Tűznyomokat találtak Izraelben

Több százezer évvel ezelőtti tűznyomok közvetett kimutatására alkalmas módszerrel álltak elő az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói. A PNAS-ban megjelent cikk szerint az újonnan kifejlesztett technika révén jobban megérthetjük az emberré válás folyamatát.

2022. 07. 07. 13:00
null
Traditional raw dry aged wagyu tomahawk steak on hot burning charcoal with smoke as closeup on a barbecue fire Fotó: H.LEITNER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feltételezések szerint a tűzhasználat legalább egymillió évre nyúlik vissza, körülbelül arra az időre, amikor a Homo habilisból (ügyes kezű ember) elkezdett kialakulni a Homo erectus (felegyenesedett ember).

A „főzési hipotézisnek” nevezett elmélet szerint a tűz használata fontos szerepet játszott evolúciónkban, nemcsak azért, mert lehetővé tette, hogy az ősök kevésbé legyenek kitéve az időjárási viszontagságoknak, hanem azért is, mert a korábbinál jobb vadászeszközöket készíthettek, illetve a húsok sütése is kedvező változást hozott.

Utóbbi nemcsak a kórokozókat pusztítja el, hanem hatékonyabbá teszi a fehérjeemésztést, megnyitva az utat az agy növekedéséhez. Az egyetlen probléma ezzel a hipotézissel az adatok hiánya: a hagyományos módszerekkel legfeljebb kétszázezer évvel ezelőtti tűzhasználatra sikerült bizonyítékot találni. Bár vannak jelek a félmillió éves tüzekre, a világon mindössze öt ilyen ősi tüzes lelőhely ismert.

Lehet, hogy most megtaláltuk a hatodik helyet

– mondta Filipe Natalio, a Weizmann Tudományos Intézet növény- és környezettudományi osztályának munkatársa a Sciencedaily.com portálnak.

A Nyugat-Galileában található Evron Quarry régészeti lelőhelyet az 1970-es évek közepén fedezték fel. Az akkori ásatások során a régészek 14 méter mélyre ástak, és számos állati kövületet és paleolit ​​kori eszközt tártak fel, amelyek kora nyolcszázezer és egymillió év közötti. A leleteken és a talajon azonban semmi sem utalt tűzhasználatra.

Az izraeli kutatók mesterséges intelligencia segítségével, illetve az anyagok kémiai összetételének molekuláris szintű meghatározásával meg tudták becsülni azt a hőmérsékletet, amelyre a kőszerszámokat egykoron felmelegítették.

A csapat felmérte a csaknem fél évszázaddal ezelőtt a helyszínen talált 26 kovakőszerszámot ért hőterhelést. Az eredmények azt mutatták, hogy az eszközöket széles hőmérsékleti tartományban hevítették – néhányat hatszáz Celsius-fokot is meghaladóan. Az adatok alapján erre 200-420 ezer évvel ezelőtt került sor. A kutatók úgy vélik, őseink tudatos kísérletezők voltak.

A kutatócsoport szerint az általuk kifejlesztett módszer más lelőhelyeken is alkalmazható a tűzhasználat nem vizuális bizonyítékainak azonosítására.

Borítókép: illusztráció (Fotó: 123RF)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.