A szakmának szánt programmal együtt négynapos borospataki gasztronómiai fesztivál csúcsélményét minden szempontot egybevetve az esztenai pezsgőbár nyújtotta. A szó szoros értelmében is, hiszen ez a környék legmagasabb pontja.
Tavaly a kiállítókat és a sajtó képviselőit vitték fel katonai teherautókkal az ezeréves határ azon pontjára, az 1330 méteres Apa-havasra, ahol vitéz Sebő Ödön főhadnagy százszoros szovjet túlerővel szemben védte hetekig hazáját. A történethez tartozik, hogy katonáival kitört a bezáruló „ostromgyűrűből” s tovább harcolt a háború végéig.
Idén bárki benevezhetett a kirándulásra, szabályos járat vitte fel az érdeklődőket e megszentelt helyre. A csúcson mindenki tiszteleghetett a hősök emléke előtt, megcsodálhatta a környező hegyeket és falvakat, valamint a Csíkszépvízi Közbirtokosság által felállított emlékkeresztet, melynek alapját a Mária Terézia idejéből maradt határhalom kövei képezik. Rajta vésett felirat jelzi, hogy e keresztfa néma tanúként áll az ezeréves magyar határ helyén, egy olyan ország emlékét őrizve, mely minden népnek hazát adott.

Az Apa-havastól pár percnyi járásra fekvő esztenánál rendezték be a szervezők a pezsgőbárt, ahol a prémium habzók mellett a megszámlálhatatlan hazai és nemzetközi díjat nyert székelyudvarhelyi Jamy pálinkafőzde nemes nedűit is meg lehetett kóstolni.

Akinek kedve volt, mangalicaszalonnát süthetett a folyamatosan életben tartott parázs felett, de kínált a Páva ide kirendelt csapata fuszulykás zakuszkát, tepertőkrémet és egy válogatást is az Árkoson működő, a fesztiválon a sajtos kürtőskalács és a „B The Hotel” standjai között saját házikóval jelen levő Arkäse érlelt sajtjaiból.
A hely alapanyag-gazdagságára s a séfek spontaneitására egyaránt jellemző, hogy
Tóth Pál, a szegedi Alabárdos konyhafőnöke talált egy őzlábgombát, amit szalonnazsírral csepegtetve sütött meg roston, majd helyben szedett virágokkal, illetve fűszernövényekkel, többek között mákkal ízesített.
Betértünk a házigazdához, az esztena tulajdonosához, Bodor Istvánhoz is, aki általa készített jóízű házi sajttal kínálta meg a társaságot.