„Innovatív szellemiség, csipetnyi lázadó hajlam és bátorság” – Dűlő étterem, Miskolc

A Dűlő nemcsak Miskolc, hanem Kelet-Magyarország egyik legjobb étterme.

Borbély Zsolt Attila
2021. 12. 29. 10:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fősodratú sajtóban, legyen az jobb- vagy baloldali, gyakran olvashatunk olyan szalagcímeket, hogy X. Y. lett a világ legjobb bora, az ország legjobb bora, Z. a világ legjobb étterme stb. Arról most ne beszéljünk, hogy lehetetlenség objektíve összemérni világklasszis bornagyságokat és csúcséttermeket, éppen úgy mint, ahogy senki nem fogja meghatározni, hogy melyik a világ legszebb festménye vagy szobra.

De ezekkel a szalagcímekkel még rosszabb a helyzet, ugyanis olyan borversenyekre, borkalauzokra, illetve éttermi toplistákra hivatkoznak, melyek elfogadottsága nem egyöntetű s amelyek merítésébe számtalan csúcsbor/csúcsétterem be sem kerül. Köztudott tény, hogy a világ legkeresettebb, legdrágább és legnagyobb presztízsnek örvendő pincészetei jellemzően nem is indulnak borversenyeken. Miért is tennék?

Mindazonáltal szükség van borversenyekre, bor- és étteremkalauzokra, melyek nagy segítséget nyújtanak az orientációban még szakmabelieknek is, hát még a laikus közönségnek.

A Gault Millau kalauz 2018-es megszűnése óta a legjelentősebb magyar étteremkalauz a Dining Guide-é, akkor is, ha némely helyezés erősen vitatható, személy szerint fő problémám vele az, hogy műfaji tévesztések is akadnak benne, olyan helyek kerülnek csúcséttermek elé – közel-keleti, nagyon korrekt grillezős egységek, remek reggeliző, vagy kiváló small plate egység – melyeknek az alternatív kategóriában lenne a helyük.

Tudni kell ugyanis, hogy a kalauz négy részből áll, a legjelentősebb a top 100-as lista, ami pontokkal jelölve sorba állítja Magyarország 119+1 legjobb éttermét. Rokonszenves, hogy a felső szegmensébe illő 67Sygmát nem pontozzák, mert tulajdonosa, Herczeg Zoltán azonos a kalauz felelős kiadójával.

Ez lenne a plusz egy, amit magam illesztettem a felső részbe, a kalauzban az ábécésorrendben szereplő 55 további kiemelkedő étterem közé került. Ezek közül nem egy beférne teljesítménye alapján a top 100/120-ba is.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A harmadik rész 72 alternatív helyet sorol fel, street food egységeket, pizzázókat, strandbisztrókat, távol keleti bisztrókat, reggelizőket.

A kalauzt a legjobb 23 cukrászda zárja.

Miskolcról három étterem került be a top 100/120-ba az Avalon, a Zips és a Végállomás. A Dűlő, mely egyébként van olyan jó, mint a felsoroltak, a pontozás nélküli 54/55-ös részben szerepel. A borcentrikus kiváló étteremben, amit egy magas belterű, tágas, békebeli kertvárosi lakásban rendeztek be, igényes nagypolgári hangulat fogad. A fő látványelem a natúr fa: fapadló, fából készült, gerendás mennyezet, hordótetőt idéző kerek faasztalok és egyedi dizájnú faszékek. Egyik sarokban a monarchia stílusát idéző kredenc, a falakon absztrakt festmények. Zöld növények a beltérben, de van igényes, jó ízléssel kialakított teraszuk is, mely az ápolt belső udvarra néz. A háttérben jól megválasztott zene szól.

A honlapon megnyerő bemutatkozó sorok: „Vegyünk egy országot Európa közepén és ennek legrégebben lakott területét. Adjunk hozzá Bükköt, Zemplént, Tokajt, Tiszát. Szórjuk meg gazdagon olyan kreatív emberekkel, akik észreveszik a lehetőségeket és merik is használni azokat. Ízlés szerint jöhet még némi innovatív szellemiség, csipetnyi lázadó hajlam és bátorság. Mi így főzünk. […] Nincs is nehéz dolgunk, hiszen több száz őstermelő és kézműves borászat színesíti az így sem fekete-fehér tájegység életét.” Magyar és nemzetközi konyhát visznek, 2021 őszén kínálnak többek között kacsamáj terrine-t, kacsamell sonkával, zöld almával, céklával, levendulás brióssal, malaccsülköt magos mustáros pecsenyelével, sült burgonyával, káposztasalátával, borsos onglet-steaket roppantott burgonyával, sütőtökkel, céklával, narancsos-zöldborsos jus-vel, valamint narancsos csokitortát.

A kiszolgálás kedves, udvarias, szívélyes.

A borlap több mint negyven kiemelkedő tételt tartalmaz minőségelvű magyar pincészetektől. A borok többségét decire is kimérik. A sörválaszték jobbacska import tételekből áll össze, a tömények között a pálinkák jelentenek némi izgalmat.

Az árak értékarányosak. Előételek 2890 és 3290, levesek 1400 és 1900, főételek 3400 és 4790 forint között kaphatók. Desszertek egységesen 1600 forintba kerülnek. Hétköznap délben kedvező árú ínyenc menüt kínálnak, két fogásért 2000, háromért 2400 forintot kérnek.

A Dűlőben 2016-ban jártam első ízben, már akkor a város élvonalába tartozott a hely. Idén ősszel határozott fejlődést tapasztaltunk a konyha kreativitását, felkészültségét illetően. A marhatatár pazar, virtuóz tálalású, marinált zöldégekkel és a tojás sárgájának három variációjával tálalják. A báránypájslit elemeire bontják, a kíméletesen hőkezelt friss máj a kompozíció tetejére került, alatta a roppanósságát megőrzött zöldség, illetve a jól ízesített tüdőragu. A köret hagyományos felfogásban, jól elkészített, korongokra vágott zsemlegombóc. A jó tartású túrógombóc „pucér”, mellette kekszmorzsa, szőlő, szilva, körte és jó ízű lekvár. Összességében nem rossz, de nem veszi fel a versenyt a klasszikus, pirított morzsába forgatott változattal. A házi krémes csodás. Roppanós, kiválóan kivitelezett réteslapok között könnyed, jó ízű krém, mellette az előbb felsorolt szezonális gyümölcsök.

A Dűlő nemcsak Miskolc, hanem Kelet-Magyarország egyik legjobb étterme.

 

Elérhetőségek:

Dűlő étterem

Miskolc, Görgey Artúr utca 10.

Telefonszám: +36-70/333-1992

Honlap: https://dulo.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.