Márai, az Andrássyak és a Felvidék kőbe faragott, gótikus csodái

Ha Szlovákiáról mint úti célról esik szó, akkor legtöbben a műemlékekben gazdag pezsgő életű fővárosra, Pozsonyra, vagy a téli síturizmus és a természetjárás népszerű célpontjára, a havas bércekkel ékesített festői szépségű Magas-Tátrára gondolnak. Pedig a magyar határtól alig egy-két órás autóútra olyan középkori és más műemléki csodákat fedezhetünk fel, amelyek európai viszonylatban is különleges kulturális értékeknek számítanak – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 08. 05. 14:58
null
Kassa, 2017. december 13. A Szent Mihály-kápolna támpilléres gótikus épülete az óvárosban, a XIV. században emelt ugyancsak gótikus Szent Erzsébet-dóm szomszédságában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dóm ködeben úszott mint egy várrom, nagy és biztos pontként a világon.(Márai Sándor)

Az egykori Magyar Királyság felvidéki területét, Kassa és a bányavárosok vidékét nem érte el a XVI. századi oszmán hódítás. A középkori magyar állam 1526-ban a mohácsi csatavesztéssel bekövetkezett katasztrófája, majd Buda 1541-ben történt török megszállása után a három részre szakadt ország északi vidéke – a mai Szlovákia területe –, Habsburg I. Ferdinánd magyar és cseh király – későbbi német-római császár – koronájának fennhatósága alatt maradt.

A XVI. századi oszmán hódítás idején a Felvidék Habsburg I. Ferdinánd kezén maradt
Forrás: Wiki8media Commons/Hans Bocksberger der Ältere
 

A felvidéki bányavárosok elfoglalására az oszmán hatalom csak egyszer tett komolyabb kísérletet, az 1552-ben elindított hadjáratával. Kara Ahmed pasa, szultáni szerdár, és Hamid Ali budai beglerbég egyesített seregét azonban a Felvidék kapujaként emlegetett egri vár védői, Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt visszaverték,

ezért Kassa és a bányavárosok is megmenekültek a török uralom rémétől.

Ennek köszönhető, hogy a török megszállta hódoltsági területekkel szemben, itt legnagyobb részt épségben fennmaradtak a már a középkorban is virágzó városi élet műemlékei, és a román, illetve a gótikus templomépítészet megannyi remeke – írja az Origó.

Ezek közül is kiemelkednek a Gömör-kishonti régió eredeti állapotukban fennmaradt és középkori freskóikról elhíresült gótikus templomai, amelyek a szlovák állam kezdeményezésére ma már az Európai örökség részét alkotják. A magyar utazók körében talán kevéssé ismert felvidéki gótikus műremekek felfedezése különleges kulturális-történelmi élményt kínál.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: A Szent Mihály-kápolna támpilléres gótikus épülete az óvárosban, a XIV. században emelt ugyancsak gótikus Szent Erzsébet-dóm szomszédságában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.