„Élő szivárványra” bukkantak az Indiai-óceán alkonyzónájában + fotó

Új, az Indiai-óceánban élő halfajt fedeztek fel a kutatók. A rózsafátyolos hal a rózsaszín árnyalatairól, valamint a Maldív-szigetek nemzeti virágáról kapta a nevét – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 16. 16:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges, új halfajt fedeztek fel messze a Maldív-szigeteket körülvevő hullámok alatt. A rózsafátyolos halat 40–70 méter mélységben fedezték fel az Indiai-óceán felszíne alatt. A különleges hal a nevét a rózsaszín árnyalatairól, valamint a Maldív-szigetek nemzeti virágáról kapta.

Bár több száz faj él a szigetországhoz közeli és azt körülvevő vizekben, ez az első hal, amelyet egy maldív tudós – Ahmed Najeeb – írt le, feltehetően azonban nem ő az első, aki találkozott már ezzel a különleges hallal, ugyanis az 1990-es évekből is származik leírás egy hasonló fajról, de akkor a kutatók úgy gondolták, a megfigyelt egyed a vörös bársony ajakosok egyik kifejlett példánya – olvasható a CNN cikkében. 

A tudomány fejlődése következtében kiderült ugyanis, hogy a nagyrészt élénk színű halak családjába tartozó ajakosfajták színe megváltozik, amikor fiatal egyedekből felnőttekké válnak. Noha sok faj fiatal egyedei hasonlítanak egymásra, a felnőtt egyedek viszont megkülönböztető tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért is gondolják többen úgy, hogy nem Najeeb az első, aki megfigyelte ezt a halfajt.

Yi-Kai Tea, a Sydney Egyetem doktorandusza legújabb kutatásában is azt vizsgálta, hogy az említett faj felnőtt és fiatal egyedeinek részletei miben hasonlítanak és miben különböznek, így elemezte a halak hátúszóját támasztó tüskék magasságát, megszámolta a pikkelyeket és katalogizálta a felnőtt hímek színeit. Eredményei alapján pedig világossá vált, hogy az ajakos, felnőtt hímek egyedi színmintázattal rendelkeznek, beleértve az élénkbíbort, az őszibarackot, a narancssárga-rózsaszínt és a sötétlilás-vöröset.

E kutatás eredményein felbuzdulva, nemrégiben a Hope for Reefs és a Maldív-szigeteki Tengerkutató Intézet kutatói megvizsgálták a Maldív-szigetek alkonyzónájának néhány zátonyát. Ezek a zátonyok 50–150 méter mélységben helyezkedhetnek el az óceán felszíne alatt, és egyedülálló környezetet biztosítanak a halak, például az ajakosfajok számára is.

Az új eredményeknek köszönhetően a merülésekkor a kutatók több rózsafátyolos ajakos halat, valamint legalább nyolc lehetséges új halfajt találtak.

Éppen ezért a Kaliforniai Tudományos Akadémia és a Maldív-szigeteki Tengerkutató Intézet folytatja együttműködését, hogy a jövőben további zátonyokat tárjanak fel, hogy minél jobban megérthessék és megvédhessék a tengeri ökoszisztéma mélységeit és azok lakóit.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.