Művelt székelyek szerint coqoulet de bretagne.

Egyetlen hozzávalótól lesz tökéletes állagú a főzelék
Ezt a titkos trükköt bevetve mindig sikerül majd a főzelék.
Művelt székelyek szerint coqoulet de bretagne.
Magyarul ez egy kiskakas, fene tudja hol tenyésztették ki, ha a bretonok, akkor valahol a francúzok nyugati csücskében, ahol a derék bretonok, hát, nagyjából úgy éltek a kalózkodásból, mint a gyimesi ember a falopásból.
Nem csoda, ha ez a kiskakas nem tudott megnőni, hát ő coqoulett maradt, a nagyobbakat már megették, majd rákerült a sor.
Az a büszke gall kakas...
Én, amikor először találkoztam vele, fagyasztott formában, Isten bizony azt hittem, ez fürj. Olyan fél, jó, háromnegyed fertálynyi sörösüveg méretű, és ott fekszik megdermedve, becsomagolva, és azóta tudom, az csak egy mese, hogy kapirgál valahol a bretonoknál, nem, ez az áruláncolatokban őshonos, közvetlen a halaspulttal szemben, jobbra, a mélyhűtőben.
Vettem egy mély lélegzetet, és megvettem még két kúkolettet, hazavittem, morogva.
Az asszony furcsán néz (ez szokása), de azért az egyik kiskakast kiáztatta, felolvasztotta, bepácolta.
Fokhagyma, olívaolaj, balzsamecet, magos mustár, bolgár fűszerkeverék, só, bors, ez a páclé.
Ebben nyugszik egy fél napig, mint Tutenkhámon a szarkofágjában, aztán elővesszük, alufóliával szépen beborítjuk, szemfedőt reá, kettőszáz celsius fokon megsütjük, persze, kell mellé aszalt szilva is, hátha megéhezik szegény.
Majd, amikor már menyei illatok terjengenek, akkor kivesszük, bekenjük mézes sörrel, és olyan lesz attól, hogy a pekingi kacsa is elszégyelli magát, és inkább elmegy Koreába.
De ez a breton kiskakas, ez nem adja fel, szépen ropogósra sül, és ugyanakkor omlósra.
Kicsi almát mellé, a szilva már eleve ott van, én, elvetemültebb lévén, vegyes hordós savanyúságot is, a macskák szeme koppan.
Úgy omlik le a hús a csontjáról, öröm a csontvégekeket is lerágni, a szomszéd felhív, „véletlenül” éppen beugrana.
Hát jöjjön. Egy ilyen kiskakas éppen elég a körítéssel két személyre, de ahol kettőnek jut, ott a harmadik sem marad éhen.
Isten áldja a bretonokat, meg a büszke gall kakasok nyugat-franciaországi utódait, erősen finomak.
Egészségünkre!
Coqoulett, gloire, minden rendben.
(És ne felejtsetek mellé tőzegáfonyát tenni!)
Ezt a titkos trükköt bevetve mindig sikerül majd a főzelék.
Egy időben, egy helyen Magyarország legjobb borászai.
Maradék sonkából mennyei lakoma: 3 kedvenc receptünk.
A hagyományos húsvéti sonka s a sonkalében főtt tojás nem hiányzott soha az asztalunkról,.
Szentkirályi Alexandra: Gyurcsány emberei vezetik ma is Budapest cégeit – ez tarthatatlan!
Hogyan halt meg a valóságban Hunyadi János?
Szoboszlai nélkül lehet bajnok a Liverpool, itt nézheted a meccset a tévében
Óriási emlékeztető oltást kapott Magyar Péter Schiffer Andrástól
Rákaptak a hármas randira, új élvezetre lelt az imádott álompár
Olyan autót mutatott be a Szegeden gyárat építő BYD, amilyet még nem látott a világ: itt tart Kína + videó
Sírva nézték végig a Kossuth téren a fiú újraélesztését, itt vannak a részletek a szörnyű balesetről
Férfi kézi BL: Szeged–Barca
Fiatal élsportoló a halálos budapesti baleset áldozata + videó
Keane a Fradi kispadjára szoruló Varga Barnabás sorsáról beszélt
Arda Güler gólja után Ancelotti üzent a játékosának: Ilyeneket nem csinálhat
Halálos áldozata is van az iskolai késes támadásnak
Ezt a titkos trükköt bevetve mindig sikerül majd a főzelék.
Egy időben, egy helyen Magyarország legjobb borászai.
Maradék sonkából mennyei lakoma: 3 kedvenc receptünk.
A hagyományos húsvéti sonka s a sonkalében főtt tojás nem hiányzott soha az asztalunkról,.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.