A fősodratú sajtóban, legyen az jobb- vagy baloldali, gyakran olvashatunk olyan szalagcímeket, hogy X. Y. lett a világ legjobb bora, az ország legjobb bora, Z. a világ legjobb étterme stb. Arról most ne beszéljünk, hogy lehetetlenség objektíve összemérni világklasszis bornagyságokat és csúcséttermeket, éppen úgy mint, ahogy senki nem fogja meghatározni, hogy melyik a világ legszebb festménye vagy szobra.
De ezekkel a szalagcímekkel még rosszabb a helyzet, ugyanis olyan borversenyekre, borkalauzokra, illetve éttermi toplistákra hivatkoznak, melyek elfogadottsága nem egyöntetű s amelyek merítésébe számtalan csúcsbor/csúcsétterem be sem kerül. Köztudott tény, hogy a világ legkeresettebb, legdrágább és legnagyobb presztízsnek örvendő pincészetei jellemzően nem is indulnak borversenyeken. Miért is tennék?
Mindazonáltal szükség van borversenyekre, bor- és étteremkalauzokra, melyek nagy segítséget nyújtanak az orientációban még szakmabelieknek is, hát még a laikus közönségnek.
A Gault Millau kalauz 2018-es megszűnése óta a legjelentősebb magyar étteremkalauz a Dining Guide-é, akkor is, ha némely helyezés erősen vitatható, személy szerint fő problémám vele az, hogy műfaji tévesztések is akadnak benne, olyan helyek kerülnek csúcséttermek elé – közel-keleti, nagyon korrekt grillezős egységek, remek reggeliző, vagy kiváló small plate egység – melyeknek az alternatív kategóriában lenne a helyük.
Tudni kell ugyanis, hogy a kalauz négy részből áll, a legjelentősebb a top 100-as lista, ami pontokkal jelölve sorba állítja Magyarország 119+1 legjobb éttermét. Rokonszenves, hogy a felső szegmensébe illő 67Sygmát nem pontozzák, mert tulajdonosa, Herczeg Zoltán azonos a kalauz felelős kiadójával.
Ez lenne a plusz egy, amit magam illesztettem a felső részbe, a kalauzban az ábécésorrendben szereplő 55 további kiemelkedő étterem közé került. Ezek közül nem egy beférne teljesítménye alapján a top 100/120-ba is.

A harmadik rész 72 alternatív helyet sorol fel, street food egységeket, pizzázókat, strandbisztrókat, távol keleti bisztrókat, reggelizőket.