A 2-es típusú cukorbetegeken segíthet az időkorlátos étkezés

Az időkorlátos étkezés, más néven időszakos böjt, segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek a fogyásban és a vércukorszint szabályozásában – derül ki a University of Illinois Chicago (UIC) kutatóinak új tanulmányából. A 2-es típusú cukorbetegség kezelése az egész világon hatalmas kihívás.

2023. 11. 03. 16:00
A,Diabetic,Patient,Using,Insulin,Pen,For,Making,An,Insulin
1442217758 Fotó: goffkein.pro/Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időkorlátos étkezés (intermitted fasting-ként is ismert) lényege, hogy meghatározzák azoknak az óráknak a számát, amikor ehetünk. Az időkorlátos étkezéssel jelentős testsúlycsökkenés érhető el a 2-es típusú cukorbetegek körében. Az amerikai egyetemi kísérlet résztvevői dél és este nyolc óra között ehettek. A vizsgálatot az UIC-ben végezték, és 75 résztvevőt vontak be három csoportban. Voltak, aki betartották az időkorlátos étkezési szabályokat, voltak, akik csökkentették a kalóriabevitelt, míg a kontrollcsoport tagjai nem változtattak étkezési szokásaikon.

Man,In,A,Restaurant,Eating,A,Hamburger,,He,Is,Hungry
A 2-es típusú cukorbetegség esetén ezt kerülni kell. A diéta sokat segít. (Fotó: SG SHOT/Shutterstock)

Hogyan segít az időszakos böjt?

Az időkorlátos étkezés résztvevőinek testsúlyát, derékbőségét, vércukorszintjét és egyéb egészségügyi mutatóit hat hónapon keresztül mérték. Az eredmények szerint a kísérleti időszak alatt az időszakosan böjtölők többet fogytak, mint azok, akiknek 25 százalékkal kellett csökkenteni a kalóriabevitelüket.

Az időkorlátos étkezési csoport résztvevői könnyebben követték az előírásokat, mint a kalóriacsökkentő csoport tagjai. Ennek az lehet az oka, hogy a cukorbetegeknek az orvosok általában azt mondják, első lépésként csökkentsék a kalóriabevitelt. Sokan valószínűleg már kipróbálták és megküzdöttek a kalóriacsökkentő diétával.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az időkorlátos étkezés a hagyományos diéta hatékony alternatívája lehet azoknál, akik nem tudják betartani az utóbbit” – mondta Krista Varady vezető szerző az eurekalert.org-nak, aki szerint sok fogyni próbáló ember számára könnyebb az időt számolni, mint a kalóriákat. (A chicagói egyetem táplálkozástudományi professzorának szülei Budapestről vándoroltak Kanadába.)

A hat hónapos vizsgálat során nem jelentettek súlyos nemkívánatos eseményeket. A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) és a hiperglikémia (magas vércukorszint) előfordulása nem különbözött a diétás csoportok és a kontrollcsoport között.

A kutatás egyik mozgatórugója az, hogy ma már tíz amerikaiból egy szenved cukorbetegségben. 2050-ben várhatóan minden harmadik amerikait érint ez a betegség, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél több lehetőséget találjanak a betegek testsúlyának és vércukorszintjének szabályozására. A probléma egyébként világméretű.

Idény nyáron riasztó adatokat közölt a cukorbetegség terjedéséről a világ egyik legtekintélyesebb orvosi lapja, a The Lancet. Egy friss kutatás szerint a következő harminc évben világszerte több mint kétszeresére nő a cukorbetegek száma, ami minden országban és korcsoportban emelkedni fog, 2050-re pedig az 1,3 milliárdot is meghaladja az érintettek száma.

2-es típusú cukorbetegség hazánkban

Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára lapunkat idén nyáron arról tájékoztatta, hogy a cukorbetegség gyakorisága 2001 és 2014 között fokozatosan nőtt, 2014-ben összesen 772 ezer érintett volt Magyarországon. 2007-től kezdődően azonban az újonnan felismert betegek száma jelentősen csökkent, így a cukorbetegség összesített előfordulásának emelkedése fokozatosan lelassult, majd megállt.

Az említett időszakban az összes nyilvántartott cukorbeteg 94 százaléka a 2-es típusú, 6 százaléka pedig 1-es típusú diabéteszben szenvedett. Az 1-es típusú cukorbetegek esetében ez a hat százalék körülbelül 45 ezer embert jelent, ami valós számnak tekinthető, a 2-es típusú cukorbetegek viszont jóval többen vannak, mint amennyiről a kutatás beszámol.

Ennek három fő oka van. Több százezerre tehető azoknak a száma, akik nem tudnak a betegségükről, a 2-es típusú diabétesz ugyanis az esetek többségében tünetmentes formában derül ki. A betegek körülbelül harmada nem váltja ki a felírt vércukorcsökkentő gyógyszert, mások eleinte csak diétáznak.

A Magyar Diabetes Társaság tájékoztatója szerint a 2-es típusú cukorbetegségben (régebben időskori cukorbetegségnek nevezték) a szervezet még termelhet elegendő inzulint, de nem képes azt jól felhasználni. Gyakori, hogy a beteg szervezetében egy adott mennyiségű inzulin kisebb biológiai választ vált ki, ezt inzulinrezisztenciának nevezzük. Idővel a szervezetben az inzulintermelés csökken, így inzulinhiány lép fel.

A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb formája. Tíz cukorbetegből kilenc ebbe a típusba tartozik. Leggyakrabban negyvenéves kor felett kezdődik, de napjainkban növekszik a fiatal betegek száma, így gyermek- vagy serdülőkorban is előfordulhat, elsősorban a jelentős súlytöbblettel rendelkezők körében. A 2-es típusú cukorbetegség természete idővel változik, így a kezelést is változtatni, módosítani kell.

Hogyan lehet hatékony a cukorbetegség kezelése?

A közhiedelemmel ellentétben a cukorbetegség nem kizárólag a cukros ételek túlzott fogyasztása miatt alakul ki. Az elhízás, a rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend, valamint a mozgásszegény életmód egyaránt hozzájárul a betegség kialakulásához. A megelőzés az előző mondatban szereplő gyakorlatok ellentéte. Kellő odafigyeléssel, még céltudatosabban védekezhetünk a cukorbetegséggel szemben.

Az amerikai vizsgálatban résztvevők fele afroamerikai volt, további negyven százaléka pedig spanyol származású. Ez figyelemre méltó, mivel a cukorbetegség különösen elterjedt ezekben a csoportokban, ezért a kutatók szerint különösen hasznos olyan tanulmányok készítése, amelyek az ő esetükben dokumentálják az időkorlátos étkezés sikerét.

Az amerikai–kanadai kutatónőt e-mailben arról kérdezte lapunk, hogy miért magas a cukorbetegek aránya az afroamerikai és a spanyol származásuk körében? Ez összefügg-e azzal, hogy közöttük több az alacsonyabban iskolázott és ezért alacsonyabb jövedelmű ember? Krista Varady szerint az érintettek genetikailag hajlamosabbak a cukorbetegség kialakulására.

Arra is rákérdeztünk, hogy a terület szakértőjeként mit tanácsol a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére? „Próbáld meg korlátozni az elfogyasztott étel mennyiségét (egyél kisebb adagokat). Próbáld korlátozni a feldolgozott élelmiszerek bevitelét, és növeld a gyümölcsök és zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását. És próbálj többet gyalogolni! Napi tízezer lépés legyen a cél” – üzente Krista Varady, aki szerint bár az időben korlátozott étkezés biztonságos a 2-es típusú cukorbetegek számára, az érintettek konzultáljanak orvosukkal, mielőtt elkezdenék ezt a diétát.

Borítókép: 2-es típusú cukorbeteg inzulininjekciót ad be (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.