időjárás 24°C Orbán 2022. május 25.
logo

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk + videó

A méhek szemszögéből láthatjuk a világot a Természettudományi Múzeumban

Forrás: Vg.hu
2022.05.13. 09:18 2022.05.13. 10:35
A méhek szemszögéből láthatjuk a világot a Természettudományi Múzeumban

Európa legnagyobb beporzótárlata nyílt meg szerdán a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az év végéig látható kiállítás a méhek és más beporzók pusztulására, és annak következményeire hívja fel a figyelmet – olvasható a VG-n.

A természet fenntarthatóságával foglalkozó tudásnak akkor van értelme, ha megmutatjuk, mit jelent a hétköznapokban. A beporzó tevékenységnek Magyarországon százmilliárd forintokban mérhető haszna van, a kiállítás demonstratív, interaktív, kézzelfogható formában mutatja be, milyen sok tennivalónk van a méhet megmentésében

– mondta köszöntőjében Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára.

Vida József, a 2020-ban indult Tehetsz méh többet! program alapítója megemlítette, hogy az Egyesült Államok több régiójában szinte teljesen eltűntek egyes vadon élő beporzók, így a gazdák kénytelenek komoly összegeket fordítani arra, hogy házi méhekkel pótolják őket. Kitért arra, hogy a beporzók pusztulásának veszélye mellett a Tehetsz méh többet! programmal a mézfogyasztást is népszerűsítik.

A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a házi méh munkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését.

Apiterápiás ház (kaptárlevegős szoba), méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzópreparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt célcsoportja az iskolás korosztály.

A 250 négyzetméteres kiállítási terület első része a különböző beporzók életére, munkájára és a természetben betöltött szerepére fókuszál, központi eleme egy személyautó nagyságú, 3D nyomtatással is készült, virágport szállító méh és egy számítógép-vezérelt méh – ismerteti a VG.

A tárlat második része átfogó képet ad a méhészetről és a méhészeti eszközök, kaptárak fejlődéséről, a mézkészítés folyamatáról, valamint bemutatja a beporzók növénytermesztésben és élelmezésben betöltött pótolhatatlan szerepét.

A növényi alapú élelmiszerek 70 százalékának előállításához szükség van a beporzók munkájára, amelynek helyettesítésére mostanáig nem találtak hatékony megoldást a szakemberek. Az ENSZ szerint a beporzók, főként a méhek és a lepkék több mint 40 százalékát a kihalás fenyegeti.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)