Új magyarázat a zebracsíkok szerepére

Az ELTE kutatói kísérletekkel bizonyították, hogy a csíkos állatokat azért nem bántják a bögölyök, mert napsütésben a fehér-fekete csíkhatároknál fellépő hőmérsékletkülönbség megzavarja hőérzékelésüket, így nehezebben találják meg a vérereket.

2023. 03. 09. 12:00
Zebra (Equus quagga) with a baby. Kenya. Tanzania. National Park. Serengeti. Maasai Mara.
2526195 Fotó: ANDREY GUDKOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történet másfél évszázada kezdődött. Charles Darwin és Alfred Wallace az 1870-es években vitáztak arról, hogy milyen evolúciós előnyük származik a zebráknak a fekete-fehér csíkos mintázatukból. A polémia azóta sem csitult.

A legelfogadottabb hipotézis szerint a csíkok védenek az álomkórt okozó cece­legyek ellen.


2012-ben közölt cikkében Horváth Gábor és kollégái bebizonyították, hogy a vérszívó bögölyök nem vonzódnak a csíkos és foltos kültakarójú gazdaállatokhoz. Azt is kimutatták, hogy e parazita legyek zömében napsütésben támadnak, mégpedig azért, mert a melegebb testfelszínű állatokról könnyebben el tudnak menekülni. (Az ELTE docensét, Horváth Gábort és munkatársait 2016-ban IgNobel-díjjal ismerték el fizikai kategóriában, mert magyarázatot adtak arra, hogy miért a fehér szőrű lovak a legvédettebbek a bögölyök ellen, illetve hogy miért vonzódnak a szitakötők a fekete sírkövekhez.)

 

A zebrákkal kapcsolatos vizsgálódásaik során az ELTE kutatói legutóbb abból indultak ki, hogy napsütésben a zebrabőr melegebb fekete és hűvösebb fehér csíkjainak határvonalai mentén olyan hőmérsékletkontrasztok keletkeznek, amelyek hasonlítanak a bőr alatti vérerek fölött kialakuló hőmérsékletkontrasztokhoz. Amikor tehát egy nőstény bögöly hőérzékeléssel keresi a bőrfelület alatt húzódó eret a zebrán, akkor a meleg-hideg csíkok határainál kialakuló hőmérsékletváltozást érzékelve ott is próbál vért szívni, ahol nem mindig van ér. A fájdalmas csípés azonban azonnal kiváltja a bögölyre veszélyes farokcsapást.

A bögöly hamarosan újra próbálkozik, hiszen megfelelő mennyiségű vérre van szüksége ahhoz, hogy petéit megérlelje.

Ha egyszínű gazdaállattal próbálkozik, hamarabb célt ér, hiszen egyszínű testfelületen semmi nem zavarja meg. Miért küszködne egy csíkos állattal?
Hipotézisüket a kutatók négy terepkísérletben ellenőrizték. Ezek alapján született magyarázat szerint a bögölyök azért kerülik el a zebrákat, mert a fekete-fehér csíkhatárvonalakon napsütésben létrejövő hőmérsékletváltozás becsapós. A vérszívás e helyeken sikertelen, ha nem húzódik ott egy ér, márpedig a megcsípett gazdaállat ellenreakciói óriási kockázatot jelentenek a vérszívóknak. Ennek kiküszöbölésére jó evolúciós stratégia a csíkos/foltos gazdaállatok elkerülése.

Borítókép: A zebra csíkozása hasznos a bögölyök ellen Fotó: AFP/Andrey Gudkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.