Állócsillag

A jó szerkezetű borok valami hasonlót írnak le a szájüregben, mint ez a tökéletes csigavonal. Van eleje, elindul és határozottan tart valahová.

Dr. Mészáros Gabriella
2023. 06. 24. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanában sokszor elém került valamilyen formában a csigavonal. Nézegettem teljességét, befejezett tökéletességét. Nem embrionális fejlődésünk, nem a természet alkotta gyönyörű csigaházak, kagylóformák vagy éppen szőlőkacs jutott róla az eszembe. Sokkal egyszerűbb dolog – vagy éppen bonyolultabb. Nézőpont kérdése. Nevezetesen a bor. Az, ami gyönyörködtet, ami örömöt ad, ami sokkal több, mint egy alkoholos ital. Buta kis ábráimat évek óra rajzolgatom a hallgatóknak a táblára, amikor a borkóstolást próbálom közelebb hozni hozzájuk. A jó szerkezetű borok valami hasonlót írnak le a szájüregben, mint ez a tökéletes csigavonal. Van eleje, elindul és határozottan tart valahová. Többnyire a szemünk – és sokszor az érzékszerveink elől is – el van rejtve a pont, ahová tart. De nem is kell ezt tudnunk. Az igazán nagy borokat kóstolva ugyanis pont ez adja a koncentráció, a mélység és ismeretlenség izgalmát. Nem egyértelmű, nem reprodukálható, de tudjuk, hogy ott van. Érdemes rá odafigyelni mert ha megérezzük, valószínűleg életünk legnagyobb boraival sikerült találkoznunk. 

Nyilván túlzás és oktalanság lenne beszuszakolni magát a Kárpát-medencét is valami hasonló csigavonal védelmét adó keretbe. De érdemes ilyen szemszögből is végiggondolni adottságainkat és azt: vajon hol is tartunk egy ilyen konkrét pont felé haladó vonalon? Épp csak elindultunk, netán már túljutottunk a mélyponton, és utunk innen már csak fölfelé halad, hogy elérjük a megnyugtató végpontot? Csak találgatni tudok. 

Az elmúlt húsz-harminc év borai alapján egyértelmű, hogy haladunk felfelé, de mintha ez a haladás egy kissé öntörvényű lenne. 

Mintha megint csak befelé néznénk és elfelejtenénk kacsintani időnként kifelé, hogy lássuk: akik mellettünk – vagy éppen mögöttünk – haladtak valamikor, most hol tartanak és milyen sebességgel járják az utat. Mert nem nézhetünk csak magunkba. Ismernünk kell, amink van, becsülni és értékelni – de ha nem nézünk szét a körülöttünk lévő világban, bizony lemaradhatunk.

„A szakirodalom az, minek az előttünk álló külföld iparfejlődését, szellemi s anyagi jólétét köszönheti. Ez azon iránytű, mely legbiztosabban mutatja az emelkedés s mivelödés útját. Ez egyszersmind azon hévmérö, melyről meglehet itélní valamely nemzet culturai fokozatát. Anglia, Holland, Belgium sat. Gazdászatának virágzó állapotát leginkább a szakirodalomnak köszönheti; hol nemcsak a gazdászatnak átalában, hanem külön a földmivelésnek s állattenyésztésnek és a gépészettől kezdve le egészen a galamb, tyúk s házi nyúl tenyésztéséig, minden iparágnak külön közlönye, külön irodalma van. Francziaország világhirü pinczekezelése s roppant jövedelmű borkereskedése a szakirodalom érlelő sugárai alatt fejlődött oly virágzóvá. 

Szőleink kiterjedését tekintve, az egész nagyvilágon a francziák után, mi vagyunk az elsők. De azért a spanyolok, portugallok, görögök jobban tudják boraikat értékesíteni, s talán minden ország bora drágábban kel a mi valóban jeles természetű borainknál; mert talán mindenütt jobban értenek a kereskedelmi szempontból vett borkezeléshez — és mindenesetre jobban a borkereskedéshez. Hogy tehát mi is utólérjük az előttünk álló nemzeteket, okvetlen szükségünk van a szakirodalom munkásságára; szükségünk van szakközlönyökre s külön borászati lapra, mely tüzetesen tárgyalja mindazt, a mi a szölőmivelés, borkezelés, pinczegazdászat és borkereskedést érdekelheti; mely útmutatója s tanácsadója legyen a bortermelőnek a bel- s külföldi borkereskedés ismeretlen útain, s mely által tájékozhassa magát a külföldi piaczok s termések állapota felöl; melyben feltalálhasson mindent, mi a borászatot törvényes, közigazgatási, tudományos vagy egyleti tekintetben érdekelheti; s végre melyből eszmecsere által vagy tapasztaltabbak tanácsai után ismerhesse meg mindazt, mit az idő szelleme s tudomány újat felfedezett; hogy ismerhesse általa hazánk borászati állapotát; boraink tájék szérinti jellemét, jeles borászainkat s azok tevékenységét; hazánk minden borvidékét; minden újabb szakmunkát, eszközt. Ily szaklapot akarunk mi ezen »Borászati lapok« által olvasóink kezébe adni.”

Borászati lapok 1858 – épp ez került a kezembe, aminek szerkesztői bevezetője megint újabb gondolatokat indított el bennem. De mondhatjuk azt is: a gondolat valójában ugyanaz maradt. Hol is tartunk 1858-hoz képest? 

A fenti sorok 2019 tavaszán íródtak, a Terra benedicta című kötet bevezetőjében vetettem őket papírra. Az oka annak, hogy most újra előhozakodom vele, nem más, mint a téma aktualitása. A legfrissebb bormarketing stratégia és a már részben hatályos, szőlőterületeket is érintő földtörvény-módosítás sok kérdést hozott elénk az utóbbi hetekben. De hiába dugja össze sok elszánt és okos ember a fejét, bizonyos kérdésekre nem találják a választ . A fájdalmasan alacsony szőlőfelvásárlási árak a mai napig a gyenge minőséget támogatják csak. Ez hozza elő az arcnélküli, bárhol elkészíthető borok sokaságát. Sokan azt mondják, a magyarok még mindig nem hajlandók fizetni a minőségért, amúgy is örüljünk, ha egyáltalán bort iszik még valaki. Sajnos ezek valós problémák akárcsak az, hogy a fiatalok nehezen mozdulnak a bor felé. Nincs igazán stratégia a hazai szőlőfajta-szerkezet ésszerűsítésére sem. Termőterületeink egyértelműen a közepes méretű családi gazdaságok, nagy minőséget adó boraira lenne optimalizálható, a maihoz képest sokkal szűkebb fajtakínálattal.

De hogy erre a hétre ne csak szomorkás gondolatok jussanak, beszámolok egy kiváló kóstolóról is. Két mátrai és egy sümegi termelő jött el hozzánk a minap. Régi-új ismerősök, volt tanítványok, borvidéki kiválóságok. Capári Balázs Sümegről egész más irányból indult, büszke vagyok rá, ha minimális hatásom nekem is lehetett abban, hogy bort készítsen. Nem kizárólag a saját remek borai miatt, de azért is, mert Egly Márk és Halász Imre elszánt munkájával együtt ők hárman előástak egy elfeledett borvidéket. Sümeg adottságai annak idején nem voltak kétségesek. Sokan azt sem tudják, hogy vélhetően Golop után itt született meg a második hazai pezsgő, még az 1800-as évek első felében. Üdítő ilyen termelőkkel találkozni a hazai kusza viszonyok között. Mert tudják az irányt, hogy merre is van az előre. Mit lehet értékén eladni, mi az, ami a Kárpát-medence adottságait megmutatják. Amikor a terroir valóban ott van a palackban. Függetlenül attól, hogy ez hazai vagy netán világfajta, organikus vagy biodinamikus, netán „csak” természethű, észszerű gazdálkodás keretei között született. 

A szerző felvétele

A Mátra két, ma már emblematikus termelője, Ludányi Balázs és Páger Mátyás évek óta kínálja borait, izgalmas és kifogástalan minőségben. Ehhez persze szükség van olyan termőhelyekre is, mint a Diós, a Fáy-domb vagy a Gereg. A Mátrai borvidék északnyugati csücske – Gyöngyöspata, Szücsi – olyan gazdag geológiával, viszonylag védett dűlőkkel és egyediséggel rendelkezik, ami szinte kiköveteli magának az egyedi, széparcú borokat. Bőven volt részünk ilyenekben. Zöldveltelini, hárslevelű, sárgamuskotály, kékfrankos, királyleányka, feketeleányka – remekbeszabott finomságok. Tiszta gondolatok, jó borok, jó társaság, értő drukkerek. Egysíkúság helyett egyediség, tömegborok helyett művészkézzel megformált finomságok. Nálam ez a nyerő. Őszintén remélem, nem fogyunk még el a következő néhány évtizedben.

Ludányi Balázs.  A szerző felvétele

Ludányi Balázs Sárgamuskotály Fáy-domb 2021

Ha vájt fülű – vagy éppen vájt ínyű – barátaim azt mondják: no, én soha nem iszom muskotályt – fel kell világosítanom őket egy-két dologról. Például arról, hogy ne mondjunk le értékes fajtákról, még ha nem is állnak a legközelebb személyes ízlésünkhöz. Ugyanis ez a muskotály például a játékos elegancia mintapéldája. Illatában a finom kerti borsmenta játszik fogócskát a citrusokkal, üde és egyben buja is, igazán csalogató. Ízében remek savak egy leheletnyi édesérzettel a korty végén. Puha tapintású, mégis lendületes. Tipikusan a letehetetlen kategória.

A szerző felvétele

Capári Balázs pét-nat 2021

Egyre népszerűbb kategória a hazai fogyasztók körében is. Sokan félnek a seprőtől, de sok termelő degorzsálja a palackjait, mielőtt eljutnának a polcokra. Ez a bor is teljesen tiszta, házi-kézi seprőtlenítésen ment át. Illata gazdag és intenzíven szőlős, finom kerti fűszernövényes, meleg tónusú. Kóstolva erőteljes gyöngyözést kapunk finom, apró buborékokkal. Nem mondanám határtalanul tartósnak a gyöngyöket, utóízében inkább borszerű, viszont remek a szerkezete. Tiszta, sima tapintású és határozott. Kezdő pét-nat fogyasztókat is levesz a lábáról.

 Páger Mátyás.  A szerző felvétele

Páger Mátyás Kékfrankos Prémium 2019

Színében, illatában szinte a fajta koncentrátumát kapjuk a poharunkba. Erős cédrusos-grafitos-tintás vonal rengeteg meggyel és ribizlivel. Egyedi és mégis ízig-vérig Kárpát-medence. Leheletnyi érett karakter mellett lendületes és fiatalos. Sav-tannin aránya kitűnő, mégis az előbbi javára dől el a játék. Hosszú és tartós is. Aromatikája fiatalos, tele pirosbogyós gyümölcsökkel, leheletnyi hordófűszerrel. Kóstolásra is azt érezzük, rengeteg ideje van még. Ez a fajta mindent megad, amit egy jó vörösbortól elvárhatunk. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.