Vesetranszplantáció az immunrendszer átverésével

Egy nyolcéves brit kislány veseátültetésen esett át, még sem kell egész életen át gyógyszereket szednie, megakadályozva, hogy a szervezete kilökje az idegen szervet. Az Egyesült Királyságban először végzett, őssejt-transzplantációval összekötött vesetranszplantációnak köszönhetően nincs szükség kilökődésgátlókra.

2023. 09. 28. 14:42
Doctor,Holding,Anatomical,Kidney,Adrenal,Gland,Model.,Disease,Of,Urinary
Kidney transplant
2264186079 Fotó: Jo Panuwat D/Sutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy idegen szerv beültetése nagy kihívást jelent a kilökődés kockázata miatt, így a transzplantáltnak általában élete végéig kilökődésgátlókat, azaz immunszupresszáns gyógyszereket kell szednie. Ezek a gyógyszerek a kilökődést megakadályozandó gyengítik az immunrendszert, aminek viszont az a kockázata, hogy a beteg bizonyos fertőző betegségekkel szemben védtelenebbé válhat. Általában egy életen át kell bevenni ezeket, de a nyolcéves Aditi Shankar egy hónappal a vesetranszplantációja  után felhagyott ezzel a londoni Great Ormond Street Kórház (Gosh) orvosainak köszönhetően.

Aditi Shankar immunrendszerét ugyanis őssejt-transzplantációval átprogramozták, aminek eredményeként szervezete a donor vesét sajátjaként fogadta el. Mivel a csontvelő és a vese ugyanattól a donortól – Aditi 38 éves anyjától, Divya-tól – származott, az új vese anélkül működik, hogy szükség lenne a kilökődést megakadályozó gyógyszerekre.

Aditit ötéves korában utalták először Gosh-ba. Az orvosok akkor fedezték fel a ritka genetikai betegségét, amely az immunrendszert és a veséket érinti. Az Egyesült Királyságban hárommillió gyermek közül egynél mutatják ki ezt a rendellenességet.

Az Aditi számára felajánlott első kezelés a dialízis volt, és az északnyugat-londoni otthonából London központjába kellett utaznia hetente legalább háromszor. Emiatt a kislány idejének jelentős részét a kórházban töltötte. A dialízis során a nem megfelelően működő vesék szerepét átvéve gépek távolították el a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből.

2021 márciusában a kislány veseműködése drasztikusan romlott, de a gyerek gyenge immunrendszere miatt akkor nem kaphatott új vesét. A Gosh vese-, immunológiai és őssejt-transzplantációs csapatai külföldi kollégákkal együttműködve dolgoztak ki egy kezelési tervet.

Első lépésként átültették az édesanyjától kapott csontvelőt - Aditi négy hétig az intenzív osztályon volt -, miközben napi 24 órában dialízist kapott. Hat hónappal később, 2023 márciusában Aditi már elég jól volt a veseátültetéshez. Mivel Aditi szervezete elfogadta anyja csontvelőjét, ez azt jelentette, hogy teste az anyja veséjét is sajátjának tekinti.

– A Great Ormond Street Kórházban 25 éve vezetem a veseátültetési programot. Aditi az első olyan beteg az Egyesült Királyságban, aki veseátültetésen esett át és nem igényel immunszuppresszáns gyógyszeres kezelést a műtét után – nyilatkozta a theguardian.com-nak Stephen Marks professzor, a Gosh gyermekvese specialistája. Egy hónappal a transzplantáció egyetlen immunszuppresszánst sem kellett szednie.

– Nagyon jó látni, hogy Aditi egy aktív nyolcéves kislány, aki visszatért az iskolába, és kiváló életminőséget élhet át… Egy évvel a csontvelő-transzplantáció és hat hónappal vesetranszplantáció után – foglalta össze a brit lapnak az elmúlt időszak történéseit Stephen Marks professzor.

 

Magyar adatok

Idén május tizedikén került sor hazánkban a tizenkétezredik szervátültetésre – ez a beavatkozás a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén történt. A cívisvárosban egy vesét ültettek be. A tizenkétezer szervátültetés között 9626 veseátültetés, 1277 májátültetés, 772 szívátültetés, 196 hasnyálmirigy átültetés (általában vesével kombináltan), és 129 tüdőátültetés történt.

Magyarországon 1962-ben került sor az első szervátültetésre (ami egy élődonoros veseátültetés volt), majd 1973-ban indult a vesetranszplantációs program. Az azóta eltelt öt évtizedben a szervátültetési programok folyamatosan fejlődnek hazánkban is. Ma már összesen hét szervátültetési központ működik országszerte az orvosegyetemi városokban. A programok fejlődését mutatja, hogy az első ezer átültetés harminc év alatt, míg az utolsó ezer eset kevesebb, mint három év alatt történt.

A szervátültetések között a leggyakoribb a veseátültetés, hiszen egy elhunytból két vesét lehet transzplantálni. Magyarországon a veseátültetések 69 százalékát elhunytból eltávolított szervvel végzik, az élődonoros átültetések aránya 2022-ben 31 százalék volt. A hazai szervátültetéseket leginkább magyar donorból eltávolított szervvel végzik. Az Eurotransplant teljes jogú tagságunk tízéves időszakában végzett 3922 szervátültetés 76,47 százalékát magyar szervvel végezték, veseátültetések esetén ez az arány 77,21 százalék volt.

Borítókép: Magyarországon a vesetranszplantációk 69 százalékát elhunytból eltávolított szervvel végzik (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.