A Gundel étterem pince-borozó különtermében megtartott, borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón derült ki, hogy ki kapta idén „a borszakma Kossuth díjaként” emlegetett „Év bortermelője Magyarországon” titulust.
Az ünnepi eseményt a Magyar Borakadémia elnöke, Koch Csaba nyitotta meg, aki elmondta, hogy e díj rangja, tekintélye három pilléren nyugszik. Elsőként azt a 850 szakembert, borászt, szakírót, tudóst említette, akiknek a jelölései alapján áll össze az ötös csapat, melynek tagjai közül kerül ki a győztes.

Másodikként a Borakadémiát nevezte meg, melynek 166 tagja titkos szavazással dönt a titulus elnyerőjéről.

A harmadik pillért pedig az a több, mint harminc borász jelenti szerinte, akik megkapták eddig a szóban forgó elismerést. (Névsoruk elérhető többek között itt.)
A díj jelentőségét a jeles testület elnöke többek között abban látja, hogy orientálja a fogyasztót, hiszen, mint említette, a Kárpát medencében mintegy ezer borász hoz forgalomba palackozott tételeket, ami a laikus számára valóságos dzsungelt jelent, ebben vág rendet egy ilyen vitathatatlan tekintélyű elismerés.
Koch Csaba reagált napjaink abszurd ellenpropagandájára is, mely megkísérli a bort az alkoholos italok közé betolva az embereket egészségcentrikus érvekkel lebeszélni a borfogyasztásról. Mint rámutatott, a bor mértékkel fogyasztva éppenséggel segít egészségünk megőrzésében.
Az egybegyűltek ezek után megtekinthettek egy remekbe szabott kisfilmet, mely bemutatta az idei öt jelöltet, akik ezt követően egy-egy borukról szóltak, amit a Gundel étterem sommelier-i körbe is töltöttek a megjelenteknek.
Lamport József a felállásának 40.-ik évfordulóját ünneplő Thummerer birtok főborásza immár két évtizede. Egy 110 hektáros birtokot igazgat, melyről félmillió palack bor kerül forgalomba. A harmadszori döntős egy Bikavér Superiort hozott Nagyeged dűlőből, melyről elmondta, hogy a hagyomány jegyében eleve úgy telepítették a szőlőt, hogy egybeszüretelve az általuk elképzelt cuvée kerülhessen a hordókba, majd a palackokba.
Tudvalevő, hogy évszázadokon keresztül vegyes ültetvények adták a magyar borok alapját. Megtudhattuk, hogy szántszándékkal nem használtak újfahordót, hogy a termőhely, az „egri Grand Cru” érvényesülhessen a borban. A mély tónusú, komplex, izgalmas bor összetételére is fény derült: 40% Kékfrankos, 10% Kadarka, 10% Syrah, 25% Cabernet Franc és 15% Merlot alkotja azt.
Lamport József elmondta, hogy nem véletlenül maradt ki a Cabernet Sauvignon, mely nem minden évben érik be a borvidéken és az sem véletlen, hogy a filoxéravész előtt Egerben már használt Cabernet Franc viszont igen.
Liptai Zsolt, az 50 hektáros, évente 400.000 palackot forgalmazó Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza, aki immár hatodszor került be a „döntősök” közé, egy Rajnai Rizlinget hozott. Mint mondta, ismerve a jelölteket sejtette, hogy közülük ketten is vörösborral lesznek majd jelen. A fehérborai közül erre a legbüszkébb. Kiemelte a borok közösségteremtő erejét, megemlítve, hogy ezt akár egy borkóstolóval is illusztrálni lehet.
S valóban: sokféle ember gyűlik össze, különböző helyszínekről érkezve, különböző társadalmi háttérrel, de a kóstoló végére már nem idegenek egymás számára, gyakran barátságok is köttetnek.