Az EMI-táborok legemlékezetesebb helyszíne: a Borzont fogadó
Élvezhető ételeket tesznek a tányérra, mesés környezetben.
Borbély Zsolt Attila
2023. 06. 19. 9:19
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Borzont 770 lelkes falu Gyergyószéken. Ha a Bucsin-tetőn átkelve közelítjük meg a Gyergyói-medencét, ez az első település, mely fogad és fogva is tart. Amilyen kicsi a falu, olyan hosszú. Nem tartozik Székelyföld legismertebb települései közé, sokan a környék ikonikus étterme, a Basa fogadó kapcsán jegyezhették meg a nevét.
Fénykorát a nyilvánosságban akkor élte, amikor az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nevű szervezet a kétezertízes évek első felében három alkalommal is a Borzont fogadó hatalmas udvarán rendezte meg a szokásos székelyföldi nyári táborát. Eladdig a gyergyószentmiklósi négyes, majd hármas motel adott otthont a rendezvénynek. Kiváló nemzetelvű, hiánypótló táborok voltak ezek, nagy kár, hogy 2019 óta már kerül megrendezésre. Jellemző, hogy 2016 nyarán, még a nagy „saulfordulás” előtt Vona Gábor itt tartotta még szokásos erdélyi politikai expozéját, s a Jobbik IT (Ifjúsági Tagozat) nyári táborának is e rendezvény adott otthont, 2017-ben viszont már elváltak az útjaik.
Az EMI-sek megmaradtak az elveik mellett, a Jobbikról pedig jobb nem beszélni, dicstelen pályafutásuk lassan véget ér. Egyébként hamis sztereotípia volt akkortájt Erdélyben, hogy Tusványos a Fidesz tábora, az EMI pedig a Jobbiké, hiszen utóbbi előadói között több fideszes politikus szerepelt, közöttük Kövér László házelnök is.
A nemrégiben Székelyföldről hazautazva a nosztalgia elragadott, s betértem az EMI-tábornak egykor otthont adó, rönkökből épült fogadóba. A beltér rusztikus, szeretnivaló, nem változott semmit az elmúlt tíz évben. A dekorációban helyet kapott egy régi varrógép, boroshordók, megannyi ódon használati tárgy, az egyébként is festői teraszon sok zöldnövény. A falon népi kerámiák és berámázott archív fotók. A képekről egyenes tekintetű székely emberek néznek ránk egy boldogabb korszakból, a XX. század elejéről. Ami szép, azon nem kell változtatni a kor által diktált megújulási mánia jegyében.
A választékot magyar, székely és román ételek adják. Meglepő, de akár illúziórombolónak is mondható, hogy a kétnyelvű étlap „a Ház ajánlatát” követően a „román specialitások” címszóval kezdődik, miközben nem szedték külön sem a székely, sem a magyar ételcsokrot. A gulyáslevest gulyás csorbának nevezik, de a felsorolt alkotóelemek között nem tüntetnek fel semmilyen savanyításra alkalmas szubsztanciát, így vélhető, hogy ezzel is inkább csak a román vendégeknek akarnak a kedvükbe járni. A hely kínálatának különlegességét a vadhúsból készült ételek adják. Készítenek többek között vaddisznó-, valamint szarvaspörköltet puliszkával, ugyanebből a két húsból sültet is erdei gombával és burgonyapürével. Székelyföld klasszikus levesét, a tárkonyos pityókalevest füstölt oldalassal készítik, nem hiányzik a választékból a pacal- és a radóci csorba.
A borválaszték a nagyüzemi román borokra szorítkozik, mutatóba sincs egyetlen magyar bor sem. Három román kézben levő „gigapincészet”, a Beciul Domnesc, a Zsidvei, valamint a Temesrékasi termékei között válogathatunk. A sörök között hiába keressük az igazi Csíkit. Pozitívum viszont, hogy tartanak helyi pálinkákat a szomszédban, Gyergyóalfaluban működő Baricz főzdétől, valamint a győrvári Birkás cégtől.
Az asztalon gyenge minőségű ecet és ipari napraforgóolaj, meg persze borslisztszóró.
A szarvasraguleves kifejezetten ízletes, harmonikus, selymes. Jó pont, hogy nem kevés vargányát főztek bele, s ezt még csak nem is említik az étlapon. Más kérdés, hogy a lé húst alig tartalmaz. A melléadott kenyér gyári ugyan, de házi jellegű, friss, élvezhető.
A sült pisztráng friss, szaftos, sótlan ugyan, de ezen lehet hamar segíteni, a roston sült zöldségeken szép a pörzs, az ízesítést, beleértve a sózást, ezúttal is a vendégre bízták.
A desszerteket nem variálták sokat. Az alibinek mondható palacsinták és fagylalt mellett csak a román konyhából kölcsönvett túrófánk (papanasi) szerepel a választékban. Utóbbira esett választásom, ezt otthon komolyabb feladat elkészíteni, mint a palacsintát, hogy a készen vett fagylalt tálalását ne említsem. A fánk ízletes, jó tartású, értékeltem, hogy a tejfel mellett a szinte kötelező áfonyalekvár jó minőségű, minden bizonnyal házi főzésű.
Nem ostromol csúcsokat a Borzont fogadó, de élvezhető ételeket tesznek a tányérra, mesés környezetben, kifejezetten kedves, szívélyes kiszolgálás és kedvező árak mellett.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.