A 2022-ben is nagy volt olvasóink érdeklődése a csúcsminőségű éttermek iránt

A minőségi hazai és határon túli éttermek, illetve gasztronómiai érdekességek bemutatása jegyében működő Repeta rovatunk 2022-ben is számos írásával gazdagította a kulináris téren is tájékozódni szándékozó olvasóinkat. A rovat eddig legtöbb írását jegyző Borbély Zsolt Attila étterem-ismertetői nemcsak tájékoztató, de élménybeszámoló jelleggel is bírnak, melyek megidézik az érintett vendéglátóhelyek atmoszféráját.

Magyar Nemzet
2022. 12. 30. 15:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

10. Nánásiék, Sissi fagyizó, Kolbászfalu – minőségi vendéglátóhelyek Balatonakarattyán

Hosszú ideje működik egy több egységből álló vendéglátóközpont Balatonakarattyán a 71-es út mellett, a „Csücsökben”.

Sissi fagyizó. Fotó: Borbély Zsolt Attila

A Kolbászfaluban a nevében foglalt húsféle mellett tisztességes sörrel is szolgálnak, a Sissiben díjnyertes fagylaltokat találhatunk, és a közelben helyezkedik el a Nánási Pál–Ördög Nóra házaspár „Nekem a Balaton (Nánásiék)” delikát- és szuvenírboltja, immár terasszal, meleg konyhás önkiszolgáló bisztróval egybeépítve.

9. Egy színvonalas gasztrokert Balatonalmádiban: a Fűszer

A rendkívül hangulatos, szépen berendezett étterem színvonalas nemzetközi konyhát visz, az étlapjuk pedig összefogott és átgondolt. A vendéglátóhely kínálata: két előétel, két leves, hat főétel, két desszert.

Fűszer gasztrokert. Fotó: Borbély Zsolt Attila

A Fűszer gasztrokert színvonalban erős startot vett, jó esélye van rá, hogy az északi part egyik számontartott étterme legyen.

8. Élvonalbeli étterem Budapest szőlőskertjében: az etyeki Rókusfalvy fogadó

A legnagyobb élmény ott kóstolni a bort, ahol készült, a borospincében – erre a gondolatra, erre az életérzésre épült az Etyeki pincefesztivál, a kétezres évek első évtizedének egyik legnépszerűbb és egyik leghangulatosabb rendezvénye, amelynek kedvéért tízezrek keltek útra és látogattak el a településre, Budapest szőlőskertjébe.

Az etyeki Rókusfalvy fogadó. Fotó: Borbély Zsolt Attila

A Rókusfalvy fogadó csodás beltere mellett az étterem pályázhatna a „Budapest és környékének legszebb kerthelyisége” címre is, emellett a belbecs is figyelemre méltó: az étlap bizalomgerjesztően rövid, de alapanyagokban változatos.

7. Dabas Deli Bistro – ínyencbolt, bisztró, cukrászda és csúcskávézó egy fedél alatt

A bisztrójellegű meleg konyha egy nehéz műfaj és a reggeliztetés és a cukrászat egyszerre kivitelezésének kockázatát sem vállalná minden vendéglátóhely-üzemeltető. A Dabas Deli azonban egy hozzáértéssel és gonddal megtervezett, lélekkel vezetett, kiváló egység, mely bárhol a világon megállná a helyét, ahová érdemes visszatérni és megkóstolni főételeket is.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

6. Kiváló összhatású étterem a bulinegyedben – a Kazimir bisztró

A Kazimir bisztró pacalpörköltjéről rengeteg jót hallani, de nem csak ez a fogás a dicséretre méltó az étterem kínálatából.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A bulinegyed ütőerének számító Kazinczy utca megbízható egysége már egy évtizede jó hírnévnek örvend a hangulatos beltere, a kedves kiszolgálás és jól összeállított kínálatának köszönhetően.

5. Koccintás Csíkszereda egyik legjobb kocsmájában

Csíkszereda egyike azoknak a településeknek, melyeknek központját tönkretette a román kommunista vezetés, de a külkerületek és a város vendéglátásának ütőere, a Petőfi utca sokat megőrzött a város hajdani hangulatából. A Petőfi Kávéház Szereda egyik legigényesebb egysége, ahol megihatunk egy pohár jó bort barátságos környezetben.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A pult mellett 2021-ben felavatott Petőfi-sarok a költő arcképével, valamint felmenőinek berámázott arcképes életrajzával. A beltér korszerű, a vendégtérben a plafontól a padlóig tartó ablak teraszbenyomást kelt. Ez a kávéház egy szeretni való, korrekt hely, ahová érdemes ellátogatni.

4. Szarvasi étterem az országos élmezőnyben: Újvárosi bisztró

A szarvasi Újvárosi bisztró minden tekintetben a csúcsminőségre törekedett. A kávézó technológiáját Tóth Sándor „kávéguruval”, „A Kávé háza” nevű kultikus szekszárdi egység tulajdonosával egyeztetve alakították ki. Az év koktélbárját, a Black Swant jegyző Ódor András álmodta meg a bisztró signature-koktél választékával. Minden koktél mellé rövid kedvcsináló leírást is adnak. A konyhát a Costest megjárt Piltz Zoltán vezeti, a kreatív séf az országos hírű Várvízi Péter, akit legutóbb az Onyx igazolt le kutató-séfként. Jelenleg reggeliket és rendkívül igényes borkorcsolyákat kínálnak, a bisztrókonyha néhány héten belül nyílik.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

Az összkép lenyűgöző, olyan csapatot sikerült felállítani, ami párját ritkítja, a hely már a nyitása pillanatában az országos élvonalba sorolható.

3. Az erdélyi magyar borkészítés erődítménye: Fort Silvan

A pincészetet Szoboszlai Attila kémeri nagyvállalkozó alapította a kétezer lelkes, elsöprő többségében ma is magyar településen. Az erődítményt mintázó, 33,5 hektár saját termesztésű szőlőt feldolgozó pincészet neve is azt jelzi, hogy a tulajdonos úgy tekint létesítményére, mint a régió szőlőtermesztésének északi erődjére.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A borlap a pincészet mintegy húsz borát kínálja négy kivétellel palackban, igen kedvező áron, a kiszolgálás kedves, törekvő, segítőkész. Panziót is működtetnek, így ha a társaság nemcsak ebédelni szeretne, hanem bort is kóstolni, a sofőr is átadhatja magát a remek borok élvezetének. Itt nem a kulinaritáson van a hangsúly, hanem a borokon, de a konyha sem okoz csalódást, teljesítménye egyenletes, magasságok és mélységek nélküli.

2. Michelin-tányéros étterem Tiszalökön – a Horgonyzó kisvendéglő

A Horgonyzó épületét elnézve kétely fogja el az embert, hogy biztos jó helyre vitte-e a GPS. A cégtábla retró, rozsdás, az épület sem sugall ínyenctanyát külsőre. Azonban a régies külső ellenére az épület egy minőségi étrendet foglal magában.

Az étlap egyik csapásiránya a klasszikus magyar, a másik a street food.

Kínálnak többek között vargányás marharagulevest, túrós csuszát, harcsapaprikást, kemencében sült kacsacombot, marhalábszárpörköltet, továbbá pizzákat és burgereket.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A Horgonyzó nemcsak megnyerő és szeretni való hely, de a maga stílusával, kínálatával és elhelyezkedésével hiánypótló egység, szerencsés az az ötezer lelkes kisváros, mely otthont adhat egy ilyen helynek.

1. Étterem határokon átívelő hírnévvel: a sepsiszentgyörgyi Szikra

Sepsiszentgyörgy legjobb étterme, ahová több száz kilométerről is utaznak vendégek, csak hogy itt eltölthessenek egy estét, a Szikra. Az étterem 2019-ben nyílt, máig érvényes koncepcióval. Santa Madalina séf-tulajdonos, Kicsi Sándor séfhelyettes és Terza Tibor bartender egy új világot jelenít meg a városban a „zero waste” filozófia jegyében.

A jól átgondolt, összefogott kínálat gyakran változik. Izgalmas íz- és alapanyag-kombinációk sorjáznak a menüben, mondhatni mindegyik kóstolásra csábít.

A borlap szűk, de igényes, közel 25, gonddal összeállított bort kínálnak magyarországi, erdélyi, valamint Kárpátokon túli minőségi nedűkből.

Fotó: Borbély Zsolt Attila

A kiszolgálás kedves, szívélyes, felkészült, külön érdekesség, hogy kötelező minden felszolgálónak megkóstolni minden egyes ételt. A Szikra nemcsak városi, de erdélyi szinten is egyedi hely, ahová örömmel tér vissza az ember akár évszakonként, mert mindig fog valami újat és különlegeset találni az étlapon.

Az idei év top tízes cikkeinek összefoglalóiról itt olvashat: https://magyarnemzet.hu/cimke/2022top10

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.