A rákos megbetegedések világszerte komoly problémát jelentenek. Bizonyos magatartásformák – például a dohányzás – egyértelműen kapcsolatba hozhatók a betegség kialakulásával, ahogyan azt is tudjuk, hogy a helyes étrend segítségünkre lehet a rák elleni küzdelemben. Összefoglaltuk, mit érdemes enni, és mit érdemes elkerülni, ha szeretnénk megőrizni egészségünket.
![Rákos megbetegedés: nem mindegy, mit eszünk](https://cdn.magyarnemzet.hu/2025/02/xFQgCQvm9wQG4FsvNlOhhUfSYMRzfHc2df_OI9jDflI/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUyYzRiOGEwNGE5ZTRlZDA4OWNmOGYxYmQyODdiYjRl.jpg)
Fotó: Pexels
Rákos megbetegedés: a daganat kialakulását segítő ételek
A Mindmegette cikkében öt olyan alapanyagot listázott, amelyet érdemes kerülni, ugyanis fogyasztásukkal növelhetjük a rák kialakulásának kockázatát.
- Túl sok cukor: a túlzott cukorfogyasztás károsítja a sejteket, míg maga a cukor üzemanyagként szolgál a daganatoknak, így hozzájárul azok növekedéséhez.
- Túl sok só: kutatások kimutatták, hogy bizonyos magas sótartalmú, vagy túlzottan sózott élelmiszerek gyomorrákot okozhatnak. Minél többet eszünk belőlük, annál nagyobb a gyomorrák kialakulásának kockázata. Ennek hátterében az áll, hogy a só károsítja a gyomorfalat, a sérülések pedig nehezen gyógyulnak és könnyebben alakul ki a rák.
- Forró tea: bár a tea alapvetően kifejezetten egészséges, az, hogyan isszuk a teánkat, befolyásolja az ital egészségünkre gyakorolt hatását. Az International Journal of Cancer-ben megjelent tanulmány szerint a túl forró tea rendszeres fogyasztása növelheti a nyelőcső rák kockázatát, mert károsítja a nyelőcsövet.
- Előre feldolgozott élelmiszerek: nemcsak a rák, de szív- és érrendszeri, illetve szívkoszorúér-betegségek kialakulásával is összefüggésben állhat a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Jól tudjuk, hogy ezek az élelmiszerek (bár széles körben hozzáférhetőek és kényelmesek) jóval egészségtelenebbek, mint a házilag főzött ételek, hiszen nem egyszer magas a sótartalmuk, a kalóriatartalmuk, jócskán tartalmazhatnak tartósítószert, cserébe kevés bennük a rost, a vitamin, az ásványianyag.
- Feldolgozott vörös húsok: általánosan ismert tény, hogy a fehér húsok (mint a csirkehús) egészségesebbek, mint a vörös hús. A vörös húsfajták túlságosan gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrák valamint a hasnyálmirigy és a prosztata rákos megbetegedéseinek nagyobb valószínűségével. A marha, a sertés, a bárány és a kecske húsa is vörös húsnak minősül – ha sok húst eszünk, igyekezzünk a szárnyasokat előnyben részesíteni.
8 remek élelmiszer, ami segít a rák elleni küzdelemben
Korábbi kutatások arra engedik következtetni a szakembereket, hogy a tehéntej fogyasztása is segíthet a rákos megbetegedésekkel szembeni küzdelemben, ám további vizsgálatok szükségesek még a témában. A Mindmegette szerint aki aktívan tenne a rák kialakulása ellen, annak érdemes az alábbi alapanyagokból válogatni:
- Sárgarépa
- Brokkoli
- Retek
- Grépfrút
- Szilva
- Paradicsom
- Szőlő
- Fejes saláta
Igazán gazdag, brokkolis fogás például ez a sajtos-tejfölös rakott étel: