Több vakcina is érdemben csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát

Amerikai kutatók izgalmas kapcsolatot találtak a védőoltások és az Alzheimer-kór között. Eredményeik szerint a tetanusz és a diftéria, a herpesz és a pneumococcus elleni védőoltások csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

2023. 08. 23. 16:00
Sad,Depressed,Retired,Blonde,Woman,Sitting,On,Sofa,At,Home,
Demencia
2349818647 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság ötvenmillióra becsüli a demenciával élők számát, legnagyobb részük (külföldi adatok alapján ötven-hatvan százalékuk) Alzheimer-kórral küzd. Jelentős lehet azok száma, akiknek a betegségét (még) nem ismerték fel. Ez különösen a közepes és az alacsonyabb jövedelmű országok jellemzője.

Több mint hatmillió amerikainál diagnosztizáltak Alzheimer-kórt, és a lakosság öregedésével ez a szám növekedni fog. A betegség kialakulását befolyásoló tényezőket kereste a houston-i McGovern Medical School csapata, s közben feltárt egy jelentősnek tűnő kapcsolatot a felnőttkori védőoltások és az Alzheimer-kór csökkent kockázata között.

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb, demenciához vezető neurodegeneratív betegség, amely során az agy bizonyos területein plakkok és zárványok alakulnak ki. Ez a folyamat az agyi funkciók beszűküléséhez, a magatartás megváltozásához, végül az önellátásra való teljes képtelenséghez vezet. A kór kialakulásának okai nem ismertek, de bizonyos rizikófaktorok (magas vérnyomás, fejtraumák, rosszul kezelt cukorbetegség, egyes nyugtatók, elhízás) növelik a megbetegedés kockázatát.

A kutatók a vizsgálatba olyan betegeket vontak be, akik egy kétéves időszak alatt mentesek voltak a demenciától, és a nyolcéves utánkövetési időszak kezdetén legalább 65 évesek voltak. Két betegcsoportot hasonlítottak össze, az egyik Tdap/Td, HZ vagy pneumococcus vakcinával be volt oltva, a másik nem. Végül kiszámították az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A Tdap vakcina a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés ellen, míg a Td vakcina az előbbi kettő ellen véd. A felnőtteknek tíz évente Td vagy Tdap emlékeztető oltásra van szükségük, hogy megfelelő védelmet biztosítsanak a tetanusz és a diftéria ellen.

Az eredmények szerint a diftéria és a szamárköhögés elleni vakcinával beoltottaknál harminc százalékkal kisebb volt az Alzheimer-kór kialakulásának esélye, mint a be nem oltott társaiknál. A pneumococcus baktérium elleni vakcina 27 százalékkal csökkentette az Alzheimer-kór kockázatát.

Paul E. Schulz, a McGovern Medical School neurológus professzora a hírről beszámoló Thebrighterside.news portálnak arról beszélt, hogy az Alzheimer-kór kezelésére használt három új, amiloid elleni antitest 25, 27 és 35 százalékkal lassítja a betegség kifejlődését. Azaz, a védőoltások hatása azonos léptékű az előbbiekkel.

Ezek az eredmények egy évvel követik Paul E. Schulz csapatának tavaly nyáron publikált kulcsfontosságú tanulmányát. Akkor azt közölték, hogy akik legalább egy influenza elleni oltást kaptak az elemzést megelőző évben, azoknál negyven százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kockázata az oltatlanokhoz képest. Egészen pontosan, akik egy éven belül kaptak influenza elleni oltást, azoknak kicsivel több mint öt százaléka lett alzheimeres. Az oltatlanoknál ez az arány 8,5 százaléknak adódott. (Az egymillió 65 év feletti ember adatainak elemzése négy éven át tartott.)

A meglepő eredményre a houstoni kutatók nem tudtak tudományos magyarázatot adni, ezért tovább vizsgálódtak. Egyebek mellett azt is ki akarják deríteni, hogy az influenza elleni vakcina lassítja-e, s ha igen, milyen mértékben az Alzheimer-kór kialakulását olyanoknál, akiket már diagnosztizáltak a betegséggel.

– Mi és mások azt feltételezzük, hogy az immunrendszer felelős az agysejtek működési zavaráért az Alzheimer-kór esetén. Az eredmények azt sugallják, hogy a vakcinázás általánosabb hatással van az immunrendszerre, ami az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti – mondta Paul E. Schulz neurológus professzor. A kutató úgy véli, a vakcinák megváltoztathatják az immunrendszer reakcióját az Alzheimer-kórhoz hozzájáruló toxikus fehérjékre. Az immunsejtek hatékonyságának növelésével például fokozhatják a mérgező fehérjék eltávolítását.

– Eredményeink mind az Alzheimer-kór megelőzésével kapcsolatos kutatások, mind általában a közegészségügy szempontjából nyereséget jelentenek, mivel ez egy újabb tanulmány, amely bemutatja a vakcinázás értékét – üzente Kristofer Harris, a neurológia tanszék programvezetője.

Magyar adatok

Az enyhe, a középsúlyos, és a súlyos Alzheimer-betegség kezelésére alkalmazható gyógyszer-készítmények árához a hazai egészségbiztosító ötvenszázalékos támogatást nyújt. Ezeket neurológiai és pszichiátriai szakképesítéssel rendelkező orvosok írhatják fel. 2019-ben összesen 13 514 beteg vett igénybe járó-, illetve fekvőbeteg-szakellátást, ahol az ápolást indokló fődiagnózis Alzheimer-betegség volt.

A betegszámban növekvő tendencia figyelhető meg, ami leginkább a járóbetegként ellátottak számának növekedéséből adódott. Az Alzheimer-betegség ellátásához kapcsolódó szakellátásokra négy éve az Egészségbiztosítási Alapból közel négyszázmillió forintot fizettek ki.

Borítókép: Ötvenmillióra becsülik a demenciával élők számát. A kór kialakulásának okai nem ismertek (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.