A Báthory család archeogenetikai vizsgálata

„Újabb egyedülálló kollaborációs projektünk vette kezdetét Erdélyben. Ezúttal a zilahi Szilágy Megyei Történelmi és Szépművészeti Múzeum és a Magyarságkutató Intézet a méltán híres Báthory család archeogenetikai vizsgálatát kezdte meg. Bacuet-Crisan Dan és Keresztes Tímea, a múzeum régészei keresték meg intézetünket, miszerint egy régészeti szempontból rendkívül érdekes ásatást találtak, és segítségünkkel pontosabb képet kaphatnak az egykor ott élt és eltemetett egyénekről” – írja a Magyarságkutató Intézet közösségi oldalán.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 29. 10:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ásatásról

A szilágyperecseni lelőhelyen először 2017-ben végeztek mentőásatásokat.Ekkor kerültek elő az első leletek, többek között egy teljesen lerombolt középkori templom falainak lenyomatai. Egy időre az ásatásokat felfüggesztették, majd 2020-ban újrakezdték és templomközeli sírokat találtak. Ekkorra már egy pontosabban kirajzolódott képet kaptak a kutatók a valószínűsíthetően a Reformáció idején lerombolt templom alapjáról – olvasható az Origó cikkében.Az itt feltárt csontvázak több szempontból is érdekesek voltak. Az egyik felnőtt férfi csontváza keresztény szokáshoz híven keleti tájolást kapott, míg mellette, egy gyermekcsontváz erre merőlegesen, szinte pontosan észak–déli tájolással lett a sírgödörbe helyezve annak ellenére, hogy a sírgödör hosszúsága és szélessége megengedte volna a felnőtt mellé helyezést is.A gyermek az egyetlen olyan, a temetőben feltárásra került csontváz, ami melléklettel rendelkezik. A koponyát egy pártához hasonló textil vette körül, valamint textilmaradványok voltak megfigyelhetők a mellkasi részen is. A lelet, mely egy bársonyra rögzített, gyöngyökkel díszített csipke, egyelőre restaurációs munkálatok alatt áll, és valószínűsíthető, hogy pártáról vagy gallérról lehet szó.

2021-ben folytatódtak a szilágyperecseni ásatások, ekkor került elő egy újabb, már visszatemetésből származó csontváz. A csontok nem voltak anatómiai pozícióban, ezeket „ólomlepel” terítette be, ami valószínűleg a koporsó fedele volt. A nagy mennyiségű sírmellékletet a lengyel–magyar típusú fegyverzet darabjai alkották: sisak, kardok, szablya, vállvért, sarkantyúk, buzogány, amelyek a XVI–XVII. századra datálhatók.A lelet nemcsak emiatt izgalmas, hanem azért is, mivel írott források alapján megvan rá az esély, hogy a Báthory család somlyói ágának egyik tagjáról lehet szó.

A Báthory családról köztudott, hogy többeket közülük Perecsenben helyeztek örök nyugalomra, valamint hogy itt templomuk és kúriájuk is állt. A források ólomfedeles koporsót is említenek.

A Báthoryak

A Báthoryak egy sváb gyökerekkel rendelkező, a Gutkeled nemzetségből származtatható magyar főnemesi család. Tagjai között megannyi méltóság, főméltóság, erdélyi vajda és fejedelem található.A hatalmas befolyású család három fő ágra: az ecsedi, szaniszlófi és somolyai ágakra bontható.Több száz éves múltjuk során rendkívül gazdag történelmet hagytak maguk után. A család méltán híres olyan emberekről, mint például Báthory István, Erdély első önálló fejedelme vagy a kegyetlen legendává vált Báthory Erzsébet. A család múltjának kutatása a mai napig népszerű téma történészek és régészek körében is.

Az archeogenetika segíthet

Perecsen és környéke hosszú századokon át a Báthory család birtokában állt, ezért több mint valószínű, hogy ezek a leletek a család tagjaihoz köthetők, viszont ennek bizonyításában már az archeogenetika lesz a kutatók segítségére.Mivel a csontvázak restaurálása folyamatban van, ezért azokat Zilahon a helyszínen, extrém körülmények között kellett a kutatóknak feldolgozniuk. Ennek során 14 csontvázból történt mintavétel, melynek mindegyikből sikeresen, rendkívüli minőségű DNS-t tudtak kivonni, majd DNS-szekvenálást végezni.

A kutatók első körben az egyének szekvenciáit analizálják, majd a temetőn belüli rokonsági viszonyokat fogják feltérképezni a legújabb algoritmusaink segítségével.

Ezt követően régészek és történészek segítségével olyan biztos Báthory-csontlelet kerül feldolgozásra, melyből a családra jellemző genetikai profil meghatározása után biztos választ tudnak adni arról, hogy a Perecsenben található csontvázak a Báthory család leszármazottjai.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Előkészületek a helyszíni mintavételre (Forrás: Facebook/Magyarságkutató Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.