Hőhullámok és erdőtüzek: Látványos hőtérképet tett közzé a NASA + fotó

A térkép a felszíni levegő hőmérsékletét mutatja a keleti félteke nagy részén.

Forrás: NASA2022. 07. 21. 16:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022 júniusában és júliusában hőhullámok sújtották Európát, Észak-Afrikát, a Közel-Keletet és Ázsiát, amikor a hőmérséklet helyenként 40 Celsius-fok fölé emelkedett, és sok régóta fennálló rekordot döntött meg.

Forrás: NASA

A fenti térkép a felszíni levegő hőmérsékletét mutatja a keleti félteke nagy részén 2022. július 13-án. A megfigyelések és a Goddard Earth Observing System (GEOS) globális modelljének egy változatával való kombinálásával készült, amely matematikai egyenleteket használ a fizikai folyamatok ábrázolására az atmoszféra – írja a NASA a közleményében.

Míg a légköri hullám világos mintázata van, váltakozó meleg (vörösebb) és hideg (kékebb) értékekkel a különböző helyeken, ez a nagy kiterjedésű extrém (és rekordot döntögető) hő egy másik egyértelmű mutatója annak, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása az emberi tevékenység szélsőséges időjárást okoz, amely hatással van életkörülményeinkre

– mondta Steven Pawson, a NASA Goddard Űrrepülési Központ Globális Modellezési és Asszimilációs Irodájának vezetője.

Nyugat-Európában, ahol amúgy is súlyos aszály volt, a hőhullám tüzeket szított, amelyek Portugáliában, Spanyolországban és Franciaország egyes részein tomboltak. Portugáliában július 13-án elérte a 45 Celsius-fokot Leiria városában, ahol több mint 3000 hektár égett le. Az ország több mint fele piros riasztásban volt, miközben a tűzoltók 14 aktív tüzet oltottak.

Forrás: NASA

A fenti kép a tűzészlelések helyét mutatja Portugáliában és Spanyolországban, ahogyan azt a Suomi Atomerőmű műholdján a Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) megfigyelte 2022. július 12-én. A Madridtól nyugatra eső kiemelkedő tűzérzékelések közé tartozik Las Hurdes városa, ahol több mint 1500 hektár (3700 hektár) égett le.

Olaszországban a rekordmeleg hozzájárult a Dolomitokban található Marmolada-gleccser egy részének július 3-i összeomlásához. A hó, jég és szikla lavina 11 túrázót ölt meg.

Az Egyesült Királyságban a meteorológiai hivatal rendkívüli hőségre vagy borostyánsárga figyelmeztetést adott ki, mivel a hőmérséklet várhatóan tovább emelkedik, és valószínűleg minden idők csúcsát megdönti.

Észak-Afrikában Tunézia hőhullámot és tüzeket sújtott, amelyek károsították az ország gabonatermését. Július 13-án Tunisz fővárosában a hőmérséklet elérte a 48 Celsius-fokot, ami 40 éves rekordot döntött meg.

Iránban a hőmérséklet továbbra is magas maradt júliusban, miután június végén elérte a perzselő 52 Celsius-fokot.

Kínában a nyár három hőhullámot hozott, amelyek megrongálták az utakat, megolvadt a kátrány, és kipattantak a tetőcserepek. A Shanghai Xujiahui Obszervatóriumban, ahol 1873 óta vezetik a feljegyzéseket, 2022. július 13-án regisztrálták a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet: 40,9 Celsius-fokot. A magas páratartalom és harmatpont, valamint a meleg éjszakai hőmérséklet potenciálisan halálos körülményeket teremtett – írják a cikkben.

Az ilyen szélsőséges hőség közvetlen hatással van az emberi egészségre, és más következményekkel is jár, beleértve ezeket a tüzeket, amelyek jelenleg Európában és Afrikában fordulnak elő, és amelyek az elmúlt néhány évben elterjedtek Észak-Amerikában

– mondta Pawson.

A NASA Earth Observatory képei Joshua Stevenstől, a NASA GSFC Globális Modellezési és Asszimilációs Hivatalától származó GEOS-5-adatok, valamint a Suomi National Polar-Orbiting Partnership VIIRS nappali-éjszakai sávadatai felhasználásával. Sara E. Pratt története.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.