Jövő hét végén kerül sor az Erdély ízei gasztrofesztivál második kiadására. A főszervező ismét Trucza Adorján, a Páva étterme tulajdonosa, aki a tavalyi fergeteges siker után még nagyobb dobásra készül, legalábbis ez érződik az előzetes híradásokból. Újdonság többek között a magyar fővárosból induló háló- és büfékocsikkal bővített „gasztrovonat”, melyen négyfogásos fine dining vacsorát szolgálnak fel. A „gasztrokalauz” Wolf András, a Gundel corporate séfje. A vonaton a Nemesvölgyi Attila nevével fémjelzett Babka és a magyar vendéglátás fenegyereke, Bíró Lajos is konyhát és bárt üzemeltet.

Hadd idézzem ismét ars poeticájukat, mert a megjelölt irányba Trianon óta nem tett senki ekkora lépést.
„Célunk, hogy együtt nyissuk meg az erdélyi gasztronómiai kultúra új fejezetét. Elindultunk közösen azon az úton, ami a gasztronómiai hagyományaink és készségeink újrafelfedezéséhez és az eltűnőben lévő örökségünk megmentéséhez vezet – azt akarjuk, hogy Erdélyt, ezt a különleges és kissé eldugott tájat visszahelyezzük a nemzetközi gasztronómiai térképre, mint egy új, mégis időtlen desztináció.”
Spórolni szoktam a „leg”-ekkel, még akkor is, ha személyes preferenciákról szólok, de vannak kivételek, vannak számomra egyértelmű első helyek. Ahogy Ian Gillant tartom a rockénekesek legnagyobbjának, a ma már borászként tevékenykedő Alkonyi Lászlót a legzseniálisabb borszakírónak, úgy azt is le merem írni, hogy toronymagasan a gyímesi Skanzenben megrendezett tavalyi gasztrofesztivál volt életem legátütőbb, túlzás nélkül katartikusnak mondható gasztronómiai élménye.
Kiemelkedő fogásokat kóstolhatunk sokfelé, valamennyi gasztronómiai relevanciával bíró Kárpát-medencei fesztivál csodás helyszínen zajlik, legyen szó a Millenáris-beli Gourmet-ról, az Etyeki pincefesztiválról, melyek örököse az Etyeki Piknik, vagy a debreceni Gourmet-ról. A szervezés egy szakma, amit azok, akik egy ilyen megarendezvénybe belevágnak igencsak uralnak.
Borospatakán a tavalyi rendezvényen az élő gasztronómiai hagyományt integrálták megannyi programba, az Apa-havas pezsgős reggelit szerveztek, a Skanzen szakralitással átitatott környezetében, a gyímesi táj ölelésében az emberek egymás közti viszonyai is megváltoztak, bár bárkivel szóba elegyedett, s mindez olyan pluszt adott, ami egyedi, de nem megismételhetetlen.
Épp annyi kiállító volt, hogy három nap alatt minden fogást meg lehetett kóstolni, az összes meghívott előadóval és kiállítóval szóba lehetett elegyedni, így teljességélményt is adott az a csodás három nap.
Az egyik stand a Horváth Zsolt és Prifer Zsolt által alkotott BodrogSmoker csapatáé volt, akiknek produkciója felettébb népszerűnek bizonyult, a harmadik napra el is fogyott.