Szeredai kocsmatúra 2 – a Kulisszától az Ólommadáron át a Csíki Sörözőig

Csíkszeredában számos olyan helyet találunk, ahol az italválaszték túlmutat megszokott kommersz, nagyipari kínálaton.

Borbély Zsolt Attila
2022. 04. 28. 14:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csíkszeredai kocsmatúránkat kezdjük ezúttal a legendás Tilos kulturális, közösségteremtő hagyományát valamilyen szinten felvállaló kávézóval, a Kulisszával, melynek a Csíki Játékszín, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes közös székháza ad otthont. Szerveznek slam poetry bajnokságot, könyvbemutatókat, a Magyar Költészet Napjáról egész napos kulturális programmal emlékeznek meg. (Cím: Temesvári sugárút 6., telefonszám:+ 40 756 232 707.)

A sör- és a tömény választék nem sok izgalmat hordoz, de azért felüdülést ad ez esetben is pár tétel. Elismerésre méltó viszont a minőségi borpaletta. Tucatnyi kiemelkedő anyaországi bort tartanak a tágan értelmezett Erdély minőségi nedűi mellett. Olyan jól csengő nevekkel találkozhatunk a választékban, mint a Kárásztelek, a Tokaj Nobilis, a Szászi birtok vagy a Takler pince. A Vinkli szaküzlet a borbeszállítójuk, akárcsak a következő említésre méltó helynek, az Ólommadárnak, mely a város talán legszélesebb helyben fogyasztható minőségi magyar borválasztékával rendelkezik s az undergound-romkocsmás hangulatot jeleníti meg Csíkszereda vendéglátó palettáján (Cím: Petőfi utca 1., telefonszám + 40 740 686 938).

A sétálóutca legelején található ivó befogadóképessége elég nagy, koncerthelyszínként is működnek, legközelebbi program épp a mai Kalapács koncert, aminek névadó jeles énekes 60. születésnapja ad apropót. A falon madár-témájú egyedi falfestés, ötletes megoldásokkal, egyik bagolyszerű figura szemeit egy falra szerelt bicikli adja. Egyik falon rengeteg plakát, szedett-vedett bútorzat, a plafonról dizájnos lámpakörték lógnak. Télen a vaskályhában tűz ropog. Tágas teraszt is üzemeltetnek az épület belső udvarában.

Nagyipari sörökből komoly a választék, négy kapható csapon, 25 palackban. Sajátos módon csak a “román” történelmi személyiségeket felvonultató kézműves sorozatot tartják. (Az idézőjelet az indokolja, hogy a kolozsvári Barlog főzde Mátyás királyt is bevette a sorozatba Stefan Cel Mare, Vlad Tepes és Negru Voda mellé.) A Tiltott Csíki sört nem leltük az itallapon.

Több, mint félszáz bort kínálnak az anyaország s a tágan értelmezett Erdély igényesebb pincészeteitől, feltűnnek olyan kispincészetek is, mint a Pálffy vagy a Káli kövek. Van néhány Kárpátokon túli minőségi boruk is. Étlap nincs, helyben sütnek pattogatott kukoricát. Kínálnak még késztermékként chipset, földi mogyorót, ropogtatnivalót.

Az árak barátságosak, fél liter nagyipari sör ára 500 forint táján mozog, a borok szorzója a szaküzleti árhoz képest kettes körüli. Az általunk rendelt jó ízű házi szilvapálinka eredetéről annyit tudtunk meg, hogy szilágysági. A kiszolgálás udvarias, közvetlen, a pultosok ital-témában nem képzettek.

Az említett Vinkli borszaküzlet mindenese, Farkas Szilárd hívta fel a figyelmem a 2020 óta működő, de még most is csak igen szűk körben ismert csíkszeredai kézműves sörfőzdére, amit a nagyipari sörfőzésben eltöltött 25 év tapasztalat birtokában indított útjára Szabó István. A vállalkozás annyira kicsi, hogy célirányos kereséssel is csak negyedik próbálkozásra sikerült a honlapjukat meglelni (http://www.kazmer.ro). Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy hol lehet hozzájutni a söreikhez. Megtudtam Szabó úrtól, hogy mindössze 100 palacknyi mennyiséget főznek hetente, söreik három étteremben kaphatók, a szeredai Ötkutyában, a Madéfalvi Amádéban és a brassói Pilvaxban. Nem is szeretne kapacitást bővíteni, még ital szaküzletbe sem kíván bekerülni, meg akar maradni kicsinek és igényesnek. A névadó „Kázmér” az alapító tulajdonos elképzelésében Krúdy Gyula világát idéző, egyenes tartású, bajszos magyar polgár, aki tiszteli a tradíciókat és szereti az életet.

A következő feltétlenül megemlítendő kocsma, a tavaly nyár óta gasztro-pubként működő Palermo kávézó. (Cím: Petőfi Sándor utca 20., telefonszám: +40 748 133 801). Hosszú évek óta járunk oda, annál is inkább, hogy az erdélyi minőségi sörfőzés elindulásakor, a (h)ősidőkben, a 2010-es évek közepén, amikor a Csíki Sör még nem kapta meg a Tiltott előnevet s azt sem lehetett tudni, hogy megkapaszkodik-e a piacon, ez volt az egyik fő sörlelőhely, ahol csapolva is adták az akkor még különlegességnek számító nemes főzetet.

Legutóbbi, tavaly tavasszal megejtett látogatásom idején még nem volt meleg konyhájuk, így csak az étel választékról tudok beszámolni, a színvonalról nem. Minden esetre a bizalomgerjesztő, hogy Black Angusból készítik az ötféle burger húspogácsáját. Kínálnak alternatív variánsokat is darált csirkehúsból és roston sült padlizsánból. Tartanak még spenót-krémlevest póréhagymával, kétféle salátát, füstölt pisztrángosat és Cézárt, valamint pikáns csirkeszárnyakat. Utóbbi árfekvése zavarba ejtően kedvező, negyed kiló csirkeszárny, sült burgonyával és szósszal összesen 1700 forintnak megfelelő lejbe kerül. Az árak egyébként is barátságosak. Másfél decire kimért minőségi borok 500 és 900, nagyipari sörök 500 és 700 forint között kaphatók, marhahúsos burgerek ára körettel és szósszal 2000 és 2600 forint között mozog.

Hadd említsük meg a Nagymama cukrászdát is, mely azon ritka egységek egyike, ahová a közönség jelentős részét nem az édességek vonzzák, hanem az atmoszféra és a sör. Csíkszeredai barátaimtól gyakran hallottam, hogy „megyünk sörözni a Nagymamába”, jómagam is több ízben csak inni ültem be ide. (Cím: Szabadság tér 13., telefonszám: + 40 758 102 418)

A beltér rusztikus, a galériázott, jó ízléssel berendezett, alsó szintjén fatáblás vakablakok, benne polcon népi kerámiák, befőttesüvegek, zsíros bödön, az egyik falon fazékfedők. A galérián pubokra emlékeztető elrendezésben kicsi berámázott életképek és levelezőlapok a XX. század elejéről. A pultba egy régi, faragott mestergerendát építettek be.

A hagyományos cukrászdai italok (frissen préselt levelek, tea, kávé, limonádé) mellett kínálnak sokféle nagyipari sört, kommersz töményitalokat és negyvenféle bort, főként román nagypincészetektől, de megjelenik a választékban az Oremus pincészetnek is egy félédes tétele a Göncöl sorozatból. Ha már cukrászdától beszélünk, szögezzük le, hogy fősodratú süteményeket kínálnak jobbacska interpretálásban a krémestől a dobos-, gyümölcs-, Oreo-tortán át a tejszínes gyümölcstortáig. Jómagam egy „málnás toszka” elnevezésű süteményt kértem, ami új hullámos dizájnú mousse-torta volt, látszott az igyekezet, de finomítani való még akad. Az árak kifejezetten kedvezőek itt is.

Végül ejtsünk szót a Csíkszentsimoni Sörmanufaktúra sörözőjéről, a Csíki söröző franchise helyi képviselőjéről, mely a nyolc éve működő Frei kávézó pincehelyiségében nyitott meg a járvány időszaka alatt, sokadik egységként. A többitől abban különbözik, hogy nincs konyhája, a világhálón is elég nehéz adatokhoz jutni vele kapcsolatban, mit több, a sörfőzde hivatalos honlapján ez az egyetlen egység, aminek nincsenek megadva a pontos koordinátái. (https://csikisor.hu/pages/meglevo-tiltott-csiki-sorozok). Egyébként a Temesvár sugárút 29-as szám alatt működnek, telefonszámuk + 40 366 103 189. A honlap szerint, ha ételekkel nem is szolgálnak, de a manufaktúra teljes sörszortimentjét megkóstolhatjuk itt.

Annyi biztos, hogy ha Csíkszeredában egy szabad estét borozással és/vagy sörözéssel töltenénk, akkor több olyan hely is könnyen megközelíthető gyalogszerrel a város központjából, ahol az italválaszték túlmutat megszokott kommersz, nagyipari kínálaton.

A fotók a szerző felvételei

Repeta rovatunk összes cikke IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.