idezojelek

Kegyeletsértő gyakorlatot menteget a Facebook

A közösségi média inkább az orwelli univerzum bugyrai felé mozdult el.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined
2021. 12. 23. 16:12
Fotó: SAUL LOEB

Megcsapott az előszele a Facebook vezére által beharangozott szép új világának. Míg Mark Zuckerberg azzal kecsegteti a felhasználóikat, hogy a Metaverzumra keresztelt platform a minden korábbinál kiterjedtebb szolgáltatásokkal tökéletesített virtuális valóságot teremti meg, addig sokak keserű tapasztalata az, hogy a Facebook inkább az orwelli univerzum bugyrai felé mozdult el. De lehet, hogy a kafkai a megfelelőbb kifejezés. Ahogyan a Per című regény gyanútlan főhőséről írja a szerző, hogy „valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták”, engem is a derült égből ért a Facebook fenyegetése. 

Konkrétan azt írták, hogy letiltják a profilomat, ha még egy olyan bejegyzést teszek közzé, amellyel megsértem a közösségi irányelveiket. Mint kiderült, arra a posztomra gondoltak, amelyben arra figyelmeztettem ismerőseimet, hogy vírusos lett az oldalam, amely a tudtom nélkül küldözget a nevemben olyan linkeket, amelyektől az ő profiljuk is megfertőződhet. Ráadásul egy hölgy jelezte, hogy az időközben elhunyt rokona oldalán is feltűnt a nevemmel, és kommentemmel ellátott, vírus generálta link, amit – érthető módon – kegyeletsértőnek tartott.

Úgy tűnik, a Facebooknak fontosabb a saját jó imázsának a megőrzése, mint az, hogy a rendszerük nem megfelelően ellenőrzött működése személyiségi és kegyeleti jogokat is sérthet. A bejegyzésemben közölteket meg sem fontolták, és a vírus generálta linkeket sem tüntették el. Ehelyett két alkalommal is arról értesítettek, hogy megszüntették a vírusra figyelmeztető bejegyzésem láthatóságát, és ha továbbra is hasonló tartalmakat osztok meg, letiltanak.

Hasonlóan bosszantó, közismert probléma, hogy a Facebook azokat is letiltással fenyegeti, akik a liberális világnézetüktől eltérő véleményeket osztanak meg. Bár előszeretettel hivatkoznak a tényszerűségre, és az objektivitásra, közben a laposföld-hívőktől kezdve az oltásellenes szektákig mindenféle extrém csoportot szabadon engednek garázdálkodni a felületükön. Ám Zuckerbergék a mostani esettel mutatták csak ki a foguk fehérjét, ugyanis az incidens azt mutatja, hogy a saját mundérjuk igencsak kérdőjeles becsülete védelmében gyakorlatilag még emberszámba sem veszik a felhasználóikat.

Borítókép: Mark Zuckerberg (Fotó: SAUL LOEB)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Az igazság a nemzeti erők oldalán áll

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Nem engedünk 56-ból!

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

SPORTSZERŰEN – Trump lecsapta a magas labdát

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Tényleg bukik Izrael, dr. Steinbock?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.