Egy pápai kifőzdéből indult, ma már egy kastélyban dolgozik a híres séf

Farkas Richárd az őriszentpéteri Pajta bisztróban tett szert országos hírnévre, itthon a vidéki gasztronómia egyik csúcsteljesítményeként tartják számon. Most tovább lépett, és egy nagy múltú kastély éttermében viheti tovább szellemiségét, mint kreatív séf.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 08. 03. 15:25
főzés, étel, séf Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Richárd karrierje egy pápai kifőzdéből indult, most pedig egy kastély sztárséfje, ahol szerinte jó körülmények között, jó kollégákkal, jó alapanyagokkal dolgozhat. A fiatal kreatív konyhafőnök ennek kapcsán a hagyományok tiszteletéről, valamint a gasztronómia és a művészet összefonódásáról is beszélt a Mandinernek adott interjújában.

Farkas Richárd öt és fél évig dolgozott séfként az őriszentpéteri Pajta bisztróban, ahol országos hírnévre tett szert, 

ma már pedig a Clarisse-ban, a BOTANIQ Turai Kastélyban dolgozik mint kreatív séf. 

Új munkahelyével kapcsolatban kiemelte:

Tudtam azonosulni a cég alapfilozófiájával, amelynek központjában egyfajta unikális vendégélmény megteremtése áll, amelyben a szolgáltatás minőségében nincs semmilyen kompromisszum.

A fiatal tehetség összesen hét könyvet vett antikváriumokban, amelyek Turáról, a Galgamentéről és a közeli Palócföld hagyományairól, gasztróvilágáról szólnak. Rámutatott, hogy a Clariesse konyhájának fontos, hogy legyen helyi identitása, tükrözze a régió ízvilágát és a nemzetközi technológiák bevonásával, kortárs módon meg is tudja mutatni azt.

Farkas Richárd (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

A kastély híres fogásával, a gödöllői töltött csirkével kapcsolatban elmondta, hogy az étterem számára fontos a fenntarthatóság. A fogásnál 

az egész állatot felhasználják, például a csirke csontjait, porcait is, amelyekből a redukciós lé készül.

 Hozzátette: nem lehet és nem szabad pazarlóan dolgozni a konyhában sem. 

A vendégekkel törekszik a közvetlen, jó kapcsolatra, ugyanis szerinte a közös étkezésnek kohéziós ereje van, a jól elkészített ételek pedig feloldják az embert. 

A Clarisse-ben kimennek a vendégekhez, elbeszélgetnek az ételekről és tapasztalatot gyűjtenek, hogy abból is tudjanak tanulni.

Farkas Richárd úgy véli, az étterem részéről felelősséggel tartoznak az őstermelőink iránt. Rámutatott: a járvány előtt szinte berobbant az őstermelői szegmens, sokan belevágtak, sokan nívós szintre jutottak, ám a magas infláció miatt rengetegen elhagyták a pályát. 

A fiatal kreatív séf művészetként tekint munkájára, ugyanis többet akar adni, mint egy szimpla étkezés. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy adjon valamit a világnak és úgy véli, hogy ezt a gasztronómián keresztül tudja a legjobban megtenni. Ugyanis szerinte egy ételnek üzenete van, hat az ember érzelmeire, gondolatvilágára is.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.