időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Nem lehet következmények nélkül pusztítani a teknősöket Ecuadorban

2022.08.30. 15:12 2022.08.30. 15:15
Nem lehet következmények nélkül pusztítani a teknősöket Ecuadorban

Vizsgálatot indítottak négy galápagosi óriásteknős megölése miatt Ecuadorban – számolt be róla a távirati iroda, a BBC Newsra hivatkozva.

A hatóságok szerint félő, hogy a védett állatokat levadászták és megették.

A teknősök maradványait a Galápagos-szigetcsoport legnagyobb szigetén, az Isabelán találták meg egy nemzeti parkban.

A veszélyeztetett fajok közé sorolt óriásteknősök megölését 1933 óta tiltják, ám az elmúlt két évben több mint tucatnyi példánnyal végeztek az orvvadászok.

A teknősök húsa valaha ínyencségnek számított, de a védett fajra vadászókra ma már három év börtön vár, ha elkapják őket.

Egy éve Isabela szigetén a vadőrök tizenöt Sierra Negra-i óriásteknős maradványait találták meg. Az üres páncélokról készült képek bejárták a közösségi médiát, és nagy felháborodást váltottak ki Ecuadorban, amelyhez a Galápagos-szigetek tartoznak, de az ország határain túl is. Az akkor lefolytatott vizsgálat szerint a tizenöt teknőst a húsáért ölték meg.

A most megtalált teknősmaradványok arra utalnak, hogy a szigorú tilalom ellenére továbbra is vadásszák a teknősöket.

A hatóságok szakértők bevonásával próbálják kideríteni, hogy ki ölte meg az állatokat.

A galápagosi óriásteknősök akár több mint száz évig is élnek. A fajra Charles Darwin irányította rá a figyelmet, aki az óriásteknősök tanulmányozásával alapozta meg evolúciós elméletét. A The Beagle nevű hajó, amelyen Darwin utazott, harminc élő teknőst vitt magával a Galápagos-szigetekről Polinéziába. A hosszú úton többségüket megette a legénység.

Jelenleg mintegy tizenötezer óriásteknős él a Földön, a XIX. században még kétszázezer volt a populáció létszáma.

Borítókép: Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium által közreadott kép egy több mint száz éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj (Chelonoidis Phantasticus) egy példányáról, amelyre a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandina-szigeten találtak egy természetvédő csoport tagjai 2019. febuár 20-án (Fotó: MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.