Mesterséges intelligencia segíti az agydaganatok meghatározását

A mesterséges intelligencia hasznos lehet az agydaganatok gyors és pontos azonosításában – olvasható egy új amerikai tanulmányban. Az eljárás segíthet a gliómák, a leggyakoribb agydaganatok elemzésében, illetve csökkentheti a betegek műtőben töltött idejét.

2023. 07. 12. 11:00
Head,With,Brain,And,Tumor,-,3d,Illustration
agydaganat
1428739052 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók évtizedek óta próbálják feltárni a gliómák, a leggyakoribb agydaganatok kialakulásának okát. A glióma egy különösen agresszív típusa felelt a jelenlegi amerikai elnök fiának, Joseph Robinette Bidennek és John McCain arizonai szenátornak a haláláért.

Az amerikai National Brain Tumor Society szerint az ötéves túlélési arány mindössze 6,8 százalék, átlagosan pedig csak nyolc hónapra számíthatnak azok, akiket ezzel a daganattípussal diagnosztizálnak. Ezt a daganatos megbetegedést több okból is nehéz kezelni: nagyon agresszív és gyorsan növekvő, illetve az agy érzékeny természete miatt a kezelés roppant bonyolult.

Mesterséges intelligenciát is használó eszköz segítheti az idegsebészeket az agydaganatok kezelésében – derül ki a Harvard Medical School múlt heti tanulmányából. – A különböző típusú gliómák különböző típusú műtéteket igényelnek – mondta a theguardian.com-nak Kun-Hsing Yu, a Harvard Medical School professzora.

A glióma biztonságos eltávolításához anélkül, hogy a környező agyszövetet károsítanák, az idegsebészeknek rengeteg információra van szükségük, amelyeket gyakran csak azután gyűjthetnek be, hogy a beteg a műtőasztalon fekszik.

Az agydaganatos páciensek műtétekor az orvosok mintát küldenek a patológiai laborba, hogy valós idejű, azonnali visszajelzést kapjanak.

A patológus mondja meg, hogy a megfelelő szövetet távolítják-e el, illetve milyen specifikus betegségben szenved a páciens. A legmodernebb egészségügyi létesítményekben egy patológus általában 10-15 percen belül elkészül az agyszövetminta elemzésével. – Ezek az emberek stressznek vannak kitéve, ezért időnként téves diagnózist kapunk – mondta a brit portálnak Kun-Hsing Yu. (Az elemzés alatt a páciens nyitott koponyával fekszik a sebészeti asztalon.)

A kutató és csapata azt találta, hogy a gépi tanulás – a mesterséges intelligencia egyik ága, amelynél a technológia a programozó kifejezett utasítása nélkül értékeli a mintákat – segíthet a glióma elemzésének gyorsabbá és pontosabbá tételében. A technológia csökkentené a betegek műtőben töltött idejét.

Dan Cahill, a Massachusetts General Hospital idegsebésze szerint az új gépi tanulási eszköz pontossága lenyűgöző, minden bizonnyal sokkal jobb, mint a hagyományos elemzési technikák. Az idegsebész szerint az optimális műtéti eljárás minden betegnél eltérő, jelentősen befolyásolja a glióma altípusa.

Az agresszív gliómák kezelésének egyik legmegbízhatóbb módszere a tumorölő gyógyszerek közvetlen bejuttatása az agyba a műtét során. Yu és a tanulmány társszerzői úgy vélik, hogy technológiájuk segíthet meghatározni egy adott daganat pontos kiterjedését, ezáltal segíthet az orvosoknak gyorsan és magabiztosan dönteni a gyógyszerek beadásáról. A professzor úgy becsüli, hogy a technológiát évekig kell fejleszteni, mire megkapják a zöld jelzést az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA).

Az Egyesült Államok mellett másutt is foglalkoznak a témával. Az év elején egy londoni kutatócsoport bemutatta azt a mesterséges intelligenciát használó eszközt, amely képes azonosítani, hogy a CT-vizsgálatokon talált kóros növekedések rákosak-e. Szintén Londonban, a Kheiron Medical Technologies nevű startup, amelynek társalapítója Kecskeméthy Péter magyar informatikus, mesterségesintelligencia-eszközöket fejleszt, amelyek segítségével a radiológusok felismerhetik a mellrákot.

(Kecskeméthy Péter a Budapesti Műszaki Egyetem után Readingben mesterséges intelligencia és kibernetika szakirányon diplomázott, majd az Oxfordi Egyetemen szerzett PhD-fokozatot. Tobias Rijkennel közösen alapították meg 2016-ban a Kheiron Medical Technologiest.)

– Szükségünk van a mesterséges intelligenciára a daganat sikeres kezeléséhez – üzente Kecskeméthy Péter.

Borítókép: A mesterséges intelligencia segíthet az agydaganatok kezelésében (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.