idezojelek

Kétszer kettő néha öt az osztrák szociáldemokratáknál

Három nap, három éjjel tartott, de nem a buli, hanem az, hogy végre pontosan összeszámlálják a szavazatokat.

Cikk kép: undefined
Fotó: Alex Halada/ AFP

Nyugati szomszédunkban a minap kiélezett versenyt hozott az SPÖ tisztújítása, de a valódi izgalmakat, vagy inkább világra szóló blamázst az okozta, hogy három nap, három éjjel tartott, de nem a buli, hanem az, hogy végre pontosan összeszámlálják a szavazatokat és megállapítsák a végeredményt. Persze nem volt egyszerű a feladat, hiszen két jelölt is indult az elnöki posztért – pontosabban három, de egyikük nulla szavazatot kapott – és gigantikus mennyiségű, mintegy hatszáz darab voksot kellett szétszálazni. Manapság ez megoldhatatlan feladat elé állítja a baloldal szebb napjait már csak nyomokban idéző osztrák szociáldemokratákat.

Amint tudjuk, a tények és a számok makacs dolgok, így gondolta az osztrák közszolgálati média, az ORF egyik riportere is, bizonyos Martin Thür, aki nem sokkal az SPÖ szombati kongresszusát követően a Twitteren közzétett egy bejegyzést kimásolva a hivatalos eredményhirdetést, alatta pedig egy számtani művelettel jelezte a szocdemeknek, hogy nem stimmel a matek: „316+279=595 und nicht 596”. Magyarán, az SPÖ hivatalos közlésében a két elnökjelöltre leadott szavazatok összessége nem egyezett a közzétett érvényes voksok számával. Bár a minimális eltérés nem változtatott volna a végeredményen, a pártvezetés úgy döntött, végére jár az esetnek, ha már az ORF riportere volt olyan szíves, hogy a nyilvánosság elé tárta a számszaki hibát.

A hétfői újraszámláláskor aztán bekövetkezett az igazi botrány, hiszen kiderült, hogy a voksokat tévesen táplálták be az Excel-listába, felcserélték a jelöltekre leadott szavazatokat. Ezáltal megfordult az erősorrend, a szombaton győztesként ünneplő Hans Peter Doskozil helyett az akkor még vesztesnek látszó Andreas Babler lett az SPÖ új elnöke. De még itt sem ért véget az angol abszurdba illő tragikomédia, mert ugyan Doskozil elfogadta az új helyzetet és gratulált Bablernek, utóbbi viszont biztos, ami biztos alapon újraszámoltatta a szavazatokat, amit kedden végeztek el, tehát három nap telt el, mire végre megszületett a hivatalos végeredmény. Ekkor már stimmelt minden, a közben vezetőcserén átesett választási bizottság megkönnyebbülve bejelentette, hogy nem történt manipuláció a szavazatokkal. Babler úr viszont nem tudott felhőtlenül örülni a győzelemnek, a párt történetének mélypontjáról beszélt, és elnézést kért mindenkitől.

Közben egész Ausztria a térdét csapkodva nevet a szociáldemokratákon, és sokan felteszik a kérdést: hogyan akar parlamenti választást nyerni jövőre egy olyan párt, amelyik egy elnökválasztást sem képes megszervezni. Itt csak hatszáz voksot kellett volna helyesen átszámolniuk, mi lenne, ha rajtuk múlna az országos választáson beérkező több millió voks összesítése? A következő négy évben nem állna fel az új kormány, addig matekoznának ezek a szellemóriások.

Borítókép: Andreas Babler (Fotó: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.