Aszteroidák hoztak vizet a Földre?

Egy 4,6 milliárd éves, azaz a Naprendszer kialakulásának kezdetén képződött meteorit megmagyarázhatja a földi víz eredetét. A kődarab az Egyesült Királyság területére, egy műút mellé zuhant.

2022. 11. 25. 7:58
Natural History Museum Media Day
1317787878 Fotó: Chris Jackson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a fiatal Naprendszer sziklás belső bolygói összeálltak – a Nap közelében gomolygó forró gáz- és porfelhőktől –, ahhoz túl közel voltak a csillagunkhoz, hogy a folyékony vízből óceánok képződjenek rajtuk. Az esetleg becsapódó jégtömbök elpárologtak, így például a fiatal Föld is kietlen és barátságtalan táj volt. A tudósok úgy vélik, hogy ez megváltozott, miután a bolygó lassan lehűlt. A Naprendszer külső részéből jeges aszteroidák zápora fagyott vizet juttatott rá, ami megolvadt, de nem párolgott el.

A tudományos közösség egyik legnagyobb kérdése az, hogyan jutottunk el idáig?

– idézte a Livescience.com a tanulmány társszerzőjét, Luke Dalyt, a Glasgow-i Egyetem oktatóját.

A 4,6 milliárd éves űrkőzet 2021 februárjában landolt egy családi ház előtt az angol Winchcombe városában. A széntartalmú kondritnak nevezett ritka, szénben gazdag meteoritot mindössze néhány órával a földbe csapódás után gyűjtötték be, így nagyrészt szennyezetlen maradt. Ez a rendelkezésre álló egyik legérintetlenebb meteorit. Ezért – Ashley King, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója szerint – a Naprendszer eredeti összetételét megőrző időkapszulának tekinthető.

A nagyjából fél kilogramm tömegű Winchcombe meteoritban található ásványok elemzése során a kutatók hevítették, röntgensugarakkal és lézerekkel bombázták azt, így kiderült – az eredményeket november közepén tették közzé a Science Advances folyóiratban –, hogy a meteorit tömegének 11 százaléka víz. A kődarab vizében lévő hidrogén és a hidrogén deutériumként ismert izotópjának aránya megegyezik a Földön lévő vízben található arányokkal, ami határozottan arra utal, hogy a meteorit és bolygónk vize közös pontról indult. (A kőzet belsejében aminosavakat is találtak, amelyek a fehérjék építőkövei.)

A Mars és a Jupiter közötti aszteroi­daövből származó Winchcombe meteo­rit elemzése betekintést nyújt abba, hogyan keletkezett a Földön a víz – az élet forrása.

A kutatók még évekig folytatják a munkát ezen a példányon, és újabb titkokat tárnak fel Naprendszerünk eredetével kapcsolatban. A szakemberek más űrkőzeteket is elemezhetnek, mint például a Ryugu aszteroidát, amelyről megállapították, hogy az is az élet építőköveit tartalmazza. Az űrkőzetek átfogó felmérése még jobb betekintést nyújthat a tudósoknak, hogy mely kőzetek segítették a korai Földön az élet kialakulását, és azok honnan származhatnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.