Felvidéki jelenlétünk jelképe

1918-ban kelt útjára ez a kassai képeslap, de maga a kiadvány évekkel korábban került ki a nyomdából.

Balázs D. Attila
2022. 02. 16. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1918-ban kelt útjára ez a kassai képeslap, de maga a kiadvány évekkel korábban került ki a nyomdából. Ezt a színezés precizitása is mutatja. Az első világháború végóráiban már gyakori jelenség volt, hogy „reszketett” a fotográfus keze az utómunkálatokkor, mindemellett papírból is általában csak a silányabb minőséghez tudtak hozzájutni. A mi lapunk viszont egy igazi csoda, amely gyakorlatilag az aranymetszés szabályai alapján készült vélhetően 1910 körül.

A kassai történész, Benczur Vilmos által készített felvétel középpontjában az Árpádházi Szent Erzsébetnek szentelt dóm látható, ami az egyetemes gótika egyik legfontosabb emléke. E pompás templom nekünk, magyaroknak különös fontossággal bír, hiszen felvidéki jelenlétünk egyik jelképe. Itt nyugszik nagyjaink közül II. Rákóczi Ferenc is, az eddigi utolsó erdélyi fejedelem, a maga indította Habsburg-ellenes szabadságharc vezetője.

A magyar emlékek viszont meglehetősen zavarják az 1993-ben kikiáltott szlovák államot, és a nemzeti frusztráció áldozatául esett e székesegyház is. A fiatal Szlovákia legnagyobb templomát ugyanis a nem létező szlovák gótika remekművének tartják. Alojz Tkac volt kassai érsek pedig 2013-ban még azt is felvetette, hogy vigyék el innen Magyarországra (!) „Frantisek Rákoci” zavaró hamvait. A Fennvalónak hála, e gyalázat nem esett meg Kassán.

Az Időutazás a magyar múltba 66. részében ellátogatunk az egyik legjelentősebb császári és királyi magyar fényképész budapesti műterméhez.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Kassa, Deák Ferenc utca (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.