfedezéséhez is vezethet

– mondta Benjamin Pope, a UQ csillagásza.

A Nature Astronomy című tudományos lapban bemutatott felfedezés nemzetközi együttműködés eredménye, amelyben a holland Astron rádiócsillagászati intézet munkatársai is részt vettek.

Régóta tudjuk, hogy saját naprendszerünk bolygói erőteljes rádióhullámokat bocsátanak ki, ahogy mágneses mezejük kölcsönhatásba lép a napszéllel, de a Naprendszeren kívüli bolygóktól érkező rádiójeleket még nem sikerült észlelni

– fejtette ki Pope.

A felfedezést azt követően tették a kutatók, hogy rájöttek, idős, egyébként mágnesesen inaktív vörös törpék felől még mindig érkeznek rádióhullámok.

Tizenkilenc távoli vörös törpétől érkező jeleket észleltünk, négy esetben a jelekre leginkább a törpe körül keringő bolygó létezése a magyarázat

– mondta Pope.

A tanulmány vezető szerzője, Joseph Callingham, az Astron munkatársa szerint biztosak abban, hogy az észlelt hullámok a csillagok és a körülöttük keringő bolygók közötti mágneses kapcsolat jelei. A Földnek is van sarki fénye, amely erőteljes rádióhullámokat bocsát ki a bolygó mágneses mezeje és a napszél kölcsönhatásának eredményeként.

Pope elmondta, hogy további kutatásra van szükség az új bolygók létének megerősítéséhez és elemzésükhöz. Némelyikük a Földtől 165 fényévnyi távolságra van.

Az utánkövetéses megfigyelések alapján kizárható, hogy a Földnél nagyobb tömegű bolygókról lenne szó, de semmi sem utal arra, hogy kisebb planéta ne lenne képes ilyen jelenségre

– fejtette ki a szakértő.

A borítókép illusztráció Forrás: MTI/EPA