A pacalt megfőzik fűszeres lében (leggyakoribb fűszerkombináció só, bors, babérlevél, fokhagyma, hagyma), csíkokra vágják, a levet bőven fokhagymázzák, tejfölözik, s már meg is van az alapjáratú pacalleves. A receptek általában zöldséget (répát, petrezselyemgyökeret, zellert, de a piros húsú paprika sem ritka, mint hozzávaló) is előírnak, ami nyilván gazdagítja az ízképet. Van, aki vékony habarással vagy rántással sűríti. Gyakori a tálaláskori legírozás is. Székelyföldön egyesek tárkonyozzák, de jó bele a petrezselyemzöld, kapor, zellerlevél is. Van, ahol benne főtt zöldségekkel kínálják, melyeket nem ritkán reszelnek és nem vágnak. Erdélyben és a Kárpátokon túl egyaránt a legelterjedtebb és legnépszerűbb étel a miccs mellett. Midőn e sort leírom, nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy bár annyi helyen lehetne a székelyek kultikus levesét, a tárkonyos pityókalevest kapni Erdélyországban, mint a pacallevest.