időjárás -2°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Nem hagyják a románok, hogy az idő megszépítse Ceausescu rémtetteit

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.26. 13:37 2023.01.26. 17:25
Nem hagyják a románok, hogy az idő megszépítse Ceausescu rémtetteit

„A kommunizmus nosztalgiájának barométerével nem a véleményszabadságot akarjuk korlátozni, vagy valamiféle gondolatrendőrséget akarunk létesíteni, hanem érveket és segédeszközt akarunk az oktatás rendelkezésére bocsátani a kommunizmus bűneinek alaposabb megértéséhez és megismertetéséhez” – közölte a kommunizmus bűneit kutató és a román száműzöttek emlékét ápoló intézet (IICCMER) Romániában. 

A gyilkos rendszer iránti nosztalgiát figyelő programot indít februártól Romániában a kommunizmus bűneit kutató és a román száműzöttek emlékét ápoló intézet (IICCMER), amely – tervei szerint – éves rendszerességgel készít majd a középiskolai oktatásban forrásanyagként hasznosítható jelentéseket a múlt rendszer rehabilitálására irányuló közéleti megnyilvánulásokról.

Az intézet munkatársai azt figyelték meg az utóbbi időben, hogy felerősödtek a román társadalomban a kommunizmus bűneit relativizáló hangok, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor korát egyenesen, a gazdasági fellendülés, az „elveszett paradicsom” időszakaként állítják be. 

A szórakoztatóipar által ruházati cikkeken, képeslapokon vagy éppenséggel óriásplakátokon népszerűsített, ártalmatlannak látszó kommunista jelképek az IICCMER szerint legalább annyira veszélyesek, mint a rendszer hírhedt politikai rendőrsége, a Securitate tisztjeit hősökként beállítani.

Azt írták, hogy 

intézményünk nem a demokrácia feltételezett ellenségeire akar vadászni és a projektnek nem feladata a kommunizmus elítélése, mindössze tényeket és érveket szolgáltat ahhoz, hogy ne merülhessenek feledésbe azok a bűnök, amelyeket a kommunista rendszer idézett elő fennállása egész időszaka alatt

A kommüniké hozzáteszi: Oroszországban és Fehéroroszországban is a szórakoztatóipar hatékony hozzájárulásával, a „szovjet hősi érát” népszerűsítő filmekkel, tévéműsorokkal és fesztiválokkal ültettek el egy hamis, pozitív képet a kommunizmusról a kollektív emlékezetben.

Romániában hivatalos adatok szerint több mint félmillió áldozatot követelt a négy és fél évtizedes kommunista diktatúra. A kommunizmus bűneinek dokumentálására 2009-ben létrehozott IICCMER egyik legnagyobb visszhangot kiváltó kezdeményezése a még életben talált – sajtó által kommunista pribékeknek nevezett – egykori börtönőrök és munkatábor-parancsnokok büntetőjogi felelősségre vonása volt. Közülük kettőnek az ügyében született jogerős, 20-20 év szabadságvesztésről szóló elmarasztaló ítélet, mindkét elítélt néhány évi raboskodás után a börtönben halt meg.

 

Borítókép: Édesapja sírján gyújt gyertyát a családjával egy román férfi a kommunista diktatúra elleni romániai forradalom 33. évfordulóján (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.