Nem véletlen, hogy ezt kell ma írnom. Délután búcsúztatjuk Cseh Gábor kollégánkat. Nem voltunk igazán közeli kapcsolatban, de az elmúlt harminc évben mindig határozott tiszteletet éreztem iránta. Még kecskeméti időszakából ismertük egymást. Ami számomra őt egyértelműen a hazai borélet elitjébe emelte, az a személyisége volt. Soha nem hallottam tőle, hogy bárkiről, borról, termelőről, borvidékről rosszat mondott volna. Rendszerint igyekezett a dolgok jobbik oldalát megmutatni, még ha nem is volt körülötte minden a legnagyobb rendben. Ahogy az Alföldről vagy akár a galapagosi sárkányokról tudott beszélni, az maga volt az életöröm. Számomra a mai napig az egyik leghitelesebb szereplője – Benyák Zoltán mellett – annak a régiónak. Rég nem az Alföldön dolgozott, de soha nem tagadta azt meg. Fáj, hogy nem tudott győzni többfrontos harcában.
Ma az ő emlékére egy kis alföldi kalandozásra indulunk.
Azóta befészkeltem magam a bor világába, a bor belém költözött, átjárja napjaim, perceim, gondolataim, hangulatom és barátságaim jó részét is. Bejártam a fél világot, magamat kerestem és a bort találtam meg, a bort kerestem és magamat találtam meg benne. Egymás tükrei lettünk.
- Vinoport.hu
Ha valaki azt gondolná, hogy a Duna és a Tisza között húzódó terület – az Alföld – unalmas, nos ki kell ábrándítanom. Egyáltalán nem unalmas, sőt kiváltképp a borvidékekhez közelítő területek kimondottan változatosak. Részben a Duna közelsége – főképp Baja és a Bajáig vezető út vagy éppen a Dél felé haladó alföldi városok sora, rengeteg látnivalót kínál. Az alapvetően mezőgazdasági lét nem jelentette egyben a kultúra hiányát is. Ha Kecskemét, Kalocsa, Szarvas vagy akár Szentes, Hajós, Szeged történelmünkben betöltött szerepét nézzük, bizony van mire büszkének lennie ennek a régiónak is.

A Duna Borrégió 2006-ban alakult, a korábban alföldiként nyilvántartott borvidékek ésszerű együttműködésének hivatalossá tétele útján. Kétségtelen, hogy az alföldi jelző a borral kapcsolatba hozva az utóbbi évtizedekben nem feltétlenül a minőséget juttatta eszünkbe, így teljességgel érthető, hogy a borrégió tisztességes és eltökélt termelői ezzel is megpróbáltak változtatni az előítéleteken. Ma lényegesen jobb helyzetben vagyunk, mint akár tíz, vagy húsz évvel ezelőtt. Egyre több termelő gondolja úgy, hogy a homokos lazább és mindenképpen meleg talajon is korrekt sőt, élvezetes borokat fog termelni. Nem felejthetjük el, hogy bor kell a mindennapokra is. Nem ihatunk minden kedden vasárnapi borokat, és igenis néha keddi borokat is vasárnapivá tudunk változtatni.