Hatalmas meglepetés ez a méret

A legnagyobb ismert baktérium cérnametélt alakú organizmus, amely elég nagy ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen. A karibi mangrove mocsarakban felfedezett Thiomargarita magnifica nemcsak méreténél fogva figyelemre méltó – egysejtű szervezet számára óriási, akár két centiméter lehet a hossza –, hanem azért is, mert felépítése eltér a többi baktériumétól.

2022. 06. 30. 13:08
Giant bacteria found in Guadeloupe mangroves challenge traditional concepts
SCIENCE-BACTERIUM/ Fotó: PIERRE YVES PASCAL/LAWRENCE BERKELEY NATIONAL LABORATORY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baktériumok egysejtű élőlények, amelyek szinte mindenhol megtalálhatók a bolygón, létfontosságúak az ökoszisztémák és a legtöbb élőlény számára. Úgy gondolják, hogy a baktériumok voltak az első organizmusok, amelyek benépesítették a Földet, és évmilliárdokkal később is meglehetősen egyszerű szerkezetűek maradtak. Az emberek teste szintén hemzseg a baktériumoktól, amelyeknek csak viszonylag kis része okoz betegséget.

A gigantikus baktériumot Guade­loupe-ban, a karibi francia szigetcsoport több pontján is megtalálták.

Először az Antilles Egyetem mikrobiológusa, Olivier Gros észlelte egy ottani mocsár kénben gazdag tengervizében. „2009-ben hosszú, fehér szálakat találtam egy mangrovefa elsüllyedt leveléhez tapadva. Érdekesnek véltem, elvittem a laboratóriumba, hogy elemezzem őket” – idézte Grost a Reuters.com. Hatalmas meglepetés volt számára, hogy ilyen méretű baktérium él a guade­loupe-i mangrovékban. 

Egy normál baktériumfaj hossza ugyanis egy–öt mikrométer, míg a Thiomargarita magnifica névre keresztelt faj példányai átlagosan tízezer mikrométeresek, néhány példány pedig ennek kétszerese. Körülbelül ugyanolyan mére­tűek és formájúak, mint egy szempilla.

Nagyságrendekkel nagyobb, mint amit a baktériumok lehetséges maximális méretéről eddig gondoltunk

– mondta Jean-Marie Volland amerikai tengerbiológus, a Science folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. Az eddig ismert legnagyobb baktérium 750 mikrométer körüli hosszúságú. (A Thiomargarita magnifica nem a legnagyobb ismert egysejtű szervezet. Ez a megtiszteltetés a Caulerpa taxifolia nevű vízi algát illeti meg, amelynek hossza eléri a harminc centimétert.) 

A karibi mangrove mocsarak tele vannak szerves anyagokkal. Az üledékben lévő mikrobák lebontják ezt az anyagot, és magas koncentrációban ként termelnek. A kénben gazdag környezet energiaforrást kínál az olyan baktériumoknak, mint a Thiomargarita magnifica. (Az organizmus másik különlegessége, hogy a DNS-e nem szabadon lebeg a sejtben, mint a legtöbb baktériumban, hanem számos kis membránhoz kötött tasakban található.)

Genomjának feltérképezése azt mutatta, hogy a Thiomargarita magnifica elveszített néhány, a sejtosztódáshoz nélkülözhetetlen gént, ugyanakkor a szokásosnál több a sejtmegnyúlásért felelős gén.

Ez részben magyarázhatja, hogy a sejt miért nő ilyen hosszúkássá. A genom is nagyon nagy, háromszor annyi gént tartalmaz, mint általában a baktériumok. E gének feléről fogalmunk sincs, hogy mire valók

– mondta Volland, aki szerint ez a baktérium is azt bizonyítja, hogy a földi élet tele van felfedezésre váró meglepetésekkel.

Baktériumkörkép A baktériu­mok egysejtű, többnyire pár mikrométeres organizmusok. Hihetetlennek hangzik, de tízszer annyi bakté­rium van az emberi testben, mint emberi sejt – a legtöbb a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található. Ezeknek a baktériumoknak a nagy része ártalmatlan, illetve hasznos. Egyesek viszont a szervezetbe bejutva, ott szaporodva fertőzést, betegséget idéznek elő. Baktériumok állnak számos emberi megbetegedés mögött: ilyen egyebek mellett a tüdő- és a mandulagyulladás, a szalmonella, a vérhas, a nemi betegségek közül a gonorrhea és a szifilisz.  Az antibiotikumok – nevükből következően – olyan hatóanyagok, amelyek elpusztítják a betegséget okozó baktériumokat, vagy legalább növekedésüket, szaporodásukat gátolják. A széles spektrumú antibiotikumok többféle baktériummal szemben is hatásosak, a szűkebb spektrumúak csak bizonyos kórokozók ellen vethetők be. A baktériumok sajátos képessége, hogy ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben.

Borítókép: a karibi mangrove mocsarak tele vannak szerves anyagokkal (Fotó: Reuters)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.