Elindult a Nemzetközi Űrállomásra az első, csak magánszemélyeket szállító űrhajó

A SpaceX amerikai vállalat űrhajója útnak indult pénteken Floridából a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), az első olyan útjára, amelyen csak magánszemélyek tartózkodnak a fedélzeten.

Forrás: MTI2022. 04. 09. 9:53
null
Cape Canaveral, 2022. április 8. Felbocsátják a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétáját az elsõ, csak magánszemélyeket szállító Crew Dragon ûrkapszulával a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásáról 2022. április 8-án. A houstoni központú Axiom Space kereskedelmi ûrhajózási vállalat, a SpaceX és a NASA közti együttmûködés által létrejött Ax-1 küldetés az elsõ, amely csak magánszemélyeket juttat el a Nemzetközi Ûrállomásra. A négyfõs személyzet tagjai: Michael López-Alegría parancsnok, a NASA korábbi ûrhajósa, Larry Connor amerikai vállalkozó, akit a küldetés pilótájává képeztek ki, Eytan Stibbe korábbi izraeli katonai pilóta, valamint Mark Pathy kanadai üzletember. Az asztronauták fejenként 55 millió dollárt (19 milliárd forintot) fizettek az útért. MTI/AP/Chris O'Meara Fotó: Chris O'Meara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A SpaceX, Elon Musk milliárdos űripari vállalata péntek délután indította útjára a Crew Dragon űrkapszulát, három üzletemberrel és veterán űrhajós kísérőjükkel a fedélzeten. Az űrhajót a floridai Kennedy Űrközpontból indították el, és körülbelül 22 óra alatt jut el az űrben keringő Nemzetközi Űrállomásra.

A houstoni központú Axiom Space cég, a SpaceX és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közti együttműködés által létrejött Ax-1 küldetés nagy mérföldkőnek számít a kereskedelmi űrhajózásban: ugyan többször is jártak már civilek az űrállomáson, a Crew Dragon legújabb küldetése azonban az első, ahol csak magánszemélyeket juttat el oda, hogy kutatómunkát végezzenek.

Az asztronautákat - akik fejenként 55 millió dollárt (19 milliárd forintot) fizettek az útért - Michael López-Alegría, a NASA korábbi űrhajósa kíséri, aki 15 évvel ezelőtt 7 hónapot töltött az ISS-en, azóta az Axiom üzleti fejlesztésért felelős alelnöke. A legénységet alkotja továbbá Larry Connor amerikai vállalkozó, akit a küldetés pilótájává képeztek ki, Eytan Stibbe volt katonai pilóta Izraelből, valamint a kanadai üzletember, Mark Pathy.

Miután elérték az űrállomást, és a Crew Dragon sikeresen rácsatlakozott az ISS-re, a négytagú csapat 10 napot tölt el az állomáson, ahol az agyat, a szívsejteket, a rákot és az öregedést vizsgáló kutatásokban vesznek részt. 

Az űrállomáson az ott tartózkodó 3 amerikai, egy német és 3 orosz asztronautához csatlakoznak. Az Ax-1 csapata az ISS-en tartózkodó űrhajósoknak paellát és egyéb spanyol ételeket visz ajándékba.

A Crew Dragon űrkapszula Falcon 9-es hordozórakétája 9 perccel az indulás után visszaérkezett az Atlanti-óceánon úszó platformra.

A pénteki a SpaceX második olyan útja, amelyen magánszemélyeket juttat el az űrbe. Elon Musk vállalata korábban egy milliárdost és vendégeit vitte fel az űrbe, egy három napig tartó „keringőpályás” utazásra, az Ax-1 küldetés csapata azonban több száz órás képzésen vett részt a NASA és a SpaceX szervezésében, túlmutatva ezzel az űrturizmuson.

Borítókép: Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétáját az első, csak magánszemélyeket szállító Crew Dragon űrkapszulával a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásáról 2022. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Chris O'Meara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.