Pellikán bisztró Kiskunmajsán: jó konyha, saját borok, kézműves termékek

Leselejtezett könyvek adják az alaphangulat meghittségét, a kínálat pedig a street food-os bisztró vonalat képviseli.

Borbély Zsolt Attila
Forrás: Mediaworks2021. 06. 19. 17:30
A képek a szerző felvételei.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiskunmajsán első ízben az 1956-os múzeum meglátogatásának okán jártam a kétezres évek első évtizedében. Ez az intézmény is azon nemzeti emlékhelyeink egyike, melyet minden magyar fiatalnak látni kellene, mielőtt érettségi diplomához jut, annál is inkább, hogy az egyetlen ’56-os múzeum az országban, amit maga Pongrátz Gergely alapított. A Corvin köz legendás parancsnokának a bátyja, Ödön vezetett körbe minket, aki bár tíz évvel idősebb volt, de túlélte testvéröccsét négy évvel. Olyan emlékként rögzült ez a múzeumbemutató, amit elhordoz az ember haláláig, mint ahogy idegenvezetőnk is elhordozta a megélt, végigharcolt forradalom minden apró mozzanatát, több mint ötven évvel később is láthatóan átélve az akkori felemelő és embert próbáló pillanatokat.

A későbbiekben barátok hívására jártam Majsán. A város gasztronómiája akkoriban beleilleszkedett az alföldi fősodorba, Kishalason, Kiskunfélegyházán, Soltvadkerten, Kiskőrösön, Kecelen nagyjából hasonló filozófiájú és szintű éttermekben jártam 2005 és 2015 között.

Legutóbb egyik kedvenc alföldi borászom, az Alkonyi László által 2007-ben a 49 legizgalmasabb birtok közé beválogatott Köpcös pince mindenese, Léder Zoltán társaságában tettük egy gasztro-körutat, melynek legizgalmasabb állomása a Pellikán birtok valamint a Pellikán bisztró volt.

A képek a szerző felvételei

A birtokon kóstoltam életem egyik legátütőbb Kadarkáját, persze nem a Balla Géza nevével fémjelzett színintenzív, tanninos változatból, hanem a könnyed, sillerszínű iskolából. De kóstolhatunk itt felvásárolt alföldi, villányi tokaji, pannonhalmi szőlőből készült, összesen húszféle jól elkészített, korrekt tételt, a gyöngyöző fehértől a mélybíbor, veretes, sűrű szövésű vörösökig. A birtok tulajdonosa és borásza Pellikán László két hektár saját ültetvényt is művel helyben, rajnai rizlinget, kadarkát, kékfrankost és cabernet franc-t. A fehér szőlő nagy részét Léder Zoltántól veszi. Érdekes kaland megkóstolni mindkét borász pincéjében ugyanazon alapanyagból más filozófiával készült hárslevelűt, Irsai Olivért vagy furmintot.

A borkészítés mellett a Pellikán család egy bisztrót is nyitott. Épp egy nappal a 2020. tavaszi zárás előtt tárták ki kapuikat a vendégek előtt, egy napig voltak csak nyitva. Miután az első „lock down”-nak vége lett, hat hónapig működhettek, egyébként sikeresen, majd következett a novemberi zárás. Mihelyt lehetett, idén ismét kinyitottak. A Pellikán bisztró egyben ínyencbolt és borüzlet is, helyi kézműves termékeket vásárolhatunk itt: csiliszószt, tésztákat, bio almalevet, szörpöket, lekvárokat, szendvicsrevalót.

Mind a terasz, mind a tágas beltér rendkívül igényes és hangulatos, a belső termek közül kettőben is egy könyvtár leselejtezett könyvei adják az alaphangulat meghittségét. De hozzáadnak az otthonosságérzéshez a századfordulót idéző bőrborítású székek, a hajópadló, a zöldnövényzet s további dekorációs tárgyak, például bakelitlemezek. Az első terem, mely az italpultnak is otthont ad, gerendás mennyezetű, parazsas vasaló, fahordó, fűszer és egyéb növények díszítik.

Az ételkínálat a street food-os bisztróvonalat képviseli. Az étlapot egy újságformátumú kiadványon belül vehetjük kézbe, mely rögzíti a legfontosabbakat a helyről, a pincészetről s a névadásról. „A francia bisztró, egy kisebb, a tulajdonosok által vezetett étteremre utal, ahol különleges gasztronómiai élményeket kínálnak minőségi borok kíséretében.” – írják. Az általunk rendelt ételeken kívül kínálnak többek között burgereket, mustáros fokhagymás flekkent, pankó morzsás rántott szeletet, aszalt paradicsomos szűzérmét.

Az italkínálat értelemszerűen a saját borokra épül, de tartanak kézműves söröket a békésszentandrási főzdétől, remek pálinkákat, néhány kiemelkedő whiskyt, rumot, gint.

A kiszolgálás kedves, udvarias, az árak barátságosak.

Bőséges rendelésünkre várakozva a soltvadkerti Király pékség kenyerét mártogattuk prémium olívaolajba, tökmagolajba és épp nyitott csiliszószokba, majd Zerinvári Dóra fokhagymás és lilahagymás friss majsai sajtjait kóstolgattuk, amihez elképesztő ízintenzitású (szintén helyi) koktélparadicsomból készült remek salátát adtak.

Ezután érkezett az omlós, jól ízesített, szépen tálalt sertésoldalas, a szaftos, megfelelően fűszerezett csirkeszárny, a tépett húsos wrap, valamint a diszkréten hőkezelt füstölt kacsamell. A konyhán a háziasszony, tulajdonos felesége ténykedik. Megtudtuk, hogy arra törekednek, hogy minden alapanyagot harminc kilométeres körzetben szerezzenek be s ez, mint mondták, 90 százalékban sikerül is. A hagyományőrzés igen fontos Pellikán Lászlónak, az általa megvásárolt épülettömb ad otthont egy népi szabóságnak és a helyi néptáncegyüttesnek is.

A Pellikán bisztró az a hely, ahol azon töpreng az ember jó borokat kortyolva az ízletes ételek mellé, hogy kiket fog még ide elhozni a közeljövőben.

 

Pellikán bisztró

Kiskunmajsa, Kálvária utca 12/A

Telefonszám: +36 70 400 1818

Honlapok:

www.pellikanbirtok.hu

www.facebook.com/pellikanbirtokborbaresbisztro/

E-mail-cím: [email protected]

Nyitva tartás:

Hétfőtől csütörtökig: 7.30 – 21.00

Péntek, szombat: 7.30 – 22.00

Vasárnap: zárva

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.