Dicsőszentmárton bő húszezres lélekszámú város, mely egykoron Kis-Küküllő vármegye székhelye volt. 1910-ben 4417 lakosából 3210-an vallották magukat magyarnak, a legutóbbi népszámláláson 22 075 dicsőszentmártoniból már csak 3163 volt magyar.
A minap a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület delegációjának tagjaként volt alkalmam megismerkedni a város nevezetességeivel, a katolikus és az unitárius egyház vezetőivel, s a társadalmi élet jeleseivel. Megnéztük a néprajzi, gazdasági és helytörténeti múzeumot és betértünk néhány vendéglátóipari egységbe is.
A város gasztrokultúrájának színvonala megfelel a hasonló nagyságú településeken megszokottnak.
Működik itt egy átlag feletti burgerező (The Smoke), egy csúcskávézó (Pavos), melyről már esett szó e rovatban, néhány átlagos cukrászda, több street food egység (pl. Greek food, Fast Food McCriss) és féltucatnyi fősodratú étterem, illetve gasztropub. Utóbbiak közül az Artba, a Hobbyba és a Vintage-be tértünk be.
Mindent egybevetve az Art Club győzött meg leginkább, mely a város központjában található, 2004 óta a település meghatározó vendéglátóegysége. Befogadóképessége hatalmas, termei zegzugosak, hangulatos, igényes a kerthelyiség és a nyers tégla által uralt beltér egyaránt. Az egyik terem galériázott, a korlát és a csillár kovácsoltvas, a falon berámázott kisebb-nagyobb fekete-fehér fotók. A fal egyik beszögellésébe polcot szereltek, amit könyvekkel és sárgaréz dísztárgyakkal raktak meg. Eséllyel pályázhatnának a „legszebb, leghangulatosabb erdélyi kerthelyiség” címre.
Az étlap az olasz konyha klasszikusai mellett a román és a nemzetközi konyha kedvelt fogásait kínálja: csorbákat, krémleveseket, pastákat, csirke-, marha- és sertéshúsokat sütve és rántva, köztük a csülköt, oldalast, steakeket és burgereket. Különlegességnek számít az inkább lángossütőkben, mint éttermekben kapható bihari „placinta”, amit egyik, magyarul is tudó temesvári román szomszédunk „oláh palacsintaként” emleget, az indiai kenyerek és a magyar lepény távoli rokona, amit többnyire krumplival, káposztával vagy kapros juhtúróval töltenek. Itt puliszkatúrós-mozzarellásat, sonkásat és párolt káposztásat kérhetünk. Sütnek lazacot, pisztrángot és tőkehalat.