Véletlen felfedezés segít a malária elleni küzdelemben

A természetben is előforduló baktériumtörzset találtak spanyol kutatók, amely segíthet megállítani a malária szúnyogokról az emberre való átterjedését. Véletlenül találták meg, miután egy szúnyogkolóniában egy kísérlet során nem fejlődött ki a malária parazita.

2023. 08. 10. 16:09
malaria
200494427 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A malária (régies nevén: váltóláz) világszerte elterjedt betegség. Az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett egysejtű paraziták felelősek a maláriáért – a szúnyogok főleg napnyugta és napkelte között csípnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint évente mintegy 220 millióan fertőződnek meg. A parazitának több típusa van, amelyek különböző súlyosságú betegséget okoznak.

A maláriás fertőzés esetén hétnapos vagy ennél hosszabb lappangási idő után kezdődik az akut lázas betegség. Jellegzetes tünetei a láz mellett a hidegrázás, az izomfájdalom és a gyengeség, a fejfájás, a hasi fájdalom, a hányás és a hasmenés. A lázas és lázmentes időszakok szabályosan, 48–72 óránként ismétlődnek. A betegség súlyosabban zajlik kisgyerekeknél, terhes nőknél, immunhiányos állapotban és időseknél. A malária időben alkalmazott gyógyszeres kezeléssel orvosolható. Védőoltás nincs, a megelőzés lényege a maláriát terjesztő szúnyogok elleni védekezés.

A GSK gyógyszeripari cég spanyolországi kutatóintézetének tudósai arra figyeltek fel, hogy a gyógyszerfejlesztés során használt szúnyogkolónia nem hordozta a maláriát. – A parazitával fertőzött szúnyogok aránya csökkenni kezdett, végül a szúnyogok már nem fertőződtek meg – mondta a BBC-nek Janneth Rodrigues, a program vezetője.

További vizsgálatok kimutatták, hogy a környezetben természetesen jelen lévő specifikus baktériumtörzs – a TC1 – állította meg a malária paraziták fejlődését a szúnyogok bélrendszerében. A Science magazinban megjelent új adatok szerint a baktériumok akár 73 százalékkal is csökkenthetik a szúnyogok parazitaterhelését.

A baktériumok úgy fejtik ki hatásukat, hogy a harmane elnevezésű apró molekulát választanak ki – ez az, ami gátolja a maláriaparazita fejlődését a szúnyogbélben. Ha a kísérletek lezárulnak, és a kutatók kidolgozzák, hogy a szúnyogok miként érintkezzenek tömegesen a hatóanyaggal, az forradalmasíthatja a malária elleni küzdelmet.

A Johns Hopkins Egyetemmel együttműködve a GSK kutatói felfedezték, hogy a cukorral kevert harmane-t a szúnyog lenyelheti, illetve a testfelszínen keresztül is felszívódhat. A szakemberek úgy vélik, ha ezzel a hatóanyaggal kezelik azokat a felületeket, ahol a rovarok megpihennek, jelentősen csökkenthető a fertőzésveszély.

A burkina fasói MosquitoSphere nevű létesítményben több kísérlet is azt teszteli, hogy mennyire hatékony és biztonságos a harmane alkalmazása a laboratórium falain kívül. A kutatók azt remélik, hogy ennek a baktérium-alapú beavatkozásnak a termékké fejlesztésével hamarosan újabb eszközt kaphat az emberiség a világ egyik legrégebbi betegsége ellen.

A Szúnyogmonitor.hu szerint Európában a maláriát az 1970-es évekre sikerült kiirtani, de az utóbbi években megemelkedett a behurcolt esetek száma. Ez utóbbi fokozódó fenyegetettséget jelent, mert a behurcolt esetekből, helyi szúnyogok terjesztésével, másodlagos fertőződések alakulnak ki, melynek következtében már halálos esetet is regisztráltak.

Magyarországon is évszázadokig jelen volt a malária. 1959-ben volt az utolsó eset, majd 1963-ban nyilvánította az országot maláriamentesnek a WHO. Jelenleg a behurcolt esetek száma alacsony.

A nagy előrelépést ígérő hírt azonban kellő távolságtartással kell kezelni. Már tíz évvel ezelőtt arról számolt be a Science, hogy amerikai kutatók olyan baktériumtörzset találtak, mely meg tudja fertőzni a szúnyogokat, és ellenállóvá teszi őket a malária parazitájával szemben. Az új eredmény tálalása azt mutatja, hogy a tíz évvel ezelőtt felfedezés nem hozott átütő eredményt.

Borítókép: A maláriában évente 620–660 ezer ember hal meg (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.