Praktikák arra, hogyan maradjon a szülő példakép a gyerekének

A szülők abban reménykednek, hogy gyermekeiknek az érzelmi támogatás és a határozott útmutatás ideális kombinációját adják. De néha túlterheltek, frusztráltak, és nem teljesítik saját elvárásaikat. A nevelés hatékonysága a felnőtt nyitottságán, szociális és érzelmi készségein is múlik.

2023. 07. 16. 10:42
Dangerous,Situation,At,Home.,Baby,Risk,Of,Fall,Out,Of
fáradt szülők
1464728879 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülőknek a gyermeki érzelmek széles skáláját kellene kezelniük, ami nem mindig sikerül. Ennek ellenére a szülők kevés támogatást kapnak e képesség fejlesztéséhez. Jill Emanuele pszichológus, a Child Mind Institute klinikai képzésért felelős alelnöke szerint a kétségbeesett szülők nem akarják túlkiabálni dührohamos kisgyermeküket, és nem fenyegetésekkel akarják kikényszeríteni például a mobilozásra vonatkozó szabályok betartását, de időnként mégis megtörténik, amit el akartak kerülni.

Noha a podcastokban, hírlevelekben, privát Facebook-csoportokban, valamint a TikTokon és az Instagramon rengeteg értékes tanács található, a meglepően egyszerű stratégiák is nagy változást hozhatnak. A szüneteltetés, az alapvető szükségletek kielégítése, az önnyugtatás gyakorlása, külső támogatást kérése – ezek a praktikák nem várt eredményeket hozhatnak.

Ezek elsajátítása mellett fontos, hogy a szülők elgondolkodjanak azon, hogy mi nehezíti meg érzelmeik hatékony kezelését. Ha megértik, hogy milyen érzelmek befolyásolják gondolkodásukat, és hogy ezek a gondolatok hogyan hatnak a viselkedésükre, jobban tudják kezelni az érzelmi zűrzavart. Ezek segíthetnek a szülőknek abban, hogy pozitívabb kapcsolatot alakítsanak ki önmagukkal, és ennek eredményeként szeretetteljesebb, támogatóbb köteléket gyermekeikkel.

Szünet

Jill Emanuele szerint – gondolatait a Mashable.com portál idézte – a szülőknek arra kell összpontosítaniuk, hogy megálljanak, amikor csak lehetséges, hogy átgondolják, mi történik velük abban a pillanatban, beleértve azt is, hogy mit gondolnak vagy éreznek.

A szünet, a megállás, az adott helyzet átgondolása az érzések és a viselkedés számbavételéről szól. A pszichológus elismeri, hogy ez nehéz lehet. Lehet, hogy kényelmetlenül érzi az magát, aki valójában az érzelmei elől menekül. A szüneteltetés segíthet megállítani az elszabadult érzelmeket, ezáltal segíthet a szülőnek úgy reagálni a helyzetre, hogy az tükrözze értékeit és szándékait. Jill Emanuele például azt javasolja, hogy tegyék félre az okostelefont ahelyett, hogy 15 percen belül tízszer megnéznék az üzeneteiket, és gondolják át, hogyan érzik magukat.

Azok a szülők, akik nagy sebességű internet és okoseszközök nélkül nőttek fel, saját gyerekkorukból tudják, hogy voltak pillanatok, amikor nem történt semmi, és ez a semmi megkönnyítette az érzelmek és gondolatok tudatosítását. Ehhez az élményhez kell visszatérni.

Alvás és evés

Tia Kim fejlődéspszichológus, a Committee for Children nevű globális nonprofit szervezet oktatásért, kutatásért felelős alelnöke szerint a jó alvás és az étkezés segít az embereknek a pozitív érzelmi alapvonal kialakításában. Azok a felnőttek, akik tudatában vannak annak, hogy éhesek vagy kimerültek, s ezért esznek, illetve alszanak, jobban tudják kezelni a stresszt. Éhesen nehezen marad nyugton az ember. Egy falatozás a család minden tagjára pozitív hatással lehet.

Önnyugtatás

Az önnyugtatás jelentheti egy szeretett személy ölelését, egy házi kedvenc simogatását. Nyugtatóan hathat kedvenc együttesének hallgatása, vezetés közben a gyönyörű naplemente csodálása. Ezek az egyszerű tevékenységek segíthetnek a rossz hangulat eltüntetésében.

A felnőttek alkoholhoz és ételhez is fordulhatnak a feszültség enyhítése érdekében. Jill Emanuele szerint fontos, hogy körültekintően válasszanak. Egy pohár bor vagy egy szelet sütemény jól megérdemelt csemegének tűnhet, de ha szorongást okoz, mert a szülő attól fél, hogy például a torta miatt a vércukorszintje megugorhat, nem éri el a remélt hatást.

A lényeg nem az, hogy feltétlenül tartózkodjunk az úgynevezett bűnöktől, hanem inkább annak megértése, hogy ezek a szülő önnyugtató erőfeszítései ellen hathatnak. Egy pohár bor akkor segít, amikor nem érzik magukat túlterheltnek. Olykor kipróbálhatnak más önnyugtató módszereket, mint például egy jó könyv elolvasása.

Elnézni a hibákat

Könnyen lehet az embernek az az érzése, hogy mindig tökéletesen kalibráltnak kell lennie. A gyermeke érzelmileg kötődjön hozzá, ugyanakkor tekintélyes felnőtt is legyen, aki észszerű határokat szab meg anélkül, hogy tekintélyelvűvé válna. Ez arra készteti a szülőket, hogy elgondolkodjanak azon, hogy hibázhatnak-e, lehetnek-e heves érzelmeik.

Ez a fajta nyomás nem kezelhető és nem reális. Senki sem tökéletes. Amikor a szülők rájönnek, hogy nem kezelték jól az érzéseiket, gyakoroljanak önvizsgálatot ahelyett, hogy szidalmaznák vagy szégyellnék magukat. A kellemetlenül megélt helyzet feldolgozása személyes fejlődésüket segítheti. A gyerekeknek sokat mond, ha azt látják, hogy a szüleik megbirkóznak a hibáikkal ahelyett, hogy a ragaszkodnának a vélt tökéletességhez.

Enjoying,Every,Moment,Together.,Happy,Young,Family,Of,Three,Smiling
boldog család
Ha élvezzük az együtt töltött időt, könnyebben maradhatunk példaképek  Fotó: Shutterstock

Segítségkérés

Egy 2022-es felmérés azt találta, hogy a válaszadók több mint fele – szülők és gyermekeik – traumatikus eseményt élt át a koronavírus-járvány során, beleértve egy családtag halálát, egy szülő munkájának elvesztését. A tartós trauma minden bizonnyal sokkal nehezebbé teheti a mindennapi stresszel való megbirkózást. Jill Emanuele szerint nagyon fontos, hogy a traumát, szorongást és depressziót átélt szülők belássák, fontolóra kell venniük a mentális problémáik kezelését. Külső segítség hasznos lehet, mert a szakértő olyan szempontokat vehet észre, amik felett az érintett elsiklott.

Az amerikai portál szerint ezen stratégiák gyakorlása nem csak a szülőknek hasznos, a gyerekeiknek is előnyös. A szülőket alapvetően abban segíti, hogy példaképek legyenek vagy azok maradjanak.

Borítókép: A kimerült szülő kevés segítséget tud nyújtani a gyermekének (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.