időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

A tramtrain nyomvonalán találtak érdekes leletre

Magyar Nemzet
Forrás: Délmagyar–Mediaworks
2022.12.01. 08:57 2022.12.01. 09:00
A tramtrain nyomvonalán találtak érdekes leletre

A török hódoltság idején virágzott az angol posztó hamisítása, amelyben a Körös-Maros közének települései is érintettek voltak. Vásárhely szerepe egyelőre nehezen megállapítható, de a tramtrain nyomvonalán került elő egy 17. századi textilplomba – írja a Csongrád-Csanád megyei hírportál, a delmagyar.hu.

A török hódoltság idején virágzott leginkább az úgynevezett angol posztó hamisítása; ráadásul a térség települései élen jártak ebben.

A régészeti kutatások szerint a Körös-Maros köze volt leginkább érintett. Minderről a védjegyként használt, de szintén hamisított ólom plombák árulkodnak. Különösen izgalmas előadással folytatódott a vásárhelyi Tornyai János Múzeum régészeti sorozata. A hamisításról, márkavédelemről és annak vásárhelyi kapcsolódási pontjairól Mordovin Maxim, az ELTE Régészeti Intézetének docense beszélt – derül ki a Délmagyar cikkéből. 

Háborúban a posztó

A textilek plombálásának hagyománya márkavédelmi és minőségbiztosítási okokból alakult ki a 13. század végétől. De vajon a hamisítás biztosnak látszó ólomzárak tényleg megakadályozták a minőségi szövetek utánzását? Mint arra Mordovin Maxim rámutatott: az angol posztó kiváló minősége ellenére sem számított luxusterméknek.

A több száz különféle típusból megfizethető textil termékek, hétköznapi, olykor elegánsabb viseletek készültek. Ám idővel az angol posztó nem csak szülőhazájában készült. Ahogy a Tornyai-múzeum vendégelőadója elmondta lapunknak:

a hamisításhoz főként a háború kínált gazdasági hátteret, hiszen nagy tömegben gyártottak textilt a katonák ellátására.

A török hódoltság idején tehát tömegesen készült az angolnak mondott posztó Magyarországon; a Körös-Maros köze volt az egyik legvirágzóbb terület. Ebben a régióban készült a legnagyobb mennyiségben védjegyes hamisítvány. A régészeti leletek kutatásakor derült ki, hogy Magyarországon kezdték utánozni a textilplombákat, abban az időszakban, amikor a lakosság többsége még analfabéta volt. Tehát nem feltétlenül tűnt fel, hogy a feliratok, címerek hibásak. 

 A 2019-ben a tramtrain nyomvonalán végzett régészeti kutatáskor egy 17. századi, átlós szövésű anyag lezárására használt textilplomba töredékre bukkantak, amely egyértelműen eredeti. 

A teljes cikket Délmagyar.hu-n Különleges lelet került elő a tramtrain nyomvonalán címmel olvashatja tovább.

Borítókép: A hamisított angol posztó védjegyei olykor fatális hibákkal készültek (Fotó: Tábori Szilvia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.