idezojelek

Vera Jourova bocitekintete nem elég

Már a nemzetközi balliberális sajtó egyik zászlóshajójának sincs ínyére Brüsszel folyamatos erősödése.

Cikk kép: undefined
Fotó: AFP/Dursun Aydemir

Már a nemzetközi balliberális sajtó egyik zászlóshajójának sincs ínyére Brüsszel folyamatos erősödése. A brit The Economist arról értekezett a minap, hogy miért nem kívánatos, ha tovább bővül az Európai Unió intézményeinek hatóköre. Meglehetősen ironikus, hogy épp azt nevezték az egyik legkockázatosabb dolognak, amit az EU genderfluiditás- és migrációpárti vezetése csillogó szemmel a demokrácia csimborasszójaként hirdet. Vagyis azt, hogy úgynevezett jogállamisági kritériumokhoz kötnék a helyreállítási alapból a tagállamokat illető összegeket. Hogy miért? Hát például azért, mert – amint az Economist óvatosan megnevezi a nyilvánvalót – ki ellenőrzi, hogy mi is történik az esetlegesen visszatartott vagy megvont pénzekkel?

A hetilap tapintatosan arra is rámutat, hogy egylyen mértékű felhatalmazásnak bizony nagyobb átláthatósággal kellene párosulnia. „Márpedig a brüsszeli buborékot ritkán ellenőrzik kívülről” – írták, azt is hozzátéve, hogy ezt a kontrollt az Európai Parlamentnek kellene elvégeznie, ám a törvényhozó testület leginkább azzal van elfoglalva, hogy dogmatikus módon egyre csak több befolyást követeljen az EU számára. Úgy tűnik, Judith Sargentini, Vera Jourova és liberális társaik bocitekintetét és a transzparencia hasonlóan olcsó eszközökkel előadott látszatát még a saját oldalukon sem fogadják el biztosítéknak.

Borítókép: Vera Jourova (Fotó:Anadolu Agency via AFP/Dursun Aydemir)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.