időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo
A korszerű eljárásokkal egyre több daganatos beteg életét mentik meg

Javuló mutatók a világon

Ötvös Zoltán
2023.02.03. 11:05 2023.02.03. 12:37
Javuló mutatók a világon

Míg az európaiak a világ népességének csak egytizedét teszik ki, az évente újonnan felismert daganatos megbetegedések negyede Európában fordul elő. Az ­uniós adatok szerint a lakosság fele élete egy szakaszában megküzd valamilyen daganattal.

A XX. század nagy részében a tüdődaganat előfordulása, ez ezzel összefüggő halálesetek száma gyorsan növekedett, különösen a férfiak körében. Ez viszont a rákos megbetegedések globális halálozási arányának jelentős emelkedéséhez vezetett. A dohányzás csökkenése, valamint egyes daganattípusok korai felismerése és hatékony kezelése azonban folyamatosan javítja a halálozási arányokat. Az Európai Unióban 2011 és 2019 között a régiók 90,3 százalékánál javultak a mutatók. A tüdőrák esetében például a halálozások száma 84,9 százalékkal csökkent az összes tagállamban, míg a vastagbélrák esetében 82,8 százalékos volt a javulás.

 

A két leggyakoribb daganattípusra vonatkozó túlélési arány mind a férfiak, mind a nők esetében jelentősen javult.

 

Az EU tagállamainak háromnegye­dében kevesebb férfi halt meg prosztatarák miatt, míg az államok kétharmadában csökkent a mellrák okozta halálozás a nők körében. Európában azonban jelentősek a különbségek. A melldaganat például egyes helyeken sokkal gyakrabban jelenik meg, mint máshol. Az Eurostat adatai szerint 2020-ban Belgiumban százezer lakosra 194 új eset jutott, míg Bulgáriában száz. Azonban az is fontos információ, hogy mennyien gyógyulnak fel. Lengyelországban például százezer nő között 119,1-nél mutatnak ki melldaganatot (szemben az EU 142,0-es átlagával), ennek ellenére a halálozási ráta 41,8 volt, ami majdnem nyolccal meghaladja az átlagot (34,1). Magyarországon százezer emberre vetítve 134,1 esetet fedeztek fel 2020-ban, 37,6 volt a halálozások száma.

Az európai statisztikai adatokat elemző Euronews.com arra is kitért, hogy az Egyesült Államokban annak a valószínűsége, hogy egy férfinál élete során daganatot találnak, 40,9 százalék, míg a nőknél 39,1 százalék. A férfiaknál a legtöbb daganattípusnak azért magasabb a kockázata, mert jobban ki vannak téve a rákkeltő tényezőknek, például a dohányzásnak. Az Egyesült Államokban az ötéves túlélési arány az összes rák esetében az 1970-es évek közepén mért 49 százalékról 2018-ra 68 százalékra emelkedett. Körülbelül 3,8 millió rákos halálesetet sikerült elkerülni.

 

A betegség okozta halálozás leg­gyakoribb oka a férfiak és a nők kö­rében ugyanaz az Egyesült Államokban és az EU-ban. Férfiaknál a prosztata-, a tüdő- és hörgőrák, míg nők esetében az emlő-, a tüdő- és hörgőrák vezet.

 

A becslések szerint a rákos megbetegedések csaknem negyven százaléka megelőzhető. A vastag- és végbélrák – a daganatos halálozások negyedik legfőbb oka Európában – például jelentősen csökkenthető az egészséges táplálkozással és a rendszeres testmozgással. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség szerint az EU-ban 757 677, a dohányzással összefüggésbe hozható daganatos eset megelőzhető lenne.

Az EU hatóságai szerint az olyan eljárások, mint az immunterápia egyre gyakoribb használata, a genetikai tényezők szerepének megértése, valamint az új számítógép-alapú elemző eszközök tovább javítják a kezelések hatékonyságát. Sokat ígérő fejlemény, hogy Angliában a daganatos betegek hozzáférhetnek a személyre szabott mRNS-terápiákhoz, beleértve a daganatvakcinákat is, amelyek célja, hogy az immunrendszert a káros sejtek megtámadására ösztönözzék.

Borítókép: Magyar innováció a rákdiagnosztikában. PET/CT-vizsgálat a Pozitron-Diagnosztika Központban (Fotó: Katona Vanda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.