Az EMI-táborok legemlékezetesebb helyszíne: a Borzont fogadó

Élvezhető ételeket tesznek a tányérra, mesés környezetben.

Borbély Zsolt Attila
2023. 06. 19. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borzont 770 lelkes falu Gyergyószéken. Ha a Bucsin-tetőn átkelve közelítjük meg a Gyergyói-medencét, ez az első település, mely fogad és fogva is tart. Amilyen kicsi a falu, olyan hosszú. Nem tartozik Székelyföld legismertebb települései közé, sokan a környék ikonikus étterme, a Basa fogadó kapcsán jegyezhették meg a nevét. 

Fénykorát a nyilvánosságban akkor élte, amikor az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nevű szervezet a kétezertízes évek első felében három alkalommal is a Borzont fogadó hatalmas udvarán rendezte meg a szokásos székelyföldi nyári táborát. Eladdig a gyergyószentmiklósi négyes, majd hármas motel adott otthont a rendezvénynek. Kiváló nemzetelvű, hiánypótló táborok voltak ezek, nagy kár, hogy 2019 óta már kerül megrendezésre. Jellemző, hogy 2016 nyarán, még a nagy „saulfordulás” előtt Vona Gábor itt tartotta még szokásos erdélyi politikai expozéját, s a Jobbik IT (Ifjúsági Tagozat) nyári táborának is e rendezvény adott otthont, 2017-ben viszont már elváltak az útjaik. 

Fotó: A szerző felvétele

Az EMI-sek megmaradtak az elveik mellett, a Jobbikról pedig jobb nem beszélni, dicstelen pályafutásuk lassan véget ér. Egyébként hamis sztereotípia volt akkortájt Erdélyben, hogy Tusványos a Fidesz tábora, az EMI pedig a Jobbiké, hiszen utóbbi előadói között több fideszes politikus szerepelt, közöttük Kövér László házelnök is. 

 

Fotó: A szerző felvétele

A nemrégiben Székelyföldről hazautazva a nosztalgia elragadott, s betértem az EMI-tábornak egykor otthont adó, rönkökből épült fogadóba. A beltér rusztikus, szeretnivaló, nem változott semmit az elmúlt tíz évben. A dekorációban helyet kapott egy régi varrógép, boroshordók, megannyi ódon használati tárgy, az egyébként is festői teraszon sok zöldnövény. A falon népi kerámiák és berámázott archív fotók. A képekről egyenes tekintetű székely emberek néznek ránk egy boldogabb korszakból, a XX. század elejéről. Ami szép, azon nem kell változtatni a kor által diktált megújulási mánia jegyében. 

Fotó: A szerző felvétele

A választékot magyar, székely és román ételek adják. Meglepő, de akár illúziórombolónak is mondható, hogy a kétnyelvű étlap „a Ház ajánlatát” követően a „román specialitások” címszóval kezdődik, miközben nem szedték külön sem a székely, sem a magyar ételcsokrot. A gulyáslevest gulyás csorbának nevezik, de a felsorolt alkotóelemek között nem tüntetnek fel semmilyen savanyításra alkalmas szubsztanciát, így vélhető, hogy ezzel is inkább csak a román vendégeknek akarnak a kedvükbe járni. A hely kínálatának különlegességét a vadhúsból készült ételek adják. Készítenek többek között vaddisznó-, valamint szarvaspörköltet puliszkával, ugyanebből a két húsból sültet is erdei gombával és burgonyapürével. Székelyföld klasszikus levesét, a tárkonyos pityókalevest füstölt oldalassal készítik, nem hiányzik a választékból a pacal- és a radóci csorba. 

Fotó: A szerző felvétele

A borválaszték a nagyüzemi román borokra szorítkozik, mutatóba sincs egyetlen magyar bor sem. Három román kézben levő „gigapincészet”, a Beciul Domnesc, a Zsidvei, valamint a Temesrékasi termékei között válogathatunk. A sörök között hiába keressük az igazi Csíkit. Pozitívum viszont, hogy tartanak helyi pálinkákat a szomszédban, Gyergyóalfaluban működő Baricz főzdétől, valamint a győrvári Birkás cégtől.

Fotó: A szerző felvétele

Az asztalon gyenge minőségű ecet és ipari napraforgóolaj, meg persze borslisztszóró. 

Fotó: A szerző felvétele

A szarvasraguleves kifejezetten ízletes, harmonikus, selymes. Jó pont, hogy nem kevés vargányát főztek bele, s ezt még csak nem is említik az étlapon. Más kérdés, hogy a lé húst alig tartalmaz. A melléadott kenyér gyári ugyan, de házi jellegű, friss, élvezhető. 

Fotó: A szerző felvétele

A sült pisztráng friss, szaftos, sótlan ugyan, de ezen lehet hamar segíteni, a roston sült zöldségeken szép a pörzs, az ízesítést, beleértve a sózást, ezúttal is a vendégre bízták. 

Fotó: A szerző felvétele

A desszerteket nem variálták sokat. Az alibinek mondható palacsinták és fagylalt mellett csak a román konyhából kölcsönvett túrófánk (papanasi) szerepel a választékban. Utóbbira esett választásom, ezt otthon komolyabb feladat elkészíteni, mint a palacsintát, hogy a készen vett fagylalt tálalását ne említsem. A fánk ízletes, jó tartású, értékeltem, hogy a tejfel mellett a szinte kötelező áfonyalekvár jó minőségű, minden bizonnyal házi főzésű. 

Nem ostromol csúcsokat a Borzont fogadó, de élvezhető ételeket tesznek a tányérra, mesés környezetben, kifejezetten kedves, szívélyes kiszolgálás és kedvező árak mellett.

Borzont fogadó

Borzont, 135/A

Telefonszám: + 40 734 661 968

Honlap: https://www.facebook.com/hanulborzont

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.