Nők és férfiak: miért térnek el az életkilátásaik?

A nők és a férfiak várható élettartama eltér – a különbség az Egyesült Államokban nő, Európában ellenben csökken. Bármilyen hihetetlen, a nők és férfiak közötti differencia az állatok esetében is kimutatható. Mivel magyarázható ez a jelenség?

2023. 11. 25. 12:00
Sports,Outside,In,Nature,,Elderly,Woman,Nordic,Walking,Group
706500178 Fotó: Jenny Sturm
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiak általában fiatalabban halnak meg, mint a nők, ezt a statisztikák is alátámasztják. Egy átlagos nyugdíjasotthonban vagy olyan helyen, ahol sok az idős ember, valóban sokkal több a nő, mint a férfi. Magyarországon 2021-ben 74,3 év volt a születéskor várható élettartam, ami 2,2 évvel kevesebb a 2019-es csúcsnál (76,5 év). Ha megnézzük a nők és férfiak adatát, jelentős a különbség. Két éve a magyar férfiak születéskor várható élettartama 70,7 év volt, a nőké 77,8 év. Németországban tavaly a férfiak születéskor várható élettartama valamivel több, mint 78 év volt, míg a nőké 82,8 év.

Ha nem egy-két országra vagyunk kíváncsiak, hanem az összesített ­uniós adatokra, hasonló különbség tapasztalható. Az Eurostat 2023 elején azt közölte, hogy 2021-ben 80,1 év volt a születéskor várható élettartam uniós átlaga, ami 2019-ben még 81,3 év volt – a halálozási ráta hirtelen növekedését az EU statisztikai hivatala elsősorban a koronavírus-járvány következményének tulajdonítja. A nemek szerinti megoszlás arányaiban nem változott: a nők várható élettartama 82,9 év, míg a férfiaké 77,2 év.

A német Szövetségi Népesedéskutató Intézet munkatársai Ausztriában, Csehországban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Szlovákiában és Svájcban a várható élettartamot vizsgálva megállapították, hogy ezekben az országokban 1996 és 2019 között csökkent a nemek közötti különbség. Az európai közegészségügyi folyóiratban 2023 júliusában közzétett eredmények azt mutatják, hogy ezt leginkább a szív- és érrendszeri betegségekből és daganatokból eredő halálozások számának csökkenése okozta.

A legtöbb országban a férfiak szívbetegséggel összefüggő haláleseteinek száma esett vissza. Franciaországban emellett a férfiak körében a rákos megbetegedések számának csökkenése szintén jelentősen hozzájárult a nemek közötti halálozási különbség csökkenéséhez. A halálozási arányok közeledése azonban nem minden esetben jó hír. A Cseh Köztársaságban a férfiak és a nők várható élethossza közötti különbség azért csökkent, mivel ott kevesebb férfi hal meg tüdőrákban, miközben a nők tüdőrák okozta halálozási aránya nő.

Az Egyesült Államokban a nők átlagos várható élettartama 79 év volt 2021-ben, míg a férfiaké valamivel több mint 73 év. Ez a hatéves különbség a legnagyobb 1996 óta. A JAMA Journal of Internal Medicine e havi számában megjelent cikk szerint a világjárvány jóval súlyosabban érintette a férfiakat az Egyesült Államokban, ez vezetett átlagos várható élettartamuk csökkenéséhez. A másik fő tényező, hogy a férfiak között több az öngyilkosság, többen küzdenek valamilyen függőséggel (például alkoholizmussal) vagy lesznek erőszakos bűncselekmények áldozatai. „Bár a kábítószer-túladagolásból és a gyilkosságból eredő halálozások aránya mind a fér­fiak, mind a nők körében nőtt, nyilvánvaló, hogy a férfiak aránytalanul nagy részét teszik ki ezeknek az eseteknek” – mondta a Dw.com-nak a tanulmány vezető szerzője, Brandon Yan.

A férfiak és a nők várható élettartama közötti különbséget taglalva Robert H. Shmerling, a Harvard Health Publishing vezető szerkesztője egyéb okokat is említett a Dw.com újságírójának: a férfiak nagyobb valószínűséggel hagyják ki az egészségügyi rutinvizsgálatokat, többen dolgoznak olyan veszélyes munkahelyen, mint a tűzoltóság vagy a hadsereg. Egy másik fontos tényező a szívbetegség. Az Egyesült Államokban a férfiak ötven százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint a nők.

Nem az ember az egyetlen faj, amelynél a két nem élethossza jelentősen eltér. 2020 márciusában egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya kimutatta, hogy a vadonban a nőstény emlősök általában tovább éltek, mint a hímek. A vizsgált 101 faj esetén a nőstények átlagos élettartama 18,6 százalékkal haladta meg a hímekét. Az embereknél ez a szám 7,8 százalék.

A kanadai vadjuh esetén ez a különbség különösen nyilvánvaló volt. A gyapjas emlős esete azonban azt is megmutatta a kutatóknak, hogy a várható élettartam különbségei általában zord időkben jelentkeznek. Ha a juhok életkörülményei kedvezők, és mindegyiknek van elegendő élelme, a hímek nem pusztulnak el lényegesen hamarabb a nőstényeknél. Zordabb időben azonban a nőstény juhok jobban megbirkóznak a nehezítő körülményekkel, részben azért, mert több energiájuk marad a táplálkozásra. Ezzel szemben a hímek sok időt fordítanak szexuális versengésre. Ez a magatartás tehát, úgy tűnik, hogy csökkenti a várható élettartamot.

A szexuális versengéssel együtt járó stressz az emberre is hatással van.

Borítókép: Nők és férfiak. Európában a nők 82,9, a férfiak 77,2 évre számíthatnak (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.