A Csendes-óceánba engedik a fukusimai atomerőmű hűtővizét

A 2011. március 11-i, kilences erősségű földrengés és az azt követő szökőár a legnagyobb japán sziget, Honsu keleti partvidékének nagy részét letarolta. A természeti katasztrófa több mint 22 ezer ember életét követelte, és részben elpusztította a fukusimai atomerőművet, ami a világ legsúlyosabb nukleáris balesete volt a csernobili atomerőmű felrobbanása óta. A japánok pár napja engedélyt kaptak a tisztított hűtővíz óceánba engedésére.

2023. 07. 14. 12:00
Fukushima Daiichi Nuclear Power Station in Japan
Fukushima Daiichi Nuclear Power Station in Japan Fotó: KENTARO TOMINAGA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengerparton fekvő fukusimai atomerőművet sújtó földrengés és szökőár tönkretette a létesítmény áramtermelő és hűtőberendezéseit, ami az erőmű hat reaktorából háromban katasztrofális leolvadását idézte elő. A baleset hatalmas méretű sugárzást szabadított fel. Több mint 160 ezer ember menekült el, és ebből harmincezer a mai napig nem tudott visszatérni lakóhelyére a sugárzás hosszú távú hatásai és egészségügyi következményei miatt.

A katasztrófa óta az erőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (Tepco) vizet pumpál a fukusimai atomreaktorok fűtőelemeinek hűtésére. Ez azt jelenti, hogy az üzem mindennap szennyezett vizet termel, amelyet hatalmas tartályokban tárolnak. Eddig több mint ezer tartályt töltöttek meg, de hosszú távon ez nem fenntartható megoldás. A terv az, hogy a vizet tisztítás után fokozatosan a Csendes-óceánba engedik a következő harminc évben. A tisztított szennyvíz óceánba engedése rutingyakorlat az atomerőműveknél, de mivel ez egy baleset mellékterméke, nem közönséges hulladékról van szó.

A Tepco a szennyezett hűtővizet az úgynevezett Advanced Liquid Processing System (ALPS) rendszeren keresztül szűri, amely a trícium és a C–14 kivételével a legtöbb radioaktív anyagot az elfogadható szintre csökkenti. A Tepco szerint a rendszer garantálja, hogy véletlenül se kerüljön ki hígítatlan szennyvíz. (A trícium és a C–14 a hidrogén és a szén izotópja. Széles körben jelen vannak a természetben.)

A fukusimai atomerőművet üzemeltető cég és a japán kormány hamarosan megkezdi a több mint 1,3 millió tonna megtisztított hűtővíz tengerbe engedését. A tervet júniusban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jóváhagyta, mondván, hogy az ártalmatlanítás módja megfelel a nemzetközi biztonsági szabványoknak. A NAÜ-jelentés azt is megállapította, hogy a kibocsátott víz elhanyagolható hatással lenne a környezetre.

Bár a japánok többsége szerint a vizet gyakorlatilag minden radioaktivitástól megtisztítják, és ezért a Csendes-óceán­ba engedése nem jelent veszélyt, sokan nem értenek egyet a tervvel, különösen a szomszédos országokban. Dél-koreai ellenzéki politikusok tiltakoztak Tokió döntése ellen, de Kína tokiói nagykövete, Vu ­Csiang-hao (Wu Jianghao) szerint is példátlan, hogy nukleáris balesetből származó szennyezett víz kerüljön a tengerbe. Környezetvédő csoportok is szót emeltek a terv ellen. Szöulban tüntetők követelték a japán kormány tervét támogató NAÜ-jelentés visszavonását, a Greenpeace pedig az ENSZ tengerjogi egyezményének megsértésével vádolja Tokiót.

A japán kormány szerint az ­óceánba engedett víz tríciumszintje sokkal alacsonyabb lesz a hatóságok által a nukleáris hulladék kibocsátására, illetve az Egészségügyi Világszervezet által az ivóvízre előírt szintnél. A Tepco állítja, a C–14-szint is megfelel majd a szabványoknak. A Tepco és a japán kormány tanulmányokkal igazolja, hogy a kibocsátott víz csekély kockázatot jelent az emberekre és a tengeri élővilágra.

– A megtisztított hűtővíz csepp lesz az óceánban mind térfogatát, mind radioaktivitását tekintve. Nincs bizonyíték arra, hogy ezek a rendkívül alacsony radioaktív izotópszintek káros hatással lennének az egészségre – idézte a BBC Gerry Thomas molekuláris patológiai szakértőt.

Több mint 12 évvel a világ második legsúlyosabb nukleáris katasztrófája után a japánok abban reménykednek, hogy a víz kiengedése a tárolótartályokból újabb mérföldkő lesz az atomerőmű leszerelésében – amely várhatóan legalább negyven évig tart.

Borítókép: Több mint 1,3 millió tonna megtisztított folyadéktól szabadulnak meg (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.