Ezek a filmek égették el eddig a legtöbb dollárt a hollywoodi álomgyárban

Belegondolni is nehéz, hogy milyen mennyiségű pénzt költenek egy filmre mire a nézők elé kerül. Látványos akciófilmek, szuper produkciók esetében ez az összeg pedig hatványozódik. Helyszín- és eszközbérlések, a színészek fizetései és a több ezer stábtag bére a marketingköltségekkel kiegészülve több száz millió dollárt jelenthet, ami után a stúdiók csak reménykedhetnek abban, hogy a közönség jegyet vált az adott filmre. Nem egy nagy költségvetésű alkotás zakózott már hatalmasat a pénztáraknál.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 15:39
Star Wars: The Last Jedi
Star Wars: The Last Jedi Year : 2017 USA Director : Rian Johnson Mark Hamill. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented. (Photo by Lucasfilm / Photo12 via AFP) Fotó: Photo12 via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

5. Bosszúállók: Végjáték (2019) – 356 millió dollár

Ha a Végtelen háború volt a vég kezdete, akkor a Végjáték jelentette mindennek a végét. A film, ami lezárta több mint tíz év filmtermését és a képregényfilmes korszak aranykorát. A végtelen háború óta a Marvel és a Disney nem találja az új irányt, amerre a szuperhőszsánert elvihetné, és jelenleg csak az iránykeresés látszik az újabb filmjeiken.

A Végjáték filmtörténeti mérföldkőnek számít, hiszen nem volt eddig filmsorozat, ami ilyen mértékeket ölthetett volna, és abban mindenki egyetért, hogy a Bosszúállók utolsó kalandja méltó lezárásnak bizonyult. Ezzel a nézők is így voltak, hiszen 2,798 milliárd dollárt költöttek el, hogy megnézhessék Vasember és Amerika kapitány utolsó bevetését.

4. Bosszúállók: Ultron kora (2015) – 365 millió dollár

Zavar támadt az erőben, hiszen az összes Bosszúállók-filmet megelőzte a sorozat talán egyik leggyengébb darabja. Az Ultron korának az volt a feladata, hogy tovább fokozza a Marvel szuperhőscsapatának epikusságát, azonban Joss Whedon látszólag kifogyott az ötletekből az első rész után. Ennek ellenére 

az Ultron kora 1,403 milliárd dollárt hozott a stúdiónak, 

ami nem ad okot a panaszra. A költségvetést a színészek siker miatt megugró gázsija és a változatos helyszínek lökték az egekbe. 

Ismét Jedi-mesternek állt Mark Hamill

Folytatódott az elmúlt évek egyik legjobb Star Wars-története, a Star Wars Jedi: Fallen Order. A játék 2019 végén jelent meg, és hatalmas sikert aratott mind a játékosok, mind a kritikusok körében. Sokat kellett várni, de 2023. április 28-án a boltok polcaira került a folytatás, a Star Wars Jedi: Survivor, amelynek kedvcsináló előzeteséhez Mark Hamillt is beszervezték.

3. A Karib-tenger kalózai: Idegen vizeken (2011) – 379 millió dollár

A Disney joggal gondolhatta 2007 után, hogy Jack Sparrow kapitánnyal bármit el lehet adni, így amikor már a rajongók kellőképpen kiéhezetté váltak egy újabb kalózkalandra, bedobták az Idegen vizeken című epizódot a mozikba, hogy ismét dőljön a pénz. Hamar kiderült, hogy Johnny Depp önmagában nem elég a sikerhez, hiszen a rajongók utálták a negyedik Karib-filmet. A felforgatott szereplőgárda nem nyerte el a kritikusok tetszését sem, bár a film így is kicsivel több mint egymilliárd dollárt termelt. A Disney megérezte a gyengülő szelet az Idegen vizeken után, és néhány éves pihenőre küldte a franchise-t.

2. Star Wars: Skywalker kora (2019) – 416 millió dollár

Sokak sóhajtottak fel, amikor végre véget ért a Disney-éra Star Wars-filmjeinek első korszaka. Azt tudni lehet, hogy több projekt is csőben van a messzi, messzi galaxisban, de a rajongók visszajelzései alapján talán bízhatunk benne, hogy a Disney és a Lucasfilm végre nagyobb figyelmet fordít a történetre, és nem csak mindent a nosztalgiára, valamint a látványra épít. 

A Skywalker kora a költségeit visszahozta, de 

jócskán alulmúlta a nyolcadik felvonást, hiszen csak 1,074 milliárd dollárt volt képes összehozni a kasszáknál. 

Egy ilyen franchise esetén ez dollárszázmilliókban mérhető csökkenő tendencia rengeteget számít, és egyértelmű jelzés volt a Disney-nek, hogy gondolja át újra, hogy mit akar kezdeni a Star Warsszal.

1. Star Wars: Az ébredő erő (2015) – 447 millió dollár

A Disney kezében ott volt az aranytojást tojó tyúk, miután felvásárolta a Lucasfilmet. Megszerezték minden idők egyik legnépszerűbb franchise-át a Star Wars képében, és a stúdió nem spórolt semmi, amikor a debütáló darabot kellett a mozikba küldeni. A Star Wars: Az ébredő erő úgy kellett a rajongóknak, mint egy falat kenyér, hiszen az előzménytrilógia indulásakor is sok kritika érte George Lucast, hogy miért nem folytatja Luke Skywalker történetét. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Lucasfilm)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.