Kompromisszumok nélküli minőség minden fronton – a szarvasi Újvárosi bisztró

A helyet már a nyitás pillanatában minden túlzás nélkül az országos élvonalba sorolhatjuk.

Borbély Zsolt Attila
2022. 06. 02. 20:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenöt-húszezres lélekszámú alföldi városaink közül talán egy sem büszkélkedhet annyi vonzó program-lehetőséggel és turisztikai látványossággal, mint Szarvas. Az Arborétum önmagában megér egy kiruccanást a városba, de itt van a történelmi Magyarország központját jelző emlékmű, a Mini-Magyarország makettpark, s egy Kőrös holtág fürdési és horgászási lehetőséggel, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Ami a vendéglátást és a gasztronómiát illeti, a prímet eddig a Liget hotel vitte, mellette leginkább a fősodor képviseltette magát, a jelen formájában egyelőre nem üzemelő Régimódi vendéglő, mely pacaljáról és a halászlevéről nevezetes, ezeket jómagam is kóstoltam néhány évvel ezelőtt, ütötték a mércét. E két fogást ma is forgalmazzák a Facebook oldalukon megadott üzletekben. A pacalpörkölt műfajában a Négy muskétás is erős, itt is volt alkalmam megízlelni e kultikus fogást, egyike a legjobbaknak országos szinten. A város talán legnépszerűbb egysége a Szarvasi Halászcsárda, melynek több fogása is dicséretet érdemelne, nagy kár, hogy több alkalommal kaptam itt harcsa helyett pangasiust a kétezertízes évek első felében.

Fotó: A szerző felvétele

S arról se feledkezzünk meg, hogy a Szarvastól pár kilométerre fekvő Békésszentandráson működik az ország egyik legnépszerűbb, dinamikusan terjeszkedő, minőségi kézműves sörfőzdéje, a Szent András sörfőzde s annak brew pubja, a Rózsa sörkert, ami szintén turistacsalogató műintézmény.

Mindemellett a minap nyitott meg egy olyan vendéglátó egység, mely több műfajban is csúcsokat ostromol. A hírt egy helybéli régi jóbarátomtól hozta, így a Budai Gourmet fesztiválról hazafele tartva kis kitérőt tettünk, hogy útba ejthessük a hajdani Ciprus vendéglő helyén nyílt Újváros bisztrót, mely a város legkorszerűbb technológiával felszerelt vadonatúj épületében működik. A beltér igényes, trendi, a teraszról Szarvas legszebb kilátása nyílik a Holt Kőrösből kiemelkedő, 2000-ben felavatott 15 méter magas Szent Korona emlékműre.

Fotó: A szerző felvétele

Mint megtudtuk, a nyitás követő második napon sikerült betérni. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a tulajdonos, Szin Csaba is épp ott volt, aki látva érdeklődésünket örömmel mesélt terveiről és a már kipipált feladatokról.

Elsőként a kávé került szóba. A kávézó technológiáját Tóth Sándor „kávéguruval”, „A Kávé háza” nevű kultikus szekszárdi egység tulajdonosával egyeztetve alakították ki. Helyben Fazekas Andrea barrista bajnok felel e szekcióért. Komoly alapanyagokból dolgozhat, az Újvárosi bisztrónak sikerült azon felettébb szűk körbe bejutni, melynek tagjai Gianni Frasi Giamaica kávéját használják. (A Dining Guide 2017-ben közölt portrét a kis tételeket forgalmazó, perfekcionista, reklámra egyáltalán nem költő, terjeszkedni nem akaró Frasiról, akinek a világ akkori 122 három Michelin csillagos étterméből 75 kínálta a kávéját. Magyarországon az Újvárosi bisztrón kívül mindössze négy csúcsétterem tartozik ebbe az elit-klubba.

 

A Giamaica mellett szerepel a választékban egy kiemelkedő állandó, valamint egy további, rendszeresen változó speciality kategóriájú kávé. Mi ezutóbbiból, egy etióp különlegességből kóstoltunk egy presszót, mely hozta a kategóriájának a jellemzőit illatban, aromában, koncentráltságban.

Megtudtuk azt is, hogy az év koktélbárját, a Black Swant jegyző Ódor András álmodta meg a bisztró signature-koktél választékát. Minden koktél mellé rövid kedvcsináló leírást is adnak. A zéró tolerancia által nem sújtott helyi idegenvezetőnk ivott ezek közül kettőt, melyeket magam is megízleltem, érződött rajtuk a koncepcionális megalapozottság. Tetszett, hogy a bisztró névjegye a jégkockán is olvasható volt. A töményitalválasztékot nem meglepő módon prémium tételekből, különleges párlatokból állították össze.

A konyhát a Costest megjárt Piltz Zoltán vezeti, a kreatív séf az országos hírű Várvízi Péter, akit legutóbb az Onyx igazolt le kutatóséfként. Jelenleg reggeliket és rendkívül igényes borkorcsolyákat kínálnak, a bisztrókonyha néhány héten belül nyílik.

Fotó: A szerző felvétele

Elsőként kecskesajtos pirítóst kóstoltunk marinált szederrel és céklával. A sajtkrém könnyed, már-már mousse jellegű, ízesítése eltalált, kiváló a harmónia többi elemmel. Hasonló átütő élményt nyújtott a mustáros tojáskrém, határozott ízek, megnyerő állag, remek hozzá a házi füstölésű szürkeharcsa. A fogásokhoz kínált kiváló kenyereket egy helybeli kézműves pék süti. Az ételek tálalása kifinomult, szofisztikált, a fine dining világát idézi.

Fotó: A szerző felvétele

A kifejező ízű mártással felszolgált kolbász is remek borkorcsolya lehetne, kár, hogy épp volánnál ültem, mert szívesen megittam volna hozzá egy jó vörösbort. Vesszőparipám, hogy a tanninos vörösborokat nehéz elhelyezni a gasztronómiában, mert uralkodni akarnak és ez többnyire sikerül is nekik. E kolbász, illetve a mellé kínált markáns mártás indokolttá tette volna, hogy például a Takler Pince Szenta-hegyi kékfrankosát igyuk hozzá.

Fotó: A szerző felvétele

Az Újváros Bisztró egyedi süteményeinek megalkotására egy helyi cukrászda tulajdonosát kérték fel. Kóstoltunk egy sajttortát és többféle csokibonbont is, ezek magas színvonalúak, de még finomíthatók.

Fotó: A szerző felvétele

A borlap figyelemre méltó, itt sem folyik alibizés, ami persze nem meglepő annak fényében, hogy a hely minden csapásirányban a legmagasabb minőségre törekszik. Céljuk a bor témájában is a közönségnevelés, az ízlésfejlesztés. Borélményt kívánnak adni, ezt szolgálják négytételes fajta-kóstolóik, melyeket Hárslevelűből és Cabernet Francból állítottak össze. A vendég egyre magasabb minőségi fokokra lép fel, ahogy a borokat kóstolja s egyben közelebbi ismeretséget köt a fajtával. Hadd álljon itt a Hárs-sor: Somlói Apátsági pince, 2019; Tornai pince Grófi, 2017; Demeter Zoltán: Szerelmi, 2018; Barta pince: Öreg Király dűlő, 2019.

Fotó: A szerző felvétele

Az összkép lenyűgöző, olyan csapatot sikerült felállítani, ami párját ritkítja, a helyet már a nyitás pillanatában minden túlzás nélkül az országos élvonalba sorolhatjuk.

S ahogy a tulajdonos lendületét, a minőségi iránti kompromisszum nélkül elkötelezettségét nézzük, biztosak lehetünk abban, hogy a kezdeti lendület nem fog lankadni.

Ha beindul vacsoraidőben Várvízi Péter vezetésével a bisztró-konyha, még visszatérünk.

Újvárosi bisztró

Szarvas, Arborétum utca 2.

Telefon: +36 20 440 4444 

Honlap: https://ujvaros-bisztro.hu/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Az Újvárosi bisztró (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.