A Duna-kanyarba, Belső-Magyarország legcsodálatosabb részeinek egyikébe a Hatvannégy Vérmegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) táborának, a Magyar Szigetnek köszönhetően jutottam el első ízben 2002 nyarán. Akkor még nagyobb volt az átjárás a nemzeti radikális tábor és Fidesz szellemi holdudvara között, az egyik legsikeresebb előadást Bayer Zsolt tartotta. A HVIM akkor még a MIÉP gravitációs terében mozgott, maga az alapító-elnök, Toroczkai László is onnan indult.
Öröm volt részt venni évről-évre e rangos nemzeti rendezvényen, ahol napközben kiváló előadók gondolataival ismerkedhettünk meg, este pedig a nemzeti rock legjobbjai zenéltek. A tábor apropóján ismerhettem meg közelebbről a régió vendéglátását. Az HVIM-ből kivált Egyesült Magyar Ifjúság megalakulása véget vetett a Magyar Szigeten való szereplésemnek, s így hosszú ideig nem volt utam arrafele, a „Kárpát medencei étteremkalauz” tesztelései kapcsán vitt ismét oda az utam másfél évtizeddel később.
A fejlődés látványosnak bizonyult itt is, mint egyébként mindenfelé a Kárpátok-ölelte magyar szállásterületen.
Amivel nem akarom azt mondani, hogy nincsenek szép számmal éttermek, ahol megállt az idő, ahol ma is ugyanazokból az alapanyagokból ugyanazon receptúrák szerint készítik el ugyanazokat az ételeket. Hanem azt igyekszem hangsúlyozni, hogy fejlődött a kiszolgálás-kultúra, a vendéglátóegységek jelentős része minden különösebb marketing nélkül szinte automatikusan asszimilálta a „gasztro-forradalomnak” nevezett minőségelvű változás generálói által hirdetetteket, a szezonalitást, a lokalitást, az alapanyagtiszteletet, a korszerű technológiák alkalmazását.