Mint írták, a korallfehéredés a Nagy-korallzátony mentén vizsgált 719 zátony 91 százalékát érintette 2021-22 nyarán.
Aggasztó ütemben pusztul a Nagy-korallzátony
Tengeri hőhullám okozhatta az idei nyáron történt korallfehéredést a Nagy-korallzátonyon – állapították meg az ausztrál kormány tudósai kedden közzétett jelentésükben.

A korallfehéredés akkor következik be, amikor a korallok a körülmények megváltozása miatt kilökik a szöveteikben velük szimbiózisban élő algákat. A kifehéredett korallokat könnyebben támadják meg betegségek, és a táplálékhiány miatti pusztulás fenyegeti őket.
A 2021–22-es nyár volt a hatodik tömeges kifehéredés a Nagy-korallzátonyon 1998 óta, amelyből négy 2016 óta történt.
Az ausztrál nemzeti tudományos kormányhivatal (CSIRO), az Ausztrál Tengerészeti Tudományos Intézet (AIMS) és a Nagy-korallzátonyt kezelő tengeri nemzeti park hatóságának keddi jelentése szerint a zátony egyes részein a tengerfelszín átlagos hőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot.
A déli féltekén beköszöntő nyár első hónapja, tavaly december volt a legmelegebb hónap, amit a zátonyon 1900 óta tapasztaltak. A jelentés szerint február végén tengeri hőhullám alakult ki.
Az átlagon felüli vízhőmérséklet a nyár végén tömeges korallfehéredéshez vezetett – áll a közleményben, amelyben az is szerepelt, hogy a korábbi nyarakhoz képest az idei nyáron kevésbé okoztak problémát a halmozott hatások, ami egyebek mellett annak tudható be, hogy a La Nina-jelenség miatt Ausztráliában a szokásosnál enyhébb volt a nyár, ezúttal viszont a tengeri hőhullám váltotta ki a korallfehéredést.
Borítókép: az Ausztrál Kutatási Tanács Excellence for Coral Reef Studies központja által közreadott dátumozatlan képen az ausztráliai Nagy-korallzátony sérült koralljai Queensland államban (MTI/EPA/ARC Centre Coral Reef Studies/Ed Roberts)
További Mozaik híreink
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Őt keresi a rendőrség a Lakatos Márk-botrányban

Súlyos baleset történt, már előre lehet tudni, hogy teljesen le fogják zárni ezt az autópályát este

Most jött: brutális tömegkarambol történt a Margit körúton, roncsok amíg ellátni

Elfoglalták a Madridi terminál egy részét + videó

Megcsalás, anyagi gondok, csalódás – ennek a 3 csillagjegynek nagyon nehéz nyara lesz

Az ukránok EU- és NATO-vizsgálatot követelnek Magyarország ellen – már a büntetést is megálmodták

Örömszavak a szenzációs magyar hokisiker után – Bálizs tízéves adósságot törlesztett!

Szegedi cukrászé lett az év esküvői tortája, íme a desszertcsoda

A bemelegítést egyetlen labdamenet követte, rögtön továbbjutott a hazai teniszező + videó

Győzelmet ért Sigér Dávid zöld-fehér szíve, László Csabával menekül a Sepsi

Egy nagyváradi magyar üzenete a gazembernek

Kubatov Gábor a kupadöntőre készülve újra üzent – most örömében
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.