Pénteken vette kezdetét az erdélyi konyhát a világ gasztro-térképére felhelyezni igyekvő „Taste of Transylvania” fesztivál legújabb kiadása, ezúttal egy minden tekintetben különleges helyszínen, a parajdi sóbányában.
Trucza Adorján, az erdélyi gasztro-forradalom központi alakja mert ismét nagyot álmodni. Az általa elindított, a gúnyhatáron átívelő szakmai mozgalom történetének origójaként értelmezhetjük a „The Salt is Mine” névre keresztelt Michelin csillagos vacsorát, amit Salt étterem séfjével, Tóth Szilárddal közösen rendeztek meg e helyszínen három évvel ezelőtt. Megannyi sajtóorgánum beszámolt az eseményről Street Kitchentől a We Love Budapest-ig, álljon itt a kolozsvári Krónika írása.
Akkor a részvevők száma értelemszerűen korlátozott volt a koncepció, a keret által (ültetett rend, fegyelmezett szervíz). Közben már három fordulót is megélt a „Taste of Trasylvania” Gyímesi Skanzenbeli fergeteges rendezvénye, kézenfekvő volt az ötlet, hogy a következő fesztiválhelyszín a parajdi sóbánya legyen.

A parajdi sótelep az egész kontinens egyik legnagyobb sótartaléka. A kitermelés már Szent István korában is zajlott, a XV. századtól emlegették a környéket Sóvidékként. A földalatti sóbányászat II. József uralkodása alatt indult meg. Bármily meglepő, a föld alatti gyógykezelés csak az 1960-as években vette kezdetét, azóta számít a bánya egy része turisztikai látványosságnak.
Egyébként mi is ilyen apropóból látogattuk meg első ízben a sóbányát két évtizeddel ezelőtt. Akkor már megvolt a föld alatti, Nepomuki Szent János védelmébe ajánlott, a kilencvenes évek elején felszentelt kápolna, s az ezredvégen ökumenikus istentisztelet keretében felavatott embernagyságú Nepomuki Szent János szobor, amit Szekeres Lajos nyugalmazott bányász faragott sóból. Mint ahogy működött már több játszótér, a múzeum és a szuvenír-üzlet is.